Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το σημείο εξόδου από τα Μνημόνια είναι ορατό, ξεκάθαρο

Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το σημείο εξόδου από τα Μνημόνια είναι ορατό, ξεκάθαρο

«Σε μια εποχή που ο νεοφιλελευθερισμός έχει καταστήσει όμηρο του την Ευρώπη, κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα για αλλαγή της Ευρώπης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας (Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, και Πρασίνων) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο: «Το απόν σενάριο – Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «έχει φτάσει στο σημείο της επιστροφής στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, το σημείο από το οποίο η έξοδος από τα μνημόνια της λιτότητας είναι ορατό, καθαρό και μη αναστρέψιμο». Τόνισε ότι «μετά τη συμφωνία στο Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, αυτό το σημείο έχει ημερομηνία και αυτή είναι το επόμενο καλοκαίρι. Το καλοκαίρι του 2018». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό της κυβέρνησης να δραπετεύσει από την πολιτική ευθύνη που της εμπιστεύτηκε ο λαός, ούτε και να παραδώσει τον λαό σε εκείνες τις δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντος της πιο διεφθαρμένης μερίδας της ολιγαρχίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε δικαιωμένος για την επιλογή «να μείνουμε και να παλέψουμε, φτιάχνοντας συμμαχίες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, διαπραγματευόμενοι σκληρά, προσπαθώντας να ανοίγουμε παράθυρα ελπίδας στο σκοτάδι του ευρωπαϊκού κατεστημένου».

Εξέφρασε την εκτίμηση του για την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, το GUE/NGL, την πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚ, την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τους Οικολόγους.

Σημείωσε ότι μια νέα αρχή για την Ευρώπη «είναι αναγκαία, επείγουσα και πιθανή, αν δουλέψουμε μαζί, αν ενώσουμε δυνάμεις και εναπόκειται σε εμάς να τη δημιουργήσουμε». Τόνισε ότι για να πάρει η Ευρώπη τη μοίρα της στα χέρια της, «το μέλλον των λαών της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινό και αυτό το μέλλον δεν μπορεί να είναι εκείνο όταν ένα «τείχος χρημάτων» χωρίζει τον ευρωπαϊκό νότο από τον ευρωπαϊκό Βορρά».

 

«Είμαστε σε ένα forum αποφασισμένων πρωταγωνιστών»

 

Μιλώντας, όπως είπε, ανάμεσα σε φίλους -παλιούς και καινούριους, φίλους με τους οποίους ακολουθούμε κοινή πορεία για τόσα πολλά χρόνια, πολλές φορές σε δύσκολες συνθήκες, αλλά πάντα πολεμώντας για μια καλύτερη Ευρώπη – ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα συλλογικής προσπάθειας, αναζήτησης ενός κοινού τόπου για διαφορετική Ευρώπη, που δεν μπορεί να είναι καλύτερη, αν δεν είναι δημοκρατική και κοινωνική. «Παλιοί και νέοι φίλοι», είπε, «που τους ενώνει το καθήκον της ιστορίας, για να ανοίξουμε μια ειλικρινή συζήτηση και να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο για την προοδευτική Ευρώπη του σήμερα και του αύριο».

«Όλοι μας, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας αρχές και τις διαφοροποιήσεις μας, δυνάμεις από την ριζοσπαστική αριστερά, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες και οικολόγοι, που έχουμε κοινό πολιτικό ενδιαφέρον και κοινό στόχο: να αλλάξουμε αυτή την Ευρώπη», είπε. «Να έχουμε μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη στη θέση της σημερινής Ευρώπης της κοινωνικής ανασφάλειας και του φόβου», πρόσθεσε. Γι’ αυτόν τον λόγο εξήγησε ότι η Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα σημείο αναφοράς για όλους μας. «Και οι πράξεις αλληλεγγύης σας προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μακράς και δύσκολης διαδικασίας διαπραγματεύσεων με το νεοφιλελεύθερο καθεστώς στην Ευρώπη», υπογράμμισε, «είναι ένα σημάδι ότι δεν είμαστε σε ένα forum κομπάρσων. Είμαστε σε ένα forum αποφασισμένων πρωταγωνιστών». Σε αυτό το σημείο εξέφρασε την εκτίμηση του για την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για την αλληλεγγύη του GUE/NGL, την πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚ. Για την αλληλεγγύη της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, και για την αλληλεγγύη των Οικολόγων.

 

«Η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο απ’ το οποίο η έξοδος από τα μνημόνια είναι μη αναστρέψιμος»

 

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο της επιστροφής στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, το σημείο από το οποίο η έξοδος από τα μνημόνια της λιτότητας είναι ορατό, καθαρό και μη αναστρέψιμο». Τόνισε πως «μετά τη συμφωνία στο Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, αυτό το σημείο έχει ημερομηνία και αυτή είναι το επόμενο καλοκαίρι. Το καλοκαίρι του 2018».

Αλλά επισήμανε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν ήταν μια απλή διαδικασία, γιατί, όπως είπε, από τον Ιανουάριο του 2015 όταν η αριστερά ανέλαβε την εξουσία κυβερνούσε τη χώρα υπό συνθήκες διαρκούς δημοσιονομικού εκβιασμού από τους πιστωτές. «Αλλά η πολιτική επιλογή μας ήταν ξεκάθαρη, συμπαγής και αταλάντευτη όλα αυτά τα χρόνια: Να μην κινδυνέψει η Ελλάδα με κατάρρευση, να μην κινδυνεύσει να καταδικαστεί σε ανυποληψία η Αριστερά στην Ευρώπη».

Αυτός είναι ο λόγος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «για τον οποίο σε κανένα σημείο δεν συμφωνήσαμε να αναλάβουμε την ιδιοκτησία των πολιτικών λιτότητας. Γι αυτό ποτέ δεν σταματήσαμε να παλεύουμε να εφαρμόσουμε την ίδια στιγμή ένα παράλληλο πρόγραμμα που προστατεύει τους πιο αδύναμους ανθρώπους. Γι’ αυτό δεν συμβιβαστήκαμε ποτέ με την ιδέα ότι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να νομοθετηθεί μόνη της -φυσικά στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων- αλλά με τις δικές της επιλογές».

«Υπερασπιστήκαμε τις θυσίες του ελληνικού λαού»

 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις θυσίες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών και χαμηλών στρωμάτων και των ανέργων. «Και ούτε που πέρασε απ το μυαλό μας να δραπετεύσουμε από την πολιτική ευθύνη που μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός ούτε και να παραδώσουμε το λαό μας σε εκείνες τις δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της πιο διεφθαρμένης μερίδας της ολιγαρχίας που υπόσχονται ένα μέλλον ατέλειωτης λιτότητας, κοινωνικής ανασφάλειας και ανεργίας».

Σημείωσε ότι τώρα, από το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 και μετά, «ίσως είναι η πρώτη φορά που νιώθουμε δικαιωμένοι για την επιλογή μας να μείνουμε και να παλέψουμε, φτιάχνοντας συμμαχίες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, διαπραγματευόμενοι σκληρά, προσπαθώντας να ανοίγουμε παράθυρα ελπίδας στο σκοτάδι του ευρωπαϊκού κατεστημένου».

 

«Κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα για αλλαγή της Ευρώπης»

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «σε μια εποχή που ο νεοφιλελευθερισμός έχει καταστήσει όμηρο του την Ευρώπη, κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα για αλλαγή της Ευρώπης». Για να υπογραμμίσει: «Χρειαζόμαστε την συμμετοχή όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων που θέλουν να είναι μέρος αυτού του αγώνα, χωρίς να εξαιρούμε κανέναν, την αριστερά, τους οικολόγους, τους σοσιαλδημοκράτες». Πρόσθεσε ότι και οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να ζυγίσουν την ιστορική ευθύνη τους και να βάλουν ένα τέρμα στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση.
«Χρειαζόμαστε λαϊκή αφύπνιση και δράση ώστε να μπει ένα τέλος στην Ευρώπη της μαζικής ανεργίας, της έκρηξης της φτώχειας και των ανισοτήτων, της κοινωνικής περιθωριοποίησης και των χαμηλών δημοσίων επενδύσεων», είπε, επισημαίνοντας ότι η οικονομική και κοινωνική κληρονομιά της ευρωπαϊκής κρίσης δείχνει στην κατεύθυνση της δράσης.

 

«Κύρια αιτία του ευρωσκεπτικισμού το στάτους κβο της Ευρώπης»

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το στάτους κβο στην Ευρώπη, το οποίο απορρίφθηκε στο Βρετανικό Δημοψήφισμα, παραμένει η κύρια αιτία του ευρωσκεπτικισμού και της ανόδου της ακροδεξιάς, και απαρίθμησε τους λόγους:
-Σχετίζεται με την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα εθνικά πολιτικά συστήματά τους, τα οποία δείχνουν ανίκανα να ανακόψουν την οικονομική και προσφυγική κρίση.
-Σχετίζεται με τις αυξανόμενες ανισότητες και την ανασφάλεια των ευρωπαϊκών μεσαίων τάξεων.
-Σχετίζεται με μια κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων που ήταν τα πρώτα θύματα της προώθησης των πολιτικών λιτότητας από την ΕΕ και που τώρα είναι τα πρώτα θύματα στερεότυπων της ακροδεξιάς ξενοφοβίας και του εθνικισμού.

 

«Ρεαλιστικό σχέδιο για μια Ευρώπη πιο κοντά από ποτέ στους πολίτες της»

 

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ΕΕ, όπως είναι σήμερα, δεν εμπνέει και δεν ελκύει. Τόνισε ότι η απραξία, σημαίνει αργά ή γρήγορα, έκρηξη και ότι συνεπώς «χρειάζεται να οργανώσουμε ένα τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη, βάζοντας μπροστά ένα ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο για μία Ευρώπη πιο κοντά από ποτέ στους πολίτες της».

Αυτό θα γίνει, είπε, επανασυνδέοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τις ιδρυτικές της αρχές, της Δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης. «Η δημοκρατική κοινωνική και οικολογική επαναθεμελίωση της Ευρώπης είναι η μόνη διέξοδος», είπε, για να σημειώσει ότι «αυτός είναι ένας αγώνας για τον οποίο αξίζει να παλεύουμε και για τον οποίο αξίζει να ζητάμε την συλλογική προσπάθεια όλων των προοδευτικών δυνάμεων».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μετά τη σύνοδο των G7 η Γερμανίδα Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ είπε ότι «η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της». Αλλά για να γίνει αυτό, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «το μέλλον των λαών της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινό. Και αυτό το μέλλον δεν μπορεί να είναι εκείνο όταν ένα «τείχος χρημάτων» χωρίζει τον ευρωπαϊκό νότο από τον ευρωπαϊκό Βορρά». Όταν, ειδικότερα, η οικονομική και η κοινωνική απόσταση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών διευρύνεται και οι ανισότητες μεταξύ των ευρωπαϊκών κοινωνιών μεγαλώνουν. Όταν η μοίρα μίας έννοιας καθορίζεται από μια λιτότητα γερμανικής έμπνευσης και ένα καθεστώς εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο. Ή όταν καθορίζεται από την γεωγραφία, όσον αφορά στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Η Ευρώπη θα πάρει την μοίρα της στα ίδια της τα χέρια όταν οι λαοί της πάρουν την Ευρώπη στα ίδια τους τα χέρια», υπογράμμισε και πρόσθεσε ειδικότερα: Όταν η Ευρώπη γίνει ζήτημα των ίδιων της των πολιτών και όχι λίγων τεχνοκρατών. Μόνο όταν η Ευρώπη γίνει ζήτημα δημοκρατίας για όλους. Και όταν θα μπορεί η ίδια να διαχειρίζεται τις παράλληλες κρίσεις της- την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφάλειας- συλλογικά και αποτελεσματικά.
Και για να γίνει αυτό, σημείωσε, θα πρέπει τουλάχιστον να εγκαταλείψουμε ιδέες που βρίσκονται πέρα από τις Συνθήκες, όπως για Ευρώπη ενός σκληρού «πυρήνα». Γιατί μια διαιρεμένη Ευρώπη, τόνισε, θα είναι μία αδύναμη Ευρώπη. Είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην οικονομική και κοινωνική εμβάθυνση. Αυτό θα γίνει με τον εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης και έναν ισχυρό και νομικά δεσμευτικό Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Έτσι ώστε, συμπλήρωσε, η λήψη πολιτικών αποφάσεων να μετακινηθεί από εξωθεσμικά σώματα, όπως το Eurοgrοup, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με δημοκρατική νομιμότητα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης δεν σημαίνει διατήρηση του στάτους κβο με ένα φύλλο συκής νομιμότητας, αλλά ότι σημαίνει αναδιαμόρφωση του στάτους κβο: Με μια νέα δομή διακυβέρνησης που υπόκειται στη δημοκρατική νομιμότητα και τη λογοδοσία. Με συντονισμό οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Με την έκδοση ευρωομολόγων.

«Για εμάς», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης σημαίνει μια νέα αρχή για την Ευρώπη», για να καταλήξει:«Μια νέα αρχή είναι αναγκαία, επείγουσα και πιθανή, αν δουλέψουμε μαζί, αν ενώσουμε δυνάμεις και εναπόκειται σε εμάς να τη δημιουργήσουμε».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολλοί ευρωβουλευτές από τις τρεις ευρωομάδες και πολίτες. Από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης (ο οποίος συμμετέχει και στην Εκτελεστική Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας), οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπουργοί Γιάννης Μουζάλας και Γιώργος Κατρούγκαλος, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος και Κωνσταντίνος Μορφίδης και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης.

 

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

 

Πέμπτη, 22 Ιουνίου
13:15-15:15 Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)
15:00-15:45 Άφιξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
16:00-19:30 1η συνεδρία εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
20:00-23:30 Δείπνο εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
23:30-24:00 Συνεδρία εργασιών σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (‘Αρθ. 50)

Παρασκευή, 23 Ιουνίου
10:15-10:45 Άφιξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
11:00-13:30 2η συνεδρία εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε