Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Τσίπρας σε Αναστασιάδη: Έχουμε ρευστό για έναν μήνα – Την Τετάρτη νέο EWG

Τσίπρας σε Αναστασιάδη: Έχουμε ρευστό για έναν μήνα – Την Τετάρτη νέο EWG

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Παρίσι ο δεύτερος γύρος των συζητήσεων του Brussels Group, παραμένει η ανησυχία για το τι πρόκειται να γίνει κι αν τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές.

Ενώ στις τάξεις της κυβέρνησης εντείνονται οι φωνές υπέρ ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος (βλέπε Δραγασάκης και Μητρόπουλος που δήλωσαν πως δεν το βλέπουν αρνητικά) μια αποκάλυψη έρχεται να… ταράξει τα νερά.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, πίσω από τις κλειστές κάμερες, την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραδέχτηκε στον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, πως η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας φτάνει στο τέλος της.

“Ξέρεις, έχουμε ρευστό για έναν μήνα ακόμη” φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον Κύπριο πρόεδρο όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για το πρόβλημα ρευστότητας: στην επιστολή που είχε στείλει στην Άνγκελα Μέρκελ πριν το ταξίδι του στο Βερολίνο ανέφερε πως τα χρήματα θα τελείωναν στο τέλος Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός, στη συνομιλία του με τον Νίκο Αναστασιάδη μπήκε, αναφέρει το δημοσίευμα, και στην ουσία των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας πως τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα είναι ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Στο πρώτο θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση και πρόσθεσε πως οι ασφαλισμένοι και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια τα πάνδεινα και γι’ αυτό δεν μπορεί να συναινέσει σε νέα μέτρα αφού θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες!

Όσον αφορά στο Εργασιακό, εκτίμησε πως μπορεί κάποια στιγμή με καλή θέληση ή έστω πολιτικά να βρεθεί λύση. Αν και, σύμφωνα πάντα με τον ΒΗΜΑτοδότη, ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του αλλά είπε: «Δεν περιμένουμε ούτε προλαβαίνουμε να έρθουμε σε συμφωνία στις 24 Απριλίου». Δεν μίλησε όμως ούτε για εκλογές, ούτε για δημοψήφισμα.

Από την άλλη, ο Νίκος Αναστασιάδης του μετέφερε αφού που ακούν οι Κύπριοι από τους δανειστές για τους Έλληνες: πως δηλαδή δεν έχουν πρόβλημα με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά με τους… γύρω του.

Δεύτερη μέρα συζητήσεων στο Παρίσι

Όλα αυτά ενώ στο Παρίσι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο δεύτερος γύρος των συζητήσεων του Brussels Group με τους Έλληνες εμπειρογνώμονες. Η δεύτερη μέρα των συζητήσεων ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής και αυτή τη φορά θα συζητηθούν κυρίως εργασιακά θέματα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την πρώτη μέρα των επαφών, η οποία χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικούς κύκλους παραγωγική, αποφασίστηκε να συνεδριάσει το Euroworking Group την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Απριλίου, δυο μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής.

Στόχος είναι η άμβλυνση των διαφορών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της χώρας. Η πρώτη συνεδρίαση κράτησε σχεδόν έξι ώρες και συζητήθηκαν κυρίως δημοσιονομικά και μακροοικονομικά θέματα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε