Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Τσίπρας στη WSJ: Αν μας κόψουν τα λεφτά, σταματάμε να πληρώνουμε

Τσίπρας στη WSJ: Αν μας κόψουν τα λεφτά, σταματάμε να πληρώνουμε

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να είναι το πρόσωπο των ημερών για τον διεθνή Τύπο ακόμη και δυο εβδομάδες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει την εκτίμησή του ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, γιατί αυτό θα σήμαινε πως και η Αθήνα θα σταματούσε την αποπληρωμή του χρέους προς τους δανειστές της

Η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα συμπαρέσυρε και την ευρωζώνη, τονίζει ο κ. Τσίπρας και σημειώσει ότι η πρώτη του επιλογή είναι να πείσει τους Ευρωπαίους πως κοινό συμφέρον είναι να αναθεωρήσουν την πολιτική τους προς την Ελλάδα, να υιοθετήσουν αναπτυξιακά μέτρα για να σταματήσει η εντεινόμενη ύφεση στην Ελλάδα και να αντιμετωπισθεί η αυξανόμενη “ανθρωπιστική κρίση” στη χώρα.

«Η πρώτη μας επιλογή είναι να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι προς το συμφέρον τους να μην διακόψουν τη χρηματοδότηση. Αλλά αν προχωρήσουν σε μονομερή ενέργεια από την πλευρά τους, διακόπτοντας τη χρηματοδότηση, τότε θα υποχρεωθούμε να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους δανειστές μας», λέει.

«Το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα. Δεν θα είναι εύκολο να κοπεί η σύνδεση. Η έξοδος από το ευρώ θα είχε πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Δεν είναι κάτι που επιθυμούμε, δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε», τονίζει. Αλλά σημειώνει με έμφαση πως αν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της.

Μην πληρώνοντας τα χρέη της, πρόσθεσε, η χώρα θα είχε αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, αυστηρά μέτρα κατά της σπατάλης και της διαφθοράς και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των πλουσίων.

«Ό,τι κι αν κάνουμε, η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Αλλά θα είναι δύσκολη και για ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω της κατάρρευσης του ευρώ» παρατήρησε και ζήτησε να κάνουν οι δύο πλευρές ένα βήμα πίσω, «πριν φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Θα πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση».

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την απόρριψη του σχεδίου για την αποχώρηση 150.000 εργαζομένων από το δημόσιο έως το 2015 και την ανάκληση των πρόσφατων μέτρων για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας είναι υπέρ της κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος για να κατευθύνονται καλύτερα οι πολιτικές για τον δανεισμό και ότι διάκειται ευνοϊκά στο πρόγραμμα “New Deal” που ακολούθησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ την περίοδο της μεγάλης ύφεσης (σ.σ.: τη δεκαετία του ’30) και στο πακέτο στήριξης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο, όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, λείπει από την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

FTD: «Αριστερός δημαγωγός ο Τσίπρας»

Είναι έτοιμοι να μας διώξουν από την ευρωζώνη – Το επιβεβαιώνει η Γερμανία αλλά και ευρωπαίος επίτροπος

Τι είπε η Μέρκελ στον Κάρολο Παπούλια στην τηλεφωνική επικοινωνία…

Καθυστερήσαμε υπερβολικά να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής G8

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε