Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup – Φουντώνουν οι φωνές για δημοψήφισμα

Συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup – Φουντώνουν οι φωνές για δημοψήφισμα

– ”Σήμα προόδου” αναμένει ο Αλέξης Τσίπρας από το αυριανό κρίσιμο Eurogroup και ξεκαθαρίζει: Θέλουμε να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου για να οδηγηθούμε σε συμφωνία
– Πληροφορίες θέλουν να προηγείται του Eurogroup συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του
– Υποχωρεί η κυβέρνηση σε ΕΝΦΙΑ και 13η σύνταξη, πιέζουν οι εταίροι στα όρια συνταξιοδότησης
– Στον ΦΠΑ η κυβέρνηση ζητάει να εξαιρεθούν τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, το φυσικό αέριο, τα φάρμακα και τα βιβλία
– Παζάρια με τους εταίρους για το ποσοστό που θα διαμορφωθεί ο νέος συντελεστής 
 

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα στην Αθήνα, αναφέρουν ότι αύριο πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρξει ιδιαίτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντίστοιχα, από την οποία είναι πιθανό να προκύψουν σημαντικές εξελίξεις.

Μία μέρα μετά το Eurogroup, την Τρίτη, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 750 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και αύριο επαφές με ξένους ηγέτες, καθώς όπως έχει επαναλάβει αρκετές φορές, στο ελληνικό ζήτημα απαιτείται πολιτική λύση.

Τσίπρας: Θέλουμε στο αυριανό Eurogroup να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου

Η θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής, επιβεβαιώθηκε στην σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Θέλουμε στο αυριανό Eurogroup να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει, ανέφερε -σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου- ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει καταγεγραμμένες προσπάθειες και είναι απολύτως συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη βούλησή της για την επίτευξη αμοιβαίας, επωφελούς συμφωνίας, για την οποία όμως πρέπει να προβούν σε κινήσεις και οι εταίροι.

Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι μια θετική καταγραφή στο ανακοινωθέν του αυριανού Eurogroup θα ισοδυναμεί με θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας και ταυτόχρονα θα είναι ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ για χαλάρωση των ασφυκτικών, οικονομικών πλαισίων της χώρας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα και προσθέτουν ότι ενημέρωση έγινε και από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τον Αν. Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτο.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Γ. Χουλιαράκη.

“Απομακρύνονται” οι πρόωρες εκλογές

Νωρίτερα, ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις, του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της ενωμένη και αποφασισμένη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Καμμένος απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει φρέσκια λαϊκή εντολή και με αυτή θα προχωρήσει».

Παραμένουν τα “αγκάθια”

Σύμφωνα με πληροφορίες, “αγκάθια” για τη συμφωνία παραμένουν οι συντάξεις και τα εργασιακά, ενώ οι δύο πλευρές διαφωνούν και στο δημοσιονομικό κενό, καθώς οι δανειστές ζητούν περισσότερα μέτρα που θα αποφέρουν έσοδα 1 δισ. ευρώ μιας και προβλέπουν μία ισόποση μαύρη τρύπα. 

Όσον αφορά στον ΦΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να εξαιρεθούν τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, το φυσικό αέριο, τα φάρμακα και τα βιβλία. Απόσταση υπάρχει επίσης και στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ με τους δανειστές να πιέζουν για ένα συντελεστή στο 18%, ενώ η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει έναν συντελεστή κοντά στο 15-16%. 

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, κλειδί για τον φόρο ακινήτων θα αποτελέσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει πως ανάλογα με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα συμφωνηθεί, θα αλλάξει αναλόγως και ο ΕΝΦΙΑ. Το ενδεχόμενο, πάντως, να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου και υπενθυμίζουν το ζήτημα της ρευστότητας. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ. Επισημαίνουν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα. 

Ρωμανιάς: Θέμα αύξησης των συνταξιοδοτικών ορίων στα 67 χρόνια έχουν θέσει οι δανειστές

Θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια έθεσαν οι δανειστές, όπως δήλωσε στο Mega ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς. 

“Το ζήτημα αυτό προέβαλαν σθεναρά οι δανειστές στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group” ζητώντας να αυξηθούν “τα όρια ηλικίας για όλους, και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012” στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη, είπε. 

“Η δική μας κόκκινη γραμμή ήταν ότι δεν θέλουμε να ανατραπούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Λέμε λοιπόν να το κουβεντιάσουμε, να δεχτούμε να ανεβάσουμε τα όρια αλλά να τα ανεβάσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα” ανέφερε ο Γιώργος Ρωμανιάς και πρόσθεσε: 

“Μπορούμε να δεχτούμε να ισχύσει για όσους βγουν στην σύνταξη από το 2025 και πέρα. Οσοι έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικά δικαίωμα θα έχουν μπροστά τους 10 χρόνια για να φύγουν και να μην θιγούν από την αύξηση των ορίων”. 

Υποχώρηση Τσίπρα στην 13η σύνταξη

«Το Eurogroup βλέπει «σημαντικές προσεγγίσεις» τιτλοφορείται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η οποία επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η εφημερίδα από κύκλους που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις, κατά την τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup την Παρασκευή το βράδυ έγιναν «σημαντικές προσεγγίσεις» σε πολλά ζητήματα, αν και ακόμη δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για πλήρη υπέρβαση των εμποδίων.

Όπως επεσήμανε η ίδια πηγή στην Frankfurter Allgemeine, ο Γιούνκερ σε εσωτερικό έγγραφο επεσήμανε ότι πλέον βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν συνομίλησε την προηγούμενη εβδομάδα τρεις φορές με την Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 17 δισεκ. ευρώ, ενώ προτίθεται να υιοθετήσει ενιαίο ΦΠΑ με τον μειωμένο να παραμένει μόνο για κάποια προϊόντα.

Παράλληλα η FAS σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τον Γιούνκερ εμφανίστηκε πρόθυμος να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την παροχή 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 700 ευρώ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Τελεσίδικη πρέπει να θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα στην περίπτωση που η “συμφωνία” με τους εταίρους και δανειστές αναιρεί τις “κόκκινες γραμμές” και κινείται εκτός  των ορίων των προεκλογικών δεσμεύσεων και της λαϊκής εντολής της 25ης Ιανουαρίου.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση προ-ετοιμάζεται για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένοντας ένα “σήμα” προόδου που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με τους “θεσμούς” μέχρι στιγμής. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης παρά την απαισιοδοξία που εκφράζουν ο Β. Σόιμπλε και ο Γ. Ντάισεμπλουμ είναι οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε μια “κοινή δήλωση” που θα επιβεβαιώνει την πρόοδο των  διαπραγματεύσεων ώστε να ανοίξει επιτέλους η στρόφιγγα της χρηματοδότησης και πάλι καθώς η ρευστότητα εξαντλείται.

“Πολιτική λύση” αναζητά ο Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εντείνει τις επαφές του με ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους καθώς είναι πεπεισμένος ότι όπως είπε πρόσφατα και στη Βουλή ότι η συμφωνία είναι πλέον θέμα “πολιτικής βούλησης” των εταίρων και δανειστών. 

Πάντως στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει έντονη ανησυχία για την στάση των δανειστών και χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αλέκου Φλαμπουράρη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ όπου είπε ότι «Υπάρχουν κάποιοι ακραίοι στην Ε.Ε. που δεν θέλουν η Ελλάδα να πετύχει. Παρόλο που υπάρχουν εκβιασμοί, πιστεύω πως θα κάνουμε μία συμφωνία»

Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως αν αναγκαστούμε να φτάσουμε στα άκρα και αν δεν υπάρξει συμφωνία στα πλαίσια του προγράμματος για το οποίο μας ψήφισε ο ελληνικός λαός θα πρέπει να απευθυνθούμε στο λαό. διευκρινίζοντας ότι αν γινόταν το δημοψήφισμα θα ήταν σε συμφωνία με τους εταίρους.
«Για να είμαι σαφής δεν εκτιμώ ότι θα πάμε σε δημοψήφισμα» ανέφερε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι θεσμοί «θα αποδεχθούν αυτά τα οποία εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να παραβιάσουμε και θα προχωρήσουν σε συμφωνία». 

Καραδοκεί… ο Λαφαζάνης 

Παράλληλα η “αριστερή πτέρυγα” δια του Παναγιώτη Λαφαζάνη ξεκαθαρίζει τη θέση της της λέγοντας ότι η συμφωνία με τους εταίρους, ή θα έχει συμβατότητα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, ή δεν θα υπάρξει.
«Αν ήμασταν έτοιμοι να προσυπογράψουμε μια συμφωνία υποταγής, τότε η συμφωνία θα είχε τελειώσει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην συνέντευξή του στο«ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε