Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τσίπρας: Να τιμωρηθεί ο αστυνομικός που επιτέθηκε στον Γλέζο

Η στιγμή της επίθεσης στο Μανώλη Γλέζο ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Η στιγμή της επίθεσης στο Μανώλη Γλέζο ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Να καταλογιστούν ευθύνες στον αστυνομικό που επετέθη κατά του αγωνιστή της αριστεράς Μανώλη Γλέζου ζητεί

με ερώτηση του προς τους υπουργούς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιάννη Ραγκούση ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θέτει και το θέμα των απαγορευμένων χημικών που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί η αστυνομία.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτηση του αναφέρει…

«Η χρήση των αερίων CS και CN, βασικότερων συστατικών των σύγχρονων ‘δακρυγόνων’, από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ ανάγκασε τον ΟΗΕ να καταλήξει στην Απόφαση 2603/16-12-1969, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, ‘καλούνται τα κράτη-μέλη να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση, που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης να έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών), όσων υφίστανται σήμερα και όσων μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον. Επιπρόσθετα βάσει της Σύμβασης του Παρισιού (1993), η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα, η παραγωγή των χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί»

«Πώς είναι δυνατόν» ρωτά ο κ. Τσίπρας «να αντιμετωπίζονται οι πολίτες μονίμως από την ΕΛ.ΑΣ και τους πολιτικούς της προϊσταμένους ως εχθροί και να χρησιμοποιείται εναντίον τους το ίδιο χημικό όπλο, που απαγορεύεται μεταξύ εμπολέμων κρατών; Πως είναι δυνατόν να υπάρχει χημικός πόλεμος ενάντια σε διαδηλωτές εργαζόμενους, συνταξιούχους, φοιτητές, μαθητές;».

«Επιπλέον» τονίζει «η ΕΛ.ΑΣ., εκτός των χειροβομβίδων που εκτοξεύονται με τη μορφή σκόνης και νέφους, χρησιμοποιεί τη γνωστή πλέον μέθοδο της ‘φυσούνας’, δηλαδή το σχεδόν εξ επαφής ‘ψεκασμό’ των διαδηλωτών που εφαρμόζεται χωρίς καμιά προειδοποίηση, ως μέσο διάλυσης των διαδηλώσεων με κίνδυνο ακόμα και για την ίδια τη ζωή των διαδηλωτών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να πληροφορηθεί πότε θα υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι θα απαγορευθεί η χρήση χημικών και δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, επικαλούμενοι μάλιστα την σχετική δήλωση του ίδιου του υπουργού τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε