Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Τσίπρας στο CNN: Προτείνω ό,τι και ο Ομπάμα

Τσίπρας στο CNN: Προτείνω ό,τι και ο Ομπάμα

«Το πρόγραμμα πρέπει να σταματήσει γιατί δε θέλουμε οι Έλληνες να πιουν το κώνειο», είπε στο CNN ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έκανε κάλεσμα για… επενδύσεις και ζήτησε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Γιατί είπε: λέω κάτι παρόμοιο με τον Ομπάμα.

Διεθνή διάσκεψη για το χρέος και λύση όπως εκείνη που δόθηκε στη Γερμανία το 1953 ζήτησε για την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει, γιατί πληρώνουν μόνο οι φτωχοί και οι ανήμποροι. Προτείνει, όπως λέει, κάτι παρόμοιο με τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν μόνο οι ανήμποροι, οι φτωχοί και τα μικρομεσαία στρώματα. Πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι. Λέω κάτι παρόμοιο μ’ αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα. Οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν και έχουν τα λεφτά τους στις τράπεζες του εξωτερικού, στην Ελβετία και οι λίστες με τους καταθέτες στην Ελβετία, όπως η λίστα Λαγκάρντ, κρύβεται στα συρτάρια των Ελλήνων υπουργών Οικονομικών».

«Το μνημόνιο είναι απολύτως αποτυχημένο, γιατί το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τα 2,5 αυτά χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους του», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στο CNN και προσθέτει πως «το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

«Το πρόγραμμα διαλύει την κοινωνία, είναι απολύτως επικίνδυνο και αναποτελεσματικό. Δεν θέλουμε να συνεχιστεί ακριβώς για το λόγο που έγραψαν στο κύριο άρθρο τους οι New York Times την Παρασκευή, γιατί δεν θέλουμε ο ελληνικός λαός να πιεί το κώνειο. Ταυτόχρονα όμως δεν θέλουμε να συνεχιστεί γιατί οδηγεί σε αδιέξοδο όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν έκρυψε όμως ότι κάπου, θέλει να γίνουμε… Γερμανία! «Διεκδικούμε μια λύση αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953, στη Διεθνή Διάσκεψη του Λονδίνου, όταν διαγράφηκε το 50% του χρέους της, δόθηκε αναστολή στην πληρωμή των τόκων και υπήρξε ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους με όρο, αν υπάρχει δηλαδή θετικός ρυθμός ανάπτυξης στη γερμανική οικονομία, να αποπληρώνεται το υπόλοιπο».

Παράλληλα, λέει ότι η μοναδική λύση είναι η ανάπτυξη, το γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους και «δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν κι ένα σταθερό περιβάλλον και για τους ιδιώτες επενδυτές». Και αυτό μόλις λίγες μέρες μετά τη συνέντευξή του σε γερμανικό μέσο πως «κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα δαπανούσε τα χρήματά του στην Ελλάδα».

Για να έρθουν όμως οι επενδυτές στην Ελλάδα «πρέπει να υπάρξει ένα καθεστώς ασφάλειας στους επενδυτές, να σταματήσει αυτή η κινδυνολογία με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ταυτόχρονα να σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον και να βοηθηθεί η Ελλάδα με επενδύσεις ευρωπαϊκές από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν είναι αυτό το σχέδιο της κας Μέρκελ».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα πρέπει επίσης να σταματήσει η διαφθορά και να υπάρξει σταθερό φορολογικό καθεστώς.

Η λύση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάπτυξη, μέσω δημόσιων επενδύσεων και όχι η λιτότητα. «Χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. Αυτή είναι η λύση και όχι η λιτότητα. Η λιτότητα σήμερα μπορεί να ευνοεί ένα σχέδιο για τη γερμανοποίηση της Ευρώπης».

Επανέλαβε δε ότι «πρέπει να οδηγηθούμε τάχιστα σε μια ευρωπαϊκή συνολική λύση. Το χρέος δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας. Είναι όλων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Γι’ αυτό εμείς ζητάμε μια διεθνή διάσκεψη για το χρέος (…) η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου χρειάζονται ανάπτυξη».

«Λύση σαν αυτή που εμείς προτείνουμε θα είναι επωφελής τόσο γι’ αυτούς που χρωστάνε όσο όμως και για τους πιστωτές. (…) Αν έχεις κάποιον χρεωκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια, που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει».

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα. Και η ενωμένη Ευρώπη, χωρίς ένα σημαντικό της κομμάτι πολιτισμικά, οικονομικά, γεωπολιτικά, θα ήταν μία ανάπηρη Ευρώπη», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγωνία έως τις 26/11 για την εκταμίευση της δόσης – “Σφάζονται” δημόσια ΕΕ-ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους

Κανείς δεν ξέρει αν πλήρωσε το χαράτσι ο Αλέξης Τσίπρας

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μιχελογιαννάκης

Τσίπρας σε γερμανική εφημερίδα: “Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα δαπανήσει τα χρήματά του στην Ελλάδα”

Νέες εκλογές ζήτησε ξανά ο Αλέξης Τσίπρας

Σαμαράς: “Θα σας ζητάω την άδεια για να μιλήσω στο εξωτερικό” – Απάντηση Τσίπρα: “Ναι να το κάνετε”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε