weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Βάπτισμα πυρός σήμερα για Βενιζέλο – Θα δει Γιούνκερ και Ρεν

,

Κατευθείαν στα βαθιά πέφτει σήμερα ο νέος υπουργός οικονομικών. Θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να πάρει μέρος στην σύνοδο του Eurogroup ενώ τη Δευτέρα θα μετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin.

Ο κ. Βενιζέλος πρέπει να εμφανιστεί κατά τέτοιο τρόπο που να πείσει όλους τους εταίρους οτι όχι μόνο πρέπει να μας δώσουν την 5η δόση τον Ιούλιο αλλά και να δεχθούν να «μαλακώσει» το Μεσοπρόθεσμο. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο νέος υπουργός οικονομικών επικοινώνησε με τους Γιούνκερ και Ολι Ρεν και συμφώνησαν να συναντηθούν πρίν απο τη συνεδρίαση, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της νέας στήριξης προς την Ελλάδα.

Από πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο νέος υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος πέρασε το κατώφλι του νέου του γραφείου στην πλατεία Συντάγματος.

‘Ολα έπρεπε να γίνουν γρήγορα μετα τον ανασχηματισμό. Η μετακόμιση αλλά και η ενημέρωσή του από τον ίδιο τον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και τους συμβούλους του υπουργείου για όλα όσα πρέπει να γίνουν ενόψει του κρίσιμου Eurogroup.

Στο γραφείο του ο κ. Βενιζέλος βρήκε τα εξής ανοιχτά θέματα:

1. την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου για να ψηφιστεί

2. τη συγκεκριμενοποίηση των εφαρμοστικών νόμων από τους οποίους θα κληθούμε να πληρώσουμε μέσω των μέτρων  28,3 δισ. ευρώ.

3. Να κλείσει η λίστα με τις ΔΕΚΟ που θα πάψουν να υπάρχουν

4. Να επιβλέψει την διαδικασία πώλησης του ΟΤΕ

5. Να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο γεγονός που θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων

6. Ουσιαστικό άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Πληροφορίες αναφέρουν οτι το πλάνο του κ. Βενιζέλου είναι να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις μέσω των εφαρμοστικών νόμων σε κάποια ουσιώδη ζητήματα και μέσω του νέου φορολογικού που θα έρθει το φθινόπωρο, θα προωθήσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατα 5 ποσοστοταίες μονάδες ( στο 15%), τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατα 3 μονάδες και είναι πιθανή μια επανεξέταση της φορολογικής κλίμακας και του μέτρου των αποδείξεων.

Η πρώτη συνέντευξη

Την έδωσε στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ και μεταξύ άλλων τονίζει: «Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να καταστήσει εμφανέστερη τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την ηθική ισορροπία των μέτρων».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνω και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Σέβομαι απολύτως τους πολίτες που διαμαρτύρονται. Υπάρχει πάντοτε περιθώριο για άμεσες, απλές και πρακτικές λύσεις σε ζητήματα που ταλαιπωρούν τον πολίτη και μπορούν να λυθούν μέσα από την κοινή λογική».

Επισημαίνει πάντως ότι «Η σχέση μας με τους θεσμικούς μας εταίρους βασίζεται στην αξιοπιστία μας και είναι μια ανοικτή διαδικασία διαπραγμάτευσης προς αμοιβαίο όφελος. Το κομβικό σημείο είναι βεβαίως η βιωσιμότητα και η διαχειρισιμότητα του δημοσίου χρέους και γύρω από αυτό το θέμα υπάρχει ευρύτατη σύμπτωση απόψεων και άρα μια καλή βάση συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαική ταυτότητα και προοπτική της χώρας».

Ο κ Βενιζέλος σημειώνει για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του «Μπορεί να βγω πάρα πολύ χαμένος προσωπικά. Αλλά εάν έχω συμβάλλει σε κάτι υπέρ του τόπου, θα έχω δικαιωθεί ιστορικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι θα γίνει με το χρέος των 270 δισ. ευρώ – Τα τρία σενάρια για τους ιδιώτες

«Αν δεν υπερψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, δεν παίρνουμε την 5η δόση»

Μέρκελ: Θέλει ιδιώτες και τους θέλει εθελοντές

Δήλωση – σοκ Γιούνκερ για Ελλάδα: Παίζουμε με τη φωτιά!

Ποιές είναι οι «καυτές πατάτες» του νέου τσάρου Οικονομικών – Το μεγάλο «στοίχημα» του Ε. Βενιζέλου

#TAGS MM