Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Τσίπρας: Ο άνθρωπος που κάνει το ευρώ να τρέμει

Τσίπρας: Ο άνθρωπος που κάνει το ευρώ να τρέμει

Τον τίτλο αυτό έχει επιλέξει η αργεντίνικη εφημερίδα Pagina12 για την συνέντευξη που της παραχώρησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ.Τσίπρας λέει μεταξύ άλλων ότι το ευρώ έχει μετατραπεί σε φυλακή για τους λαούς της Ευρώπης και ότι είναι πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

«Το ευρώ δεν είναι η μόνη αιτία για την κρίση, αλλά ναι, είναι κομμάτι της…Χρειαζόμαστε το ενιαίο νόμισμα, αλλά όχι ένα ελεγχόμενο νόμισμα, που το μόνο που κάνει έιναι να ευνοεί το κεφάλαιο και τους πλούσιους» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Προσθέτει ότι το ευρώ είναι το μόνο παγκόσμιο φαινόμενο: έχουμε το ενιαίο νόμισμα, μια νομισματική ένωση αλλά δεν έχουμε μια πολιτική ένωση και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ικανή να προσφέρει βοήθεια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αντίφαση στο να είναι κανείς αριστερός και ταυτόχρονα να υπερασπίζεται το ευρώ. Αυτό που θα ήταν αντιφατικό όπως επισημαίνει είναι να υποστηρίζει κανείς τον τρόπο που έχει οικοδομηθεί και λειτουργεί το ενιαίο νόμισμα.

Ερωτηθείς για το ποια μαθήματα μπορεί να αντλήσει κανείς από την κρίση στην Αργεντινή το 2001, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει κυνικές, απάνθρωπες και αδιέξοδες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, σημειώνοντας ότι οι Αργεντίνοι έδειξαν ότι ένας λαός μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια καλύτερη ζωή, να οικοδομήσει από την αρχή το κράτος και την κοινωνία.

«Στη Βουλή αναγκάστηκα να απαντήσω στον υπουργό Οικονομικών, όταν επιτέθηκε με ρατσιστικό τρόπο στην Αργεντινή. Ο υπουργός είπε “εμείς δεν είμαστε σαν τους Αργεντινούς και εγώ του απάντησα ότι είμαστε χειρότερα. Αυτή είναι η αλήθεια”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακόμα κόβουν και ράβουν τα μέτρα – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν το κείμενο αλλά δεν είναι έτοιμο!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε