Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τσίπρας για πλειστηριασμούς: Ψευδής προπαγάνδα! Καμία λαϊκή κατοικία δεν κινδυνεύει

Τσίπρας για πλειστηριασμούς: Ψευδής προπαγάνδα! Καμία λαϊκή κατοικία δεν κινδυνεύει
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σφοδρή επίθεση για το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα.

«Καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί, καμιά υπερχρεωμένη οικογένεια δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της”, δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την ύπαρξη μιας λαϊκίστικης και ψευδούς 100% προπαγάνδας τις τελευταίες μέρες πάνω στο θέμα των πλειστηριασμών.
Και υπογράμμισε: “Τους έπιασε ο πόνος, ξαφνικά, για το σπίτι του φτωχού βιοπαλαιστή. Να υπενθυμίσω, λοιπόν, τόσο στους ευαίσθητους ολιγάρχες, όσο και στους πολιτικούς τους ακολούθους, ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000 ευρώ. Από αυτή τη ρύθμιση καλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων πρώτης κατοικίας ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών. Επίσης, για τους εμπόρους έχει ήδη νομοθετηθεί και υλοποιείται στην πράξη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ”.

Ο πρωθυπουργός είπε πως “αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι μεγάλοι μπαταχτσήδες, που προτίμησαν τους φορολογικούς παραδείσους, από την «κόλαση» της αποπληρωμής τους. Δεν έχουμε σκοπό να προστατέψουμε αυτούς που έβγαλαν λεφτά στην εποχή του χρηματιστηρίου, ούτε αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό και χρεοκόπησαν”.

Στην τελική ευθεία…

«Η πατρίδα μας, μετά από εφτά χρόνια δύσκολα, γκρίζα, επώδυνα, μπήκε επιτέλους στην τελική ευθεία προς την απελευθέρωσή της από το ζυγό ασφυξίας και επιτροπείας», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Μπορούμε σήμερα να μιλάμε ότι είναι ανοιχτός ο ορίζοντας μιας άλλης εποχής”.

«Όσο καλύτερα πηγαίνουν τα πράγματα για τη χώρα, και την οικονομία, τόσο χειρότερα παρουσιάζονται από μια ασύδοτη, ασύστολη, και κατά τη γνώμη μου ανιστόρητη και ασυγχώρητη εγχώρια προπαγάνδα».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως “συγκεκριμένοι εκδοτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, με συγκεκριμένα συμφέροντα, και με συγκεκριμένα ποινικά βάρη ορισμένοι από αυτούς, δίνουν τον τόνο σε μια ξέφρενη προσπάθεια κατεδάφισης”.

Η συμφωνία με τους θεσμούς

 

Σχετικά με τη συμφωνία με τους θεσμούς επισήμανε: «Για την αποκατάσταση της αλήθειας σε ότι αφορά τη συμφωνία με τους θεσμούς: Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας, Θεσμοθετείται προνόμιο υπέρ των εργατικών απαιτήσεων, οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από τις απαιτήσεις οποιουδήποτε άλλου πιστωτή και αυξάνονται τα οικογενειακά επιδόματα. Διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα πλέον αδύναμα στρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με 1 και 2 παιδιά, δηλαδή 682.000 οικογένειες σε σύνολο περίπου 804.000, θα λάβουν οικογενειακά επιδόματα αυξημένα από 57% έως και 110%».

Η ΔΕΗ

Σχολιάζοντας το ζήτημα της ΔΕΗ τόνισε: «Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», η παραγωγική βάση της, μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση».

Η Μάνδρα

Για τους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το πρώτο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κέρκυρα

Οπως είπε, πρόκειται για σχέδια τα οποία θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το 2015 και για τα οποία υπάρχει προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω καθυστέρησης. Τα τελικά σχέδια θα οριστικοποιηθούν στις αρχές του 2018, και θα περιλαμβάνουν και μέτρα για τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στα Ιόνια νησιά.

Οι πλημμύρες στην Κέρκυρα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Κέρκυρα και είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο μιας γυναίκας και είπε ότι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων και θα ισχύσουν όσα προβλέπονται και για την περιοχή της Μάνδρας στη Δυτική Αττική».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με σκοπό την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Στην Κέρκυρα προτείνεται η ίδρυση Τμήματος Τουρισμού και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα «αγκαλιάζει« με τις δομές του όλη την Περιφέρεια, και όχι μόνο το μεγαλύτερο νησί.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις