Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Β.Παπαχρήστος: Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που είπε οχι στον Γ. Παπανδρέου

Ο Βαγγέλης Παπαχρήστου ήταν ο άνθρωπος που στήριξε όσο κανείς άλλος τον Γ. Παπανδρέου για να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής από την Πρέβεζα διατηρούσε πάντα χαμηλούς τόνους μέχρι την ημέρα που αποφάσισε να καταψηφίσει επι της αρχής το κατεπείγον νομοσχέδιο που ανέτρεπε τις εργασιακές σχέσεις.

Μέχρι χθές ο Βαγγέλης Παπαχρήστου ήταν ένας  από τους έμπιστους ανθρώπους του Γ. Παπανδρέου. Η γνωριμία τους αναπτύχθηκε  δέκα χρόνια μετά το 1989 όταν ο βουλευτής Πρέβεζας αποχώρησε από το ΚΚΕ με το οποίο ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου εξαιτίας της οικουμενικής κυβέρνησης Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ.

Έκτοτε ο οικονομολόγος αποτέλεσε στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου αναλαμβάνοντας ρόλο συμβούλου στο υπουργείο εξωτερικών για θέματα διεθνών σχέσεων με την Ρωσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Έλαβε μέρος σε διαπραγματεύσεις και διεθνείς συναντήσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον έχρισε μέλος του Π.Σ και του έδωσε το χρίσμα για να είναι βουλευτής Πρέβεζας δύο συνεχόμενες φορές. Ο Β. Παπαχρήστου ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της εκλογής του Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του κόματος.

Ωστόσο οι “αντιμνημονιακές” του απόψεις ήταν γνωστές το τελευταίο διάστημα στο μαξίμου και είχε χαρακτηριστεί ως απρόβλεπτος με τις υπογραφές του σε ερωτήσεις προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την τράπεζα της Ελλάδος και την πολιτική της. 

Μετα την καταψήφιση του νομοσχεδίου- εξπρές για τις εργασιακές σχέσεις και την αποπομπή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ από τον Γ. Παπανδρέου, ο Β. Παπαχρήστου δανείστηκε και παράφρασε στίχους του Καβάφη για να απαντήσει ” Και αν την πολιτική δεν μπορείς να την κάνεις όπως θες, τουλάχιστον μη την εξευτελίζεις”.

Ποιός είναι ο Β. Παπαχρήστος

Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος γεννήθηκε το 1955. Είναι γιος του γιατρού Καλλίμαχου Παπαχρήστου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 1977-81.

Στα μαθητικά του χρόνια πήρε ενεργά μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα. Υπήρξε ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος, καθώς συνελήφθη από τη Χούντα και καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Εssex της Μεγ. Βρετανίας, όπου απέκτησε και Master Oικονομικών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας.Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα και εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Μεγ. Βρετανίας.

Έχει ερευνητική και διδακτική πείρα. Από το 1999 μέχρι σήμερα διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Εξωτερικών, με αρμοδιότητα σε θέματα διεθνών σχέσεων με τη Ρωσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Έχει επανειλημμένα λάβει μέρος σε διεθνείς συναντήσεις και διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Είναι παντρεμένος με την Χειζελ Παπαχρήστου και έχουν μία κόρη που είναι πτυχιούχος του προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ – Διεγράφη ο Παπαχρήστος μετά το ΟΧΙ στο πολυνομοσχέδιο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε