Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Βάφτισαν” νομοσχέδιο τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κάτω από τις πιέσεις των δανειστών

“Βάφτισαν” νομοσχέδιο τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κάτω από τις πιέσεις των δανειστών

Απέσυρε τις 6 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και τις κατέθεσε ξανά με τη μορφή νομοσχεδίου διατηρώντας όμως τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Τελικά οι διατάξεις και οι ρυθμίσεις για δημοσιονομικά ζητήματα που χαρακτηρίζονται ως προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιανουαρίου ψηφίστηκαν με τη μορφή νομοσχεδίου και όχι ως πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας απέσυρε τις 6 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις κατέθεσε ξανά με τη μορφή νομοσχεδίου, προκαλώντας εκ νέου τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη μορφή του κατεπείγοντος.

Ο κ. Στουρνάρας προχώρησε σε αυτή την αλλαγή καθώς τρεις από τις έξι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είχαν λήξει αλλά και επειδή οι δανειστές ζήτησαν η ψήφιση να γίνει πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup με τη μορφή νομοσχεδίου και όχι στις 22 Ιανουαρίου όπως ήταν προγραμματισμένο από την κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Επιτροπή της Βουλής και θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια τη Δευτέρα.
διαμαρτυρόμενα κυρίως για την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Μόνο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν αποχώρησαν αλλά έμειναν και καταψήφισαν, δηλώνοντας – δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τους Νότη Μαριά – ότι παρέμειναν προκειμένου να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και να μην μπορεί να εφαρμοστεί έτσι το άρθρο 108 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι νομοσχέδια που γίνονται ομόφωνα δεκτά ψηφίζονται από τη Βουλή χωρίς συζήτηση.

Νωρίτερα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή αποχώρησαν από την Επιτροπή καταγγέλλοντας “κοινοβουλευτική εκτροπή” (διαβάστε την είδηση).

“Οσα ακούστηκαν θα μείνουν στην ιστορία ως μνημεία εκτροπής μνημεία κατάλυσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας” είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απο τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση και από τον τροπο που νομοθετούμε και γιατί η χώρα είναι σε κατάσταση ανάγκης” είπε η Ασημίνα Ξυροτύρη απο τη ΔΗΜΑΡ.

“Να τελειώνει το παραμύθι της σωτηρίας του λαού. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο και βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Δεν συμμετέχουμε σε αυτή την παρωδία, το καταγγέλλουμε και δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση ούτε εδώ ούτε στην ολομέλεια” τόνισε ο Θ. Παφίλης.

Η αποχώρηση των τριών κομμάτων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτής της ΝΔ Χρ. Λαζαρίδης ο οποίος είπε: “όλοι οι υπερασπιστές της δημοκρατίας αποχώρησαν από την αίθουσα, αν δείτε ποιοι είναι αυτοί,  σημαίνει ότι η δημοκρατία άντεξε σε αυτή την αίθουσα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπάχαλο για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου – Αποχώρησαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Χρυση Αυγή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε