Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Των… συνιστωσών γίνεται στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – Τι επιδιώκει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση

Των… συνιστωσών γίνεται στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – Τι επιδιώκει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση

Συνεδριάζει αυτή την ώρα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, προκειμένου να προετοιμάσει την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο. Τι επιδιώκει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Φλαμπουράρη.

Ήδη η συνεδρίαση αυτή χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την συνοχή και την ενότητα του κόμματος ενόψει της συμφωνίας με τους δανειστές, καθώς στελέχη από όλες τα συνιστώσες έχουν σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις για πτυχές της συμφωνίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σε όλο το φάσμα των «συνιστωσών», ακόμη και των «προεδρικών» μετά τη διάσπαση σε «Ενωτική Κίνηση» και «Πρωτοβουλία 53» καταγράφεται μεγάλος σκεπτικισμός για το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ιδίως σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται με γοργούς ρυθμούς κάτω από την πίεση των δανειστών από τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις.

Και πράγματι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει κάνει πίσω: στο «κούρεμα» του χρέους, στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, στη χορήγηση της 13ης σύνταξης μέχρι των 700 ευρώ, στον ΦΠΑ, ακόμη και ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση ήταν κατώτερος των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης.

Το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και τις εσωκομματικές αντιδράσεις τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα 4ετίας και συνεπώς θα τηρήσει το προεκλογικό της πλάνο παρά τη δύσκολη συγκυρία και τα εμπόδια που θέτουν πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι.

Εν πάση περιπτώσει μέσα από την τακτική των ξεχωριστών συνεδριάσεων, ΠΓ, ΚΕ και ΚΟ, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αισιοδοξεί ότι θα καμφθούν οι αντιδράσεις, καθώς τα στελέχη και οι βουλευτές θα έχουν περισσότερο χρόνο στο όνομα της εσωκομματικής δημοκρατίας και του διαλόγου για να πουν τις απόψεις και τις ενστάσεις τους, αλλά και να κατανοήσουν με βάση την ενημέρωση που θα γίνει την κρίσιμη συγκυρία γα την βιωσιμότητα της κυβέρνησης και κυρίως της χώρας.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ αναμένεται να διαπιστωθεί αν το «προεδρικό» μπλοκ παρά την διάσπασή του παραμένει ισχυρό έναντι της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που αυτήν την περίοδο παρά την κριτική που ασκεί κρατά μάλλον χαμηλότερους τόνους από το αναμενόμενο.

Να σημειωθεί τέλος ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ώστε να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ίσως και για την συμφωνία αν έχει επιτευχθεί, με τα φώτα να είναι στραμμένα σε κορυφαία στελέχη όπως η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για την στάση που θα τηρήσουν τελικά.

Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει κατά την διαπραγμάτευση να πετύχει μια συμφωνία που θα προβλέπει χαμηλό ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος, να μην υπάρχουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ούτε νόμος για ομαδικές απολύσεις, να υπάρχει νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις, να προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους, αναπτυξιακό πακέτο και ανακατανομή των φορολογικών βαρών , ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω μισθωτοί και συνταξιούχοι.


Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε