Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τσίπρας: Μεγάλο πολιτικό φιάσκο η επίσκεψη Μέρκελ

Τσίπρας: Μεγάλο πολιτικό φιάσκο η επίσκεψη Μέρκελ
Για «μεγάλο πολιτικό φιάσκο» έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίρπας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, μιλώντας απόψε στα εγκαίνια του παραρτήματος Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.
 
 

Σε εκτενή αναφορά στην επίσκεψη Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν είχε τίποτα καινούργιο να κομίσει, πέραν της επιβεβαίωσης του αδιεξόδου και της επιμονής της στο λάθος. Η επίσκεψή της στην Αθήνα «αποδείχτηκε ένα μεγάλο πολιτικό φιάσκο» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ήρθε μόνο και μόνο για να στηρίξει την ετοιμόρροπη κυβέρνηση και το καταστροφικό μνημόνιο, τα νέα μέτρα των 13,5 δισ., τα οποία αν εφαρμοστούν θα βουλιάξουν ακόμα περισσότερο την Ελλάδα και θα αποσταθεροποιήσουν ακόμα περισσότερο την Ευρώπη».
 
Πριν από τρεις μόλις μήνες, τόνισε ο κ. Τσίπρας, η κα Μέρκελ απειλούσε ευθέως τον ελληνικό λαό με χρεοκοπία, αν η ελεύθερη και δημοκρατική τους επιλογή στην κάλπη ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, πρόσθεσε, είναι πια ξεκάθαρο ότι αυτό που χρεοκόπησε είναι το σχέδιό της για την Ευρώπη, η απάνθρωπη και αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας, που εξουθενώνει για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει μπροστά του το δυσκολότερο χειμώνα μεταπολεμικά, την ανεργία που καλπάζει στο 1/3 του εργατικού δυναμικού, τη φτώχεια που εξαπλώνεται, την ανθρωπιστική κρίση που βαθαίνει.
Όταν οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης σε όλη την Ευρώπη, αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ, επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει, σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Μέρκελ και οι τελευταίοι συγκάτοικοί της στο υπόγειο καταφύγιο του μνημονίου, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης, επιμένουν να σπρώχνουν το λαό και τον τόπο όλο και πιο βαθιά στον γκρεμό, και εκτίμησε ότι «με αυτό το αδιέξοδο πείσμα στο έγκλημα του μνημονίου, αντί για στήριξη και αναστήλωση, η συγκυβέρνηση Σαμαρά επιταχύνει την κατάρρευσή της».
 
Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η εμμονή των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης στη γενικευμένη και διαρκή λιτότητα δεν είναι η λύση στην κρίση. Είναι η ίδια η κρίση, πρόσθεσε και επισήμανε: Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη σήμερα από το νεοφιλελευθερισμό.
 
Για τη δημιουργία του παραρτήματος Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την αναγκαιότητα των θεωρητικών επεξεργασιών στη διατύπωση εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων, στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων και στην αναζήτηση νέων πολιτικών μοντέλων.
 
Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ τη διεισδυτική ματιά, την κριτική επεξεργασία και τη θεωρητική ανάλυση για τις κοινωνικές επιπτώσεις και τους μετασχηματισμούς που προκαλεί αυτή η νεοφιλελεύθερη επέλαση, και πρόσθεσε ότι ακόμη μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για τον εμπλουτισμό των θεωρητικών επεξεργασιών, αλλά και τη διατύπωση εναλλακτικής πολιτικής πρότασης για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση.

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρέ – καρέ η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα – ΦΩΤΟ

«Χαιρέτισε» τη Μέρκελ… γυμνός! ΦΩΤΟ και VIDEO

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μέρκελ Σαμαρά – “Ωραίο γραφείο”, είπε η καγκελάριος – “Είναι αυτό που είχε και ο Κ.Καραμανλής”, απάντησε ο πρωθυπουργός

“Έχετε κάνει μεγάλη πρόοδο – Εύχομαι και ελπίζω να μείνετε στο ευρώ” – Θετική αλλά πιο συγκρατημένη η Μέρκελ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε