Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τσίπρας σε Γιούνκερ: Δώστε μου χρόνο! Συμφωνία «γέφυρα» ζήτησε ο πρωθυπουργός – Το σχέδιο που παρουσίασε στην Κομισιόν

Τσίπρας σε Γιούνκερ: Δώστε μου χρόνο! Συμφωνία «γέφυρα» ζήτησε ο πρωθυπουργός – Το σχέδιο που παρουσίασε στην Κομισιόν

– Όλα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο τετ α τετ με τον πρόεδρο της Κομισιόν
– Πίστωση χρόνου και συμφωνία για τετραετές σχέδιο ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας
– Η συμφωνία θα περιλαμβάνει: πάταξη διαφθοράς και φοροδιαφυγής και δημοσιονομική εξισορρόπηση
Γιούνκερ σε Τσίπρα: Υπάρχουν διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν
Κυβέρνηση: Δεν έγινε καμία αναφορά στην τρόικα, δεν μας θέτουν τελεσίγραφα!

Τα χαμόγελα, τα φιλιά, οι αγκαλιές και τα πιασμένα χέρια του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκαναν τα στρας να αστράψουν μόλις ο Έλληνας πρωθυπουργός μπήκε στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ίσως να ήταν μια προσπάθεια του προέδρου της Κομισιόν να εξιλεωθεί για την ωμή παρέμβασή του όταν είχε καλέσει τους Έλληνες να ψηφίσουν οικεία σε εκείνον πρόσωπα. Σίγουρα ήταν μια προσπάθεια να περάσει η εικόνα πως στην ευρωζώνη είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.

Το… “ζουμί” είναι τι έγινε όταν έκλεισαν οι πόρτες πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Εκεί, σύμφωνα με την ενημέρωση της κυβέρνησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε χρόνο από τους δανειστές.

Όπως τονίζεται, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και δόθηκε η ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει γνωστές τις προτάσεις της κυβέρνησης στον πρόεδρο της Κομισιόν και κυρίως να τον ενημερώσει για τις θέσεις της.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία-γέφυρα που να διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία. Σκοπός αυτής της συμφωνίας-γέφυρα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018.

Αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει:
– Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι όπως: την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
– Δημοσιονομική εξισορρόπηση, απορρίπτοντας όμως τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% ΑΕΠ που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο. Μία παγίδας ύφεσης και δημόσιου χρέους και συνθλίβουν την ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε στον Ζαν Κλοντ Γιούνερ πως η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε., όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα και σημείωσε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε στον κ. Τσίπρα ότι είναι στη διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθήσει και να συνδράμει στην εξεύρεση μίας κοινής συμφωνίας.

Έσπευσε όμως να στείλει κι ένα μήνυμα: πως υπάρχουν ακόμα διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν, πως αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση του ζητήματος και είναι υποχρεωμένος να μιλήσει με όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει συμφωνία.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι εταίροι συνειδητοποιούν πως χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση και πως δεν στέλνουν τελεσίγραφα στην Αθήνα. Θεωρείται σημαντικό για την κυβέρνηση, όπως τονίζεται, πως στις συνομιλίες δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα» ή στη συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής.

Τι λέει η Κομισιόν

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι η συνάντηση του Ζ. Κ.Γιούνκερ με τον Αλ. Τσίπρα διήρκησε μία ώρα και συζητήθηκαν όλα τα θέματα που άπτονται της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφεραν, ο κ. Γιούνκερ άκουσε με προσοχή τις απόψεις και τις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και στη συνέχεια οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους, μακριά από τα ΜΜΕ.

Οι ίδιες πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «οι συζητήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Επιπλέον, ανέφεραν ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με το ελληνικό ζήτημα, με στόχο να υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα ως τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Μάλιστα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup πριν τις 12 Φεβρουαρίου, «εφόσον υπάρξουν τα απαραίτητα συστατικά», όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε