Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Βαριές απώλειες για την κυβέρνηση στο νόμο για τις αποκρατικοποιήσεις!

Βαριές απώλειες για την κυβέρνηση στο νόμο για τις αποκρατικοποιήσεις!

– Δεν συγκέντρωσε τελικά την απαραίτητη πλειοψηφία το άρθρο 4! Οριακά πέρασε το άρθρο 2!
– Γκάφα του Προεδρείου με την καταμέτρηση! – Παρενέβη το νομικό τμήμα μετά από παρεμβαση Καμμένου
– Καταψηφίστηκε και η τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ
– Η τροπολογία ΔΕΝ πέρασε με 143 ΟΧΙ και 136 ΝΑΙ
– Καταψηφίστηκαν και άλλα άρθρα – Μήνυμα για την ψηφοφορία των μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα
– Δεν ψήφισαν Βενιζέλος, Κουβέλης!
– Τα σενάρια για τις ψήφους που χρειάζονται και τι θα κάνουν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
– Απίστευτο παρασκήνιο για την απόσυρση της τροπολογίας
– ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η μια μετά την άλλη σκάνε οι βόμβες στο κοινοβούλιο. Μετά την καταψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΟΠΥΥ, η ένταση που υπέβαλλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για ένα από τα 7 άρθρα του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, έγινε επι της ουσίας δεκτή από τη νομική υπηρεσία του Κοινοβουλίου!

Το Προεδρείο φαίνεται ότι υπέπεσε σε μέγα σφάλμα αφού για να περάσει το συγκεκριμένο άρθρο έπρεπε να έχει ψηφιστεί από τους μισούς εκ των 293 βουλευτών που ήταν παρόντες στην Βουλή. Όμως ψήφισαν 146! (το μισό είναι 146,5)

Έτσι η Βουλή ανακοίνωσε ότι εκ παραδρομής πέρασε το άρθρο 4 και αύριο θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.
Το άρθρο 4 αφορούσε στην κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ του ΤΕΕ.

Η κυβέρνηση έχει μπει σε δίνη. Και αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στην Βουλή για ένα από τα πιο κρίσιμα νομοσχέδια των τελευταίων μηνών. Για τις αποκρατικοποιήσεις.

Τα όσα έγιναν μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, είναι κακά μαντάτα για τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος βλέπει την συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης να πηγαίνει περίπατο…

Η ψηφοφορία ήταν θυελλώδης. Το γυαλί ράγισε και η κυβερνητική συνοχή διερράγη ίσως και ανεπανόρθωτα.

Πολλοί ήταν οι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ που είπαν “όχι” ή “παρών” στην τροπολογία που αφορά στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στα άρθρα 2-3-4 και 5.

Ενδεικτικό εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι στην αρχή της ψηφοφορίας ο Π. Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το κόμμα θα ψηφίσει “παρόν” στο άρθρο 4 που αφορά στα Πανεπιστήμια και “όχι” στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ.
Οι Βουλευτές ωστόσο δεν ακολούθησαν τη γραμμή καταψηφίζοντας και άλλα άρθρα, ενώ κάποιοι είπαν “ναι” στην τροπολογία.

Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Ε. Βενιζέλος ενώ βρισκόταν στη Βουλή δεν βρέθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας για να ψηφίσει. Αυτό έχει προκαλέσει την οργή των βουλευτών του κόμματος. Πολλοί από αυτούς λένε, πως είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο θέμα να μην ψηφίζει ο αρχηγός του κόμματος! (διαβάστε την είδηση)
Δεν ψήφισε και ο Φώτης Κουβέλης.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας:  Ψηφισαν 293 βουλευτές

Άρθρο 1: 173 ναι, 120 όχι Δεκτό κατά πλειοψηφία
Άρθρο 2 (αποκρατικοποιήσεις): 148 ναι, 139 όχι, 6 παρών, Δεκτό κατά πλειοψηφία
Άρθρο 3: 156 ναι, 135 όχι, 2 παρών, Δεκτό κατά πλειοψηφία
Άρθρο 4: 146 ναι, 121 όχι, 26 παρών, καταψηφίστηκε
Άρθρο 5: 158 ναι, 135 όχι, δεκτό κατά πλειοψηφία
Άρθρο 6: 173 ναι, 120 όχι, δεκτό κατά πλειοψηφία
Τροπολογία: 136 ναι, 143 όχι, 14 παρών, καταψηφίστηκε

Τροπολογία ΕΟΠΥΥ:

Ναι: 136   Όχι: 143

Τα μέτρα θα περάσουν;

Ουσιαστικά μετά τη σημερινή ψηφοφορία τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση η ψήφιση των μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα.
Εάν η ΔΗΜΑΡ επιμείνει στο “όχι” στα εργασιακά και καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο τότε επί της ουσίας για να περάσουν τα μέτρα απομένουν μόνο οι βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που αυτή τη στιγμή είναι 160.
Ωστόσο ήδη 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα ενώ άλλοι δύο αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα το κάνουν.
Σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία για τα μέτρα.
Εάν παραμείνει στην αίθουσα και οι βουλευτές δηλώσουν “παρών” για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα μέτρα θα χρειάζονται 151 ψήφοι.
Εάν επιλέξει να αποχωρήσει, τότε ο αριθμός των ψήφων μειώνεται στις 142.

Ενδεικτικό του τι μπορεί να συμβεί είναι αυτό που ζήσαμε στη σημερινή ψηφοφορία με το ΠΑΣΟΚ να ζητά επίμονα την απόσυρση της τροπολογίας για τον ΕΟΠΥΥ και να δηλώνει πως σε αντίθετη περίπτωση θα καταψηφίσει και τον υπουργό μια και μισή μετά τα μεσάνυχτα σύμφωνα με πληροφορίες να απαντά πως “όσο θα είμαι εγώ υπουργός δεν θα ανεχθώ πατρίκιους και πληβείους,όλοι σε ένα Ταμείο”.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

´Αρθρο 1ο: Αφορά την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία τροποποιείται ο νόμος 3986/2011 (Μεσοπρόθεσμο) ώστε η Βουλή να γνωμοδοτεί για το διορισμό του Προέδρου και του Διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.

Άρθρο 2ο: Κύρωση της κατάργησης του ελάχιστου ποσοστού του δημοσίου στις Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Άρθρο 3ο: Ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δόμηση εκτός σχεδίου, παραχώρηση αιγιαλού, και η αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων.

Άρθρο 4ο: Ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας. Μεταξύ άλλων, η κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων.

Άρθρο 5ο: Τροποποιήσεις του π.δ. 237/1986 για το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών για τον κλάδο αυτοκινήτων.

Άρθρο 6ο: Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των ν.2386/1996, ν.2753/1999, ν.2836/2000. Τροποποιήσεις του π.δ. 191/2008. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στα 330 ευρώ στο χιλιοστόλιτρο, ενώ ορίζεται ως υποχρεωτική εντός 14ημέρου η καταχώρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από τους εμπόρους όλων των συναλλαγών του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL).

Άρθρο 7ο: Καθορίζεται η ισχύς του νόμου από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η τροπολογία αφορά διευκολύνσεις σε Δήμους και νομικά πρόσωπα τους για την αποπληρωμή των δανείων τους, την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων του δημοσίου στο Ελληνικό, την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ευγενών ταμείων των γιατρών, δημοσιογράφων, των δικηγόρων, των μηχανικών και των τραπεζικών υπαλλήλων.

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρό ρήγμα στην Κυβέρνηση – Πέρασε με μεγάλες απώλειες το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις – Δεν πέρασε η τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ

Προϋπολογισμός φτώχειας για όλους – Ανεργία 22,8% και ύφεση 4,5%

Πλησιάζει επικίνδυνα ο ειδικός λογαριασμός και η τμηματική δόση

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε