Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Βάσω Παπανδρέου: “Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ακριβά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου”

Βάσω Παπανδρέου: “Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ακριβά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου”

Μπορεί να λάβει χώρα δωροδοκία σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας αγοράς οπλικών συστημάτων, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, σύμφωνα με την κατάθεση της πρώην υπουργού Βάσως Παπανδρέου στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών για προμήθειες του υπουργείου Άμυνας, ενώπιον του πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Σαν ένα απόλυτα τυπικό και όχι ουσιαστικό όργανο λήψης αποφάσεων για τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων περιέγραψε το ΚΥΣΕΑ στην κατάθεση της ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η πρώην υπουργός, Βάσω Παπανδρέου.

Η πρώην υπουργός επισήμανε στην κατάθεση της πως πάντα την εισήγηση για την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων την έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και αυτή συνήιθως γινόταν αποδεκτή καθώς η έγκριση του ΚΥΣΕΑ ήταν τυπική.

“Όλες οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ήταν με εισηγήσεις αρμοδίων επιτροπών και ανωτάτου συμβουλίου ενόπλων δυνάμεων και την εισηγηση στο ΚΥΣΕΑ την έκανε ο υπουργός, δεν είχαμε χρόνο και δυνατότητα να γνωρίζουμε όλη τηνδιαδικασία που κατέληγε στην απόφαση. Ο αρμόδιος υπουργός έκανε την εισήγηση και συνήθως γινόταν αποδεκτή. Θυμάμαι μία συζήτηση που κάναμε για δομή ενόπλων δυνάμεων. Το ΚΥΣΕΑ διαρκούσε δύο-τρεις ώρες, τέσσερις αναλόγως το θέμα. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν δυνατόν να ελέγξουμε τι περιείχε ο φάκελος” τόνισε η κυρία Παπανδρέου.

Πρόεδρος : Αποφασίζατε την ποιότητα, την ποσότητα, το κόστος;
Μάρτυρας : Όλα ήταν στην εισήγηση, δεν μπορούσαμε να κρίνουμε εμείς πχ κόστος.

Η πρώην υπουργός μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου αν μπορούσε να υπάρξει δωροδοκία απάντησε κατηγορηματικά πως “βεβαίως μπορούσε να υπάρξει δωροδοκία στην προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων”, προσθέτοντας πως έχει φανεί αυτό και από το πρωτόδικο δικαστηρίο.

Πρόεδρος : Μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία και πριν και μετά και κατα διάρκεια;
Μάρτυρας : Βεβαίως. Τότε όμως δεν γνωρίζαμε εμείς για δωροδοκία, είχαμε μία εισηγηση για ένα όπλο, δεν είχαμε την δυνατότητα από νόμου αλλά ούτε και αντικειμενικά να το ελέγξουμε επειδή οι διαπραγματεύσεις γινόταν από τους στρατιωτικους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Πρόεδρος : Εφόσον τα θεωρούσατε δεδομένα, ψηφίζατε δηλαδή τα έτοιμα, ποιος ήταν ο λόγος του ψηφίζω;
Μάρτυρας : Αυτό προβλέπεται για το ΚΥΣΕΑ. Το ίδιο συμβαίνει συνήθως σε όλα τα διοικητικά συμβούλια
Πρόεδρος : Ήταν τελείως τυπική δηλαδή η ύπαρξη του.
Μάρτυρας : Ναι η εισήγηση που θα ερχόταν θα γινόταν αποδεκτή.

Επιπλέον, η κυρία Παπανδρέου τόνισε για την προμήθεια των υποβρυχίων τόνισε πως τις διαπραγματεύσεις τις έκανε το ναυτικό και η επιλογή έγινε προκειμένου να στηριχθούν ΕΝΑΕ,να γίνει μεταφορία τεχνογνωςίας και αύξηση των θέσεων εργαςίας.

Παράλληλα, η μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση της πολιτκής αγωγής επισημαίνε μεταξύ άλλων πως ήταν πρακτική των γερμανικών εταιριών να δίνουν χρήματα για να προωθήςουν τα οπλικά τους συςτήματα προσθέτοντας πως για να δωροδοκηθούν χρειάζονται δύο ένας να τα παίρνει και ένας να τα δίνει.

Λίγο αργότερα με αφορμή ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής δημιουργήθηκε μικρό ένταση ανάμεσα στον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής. “Μα είναι πρωτοφανές να λέτε ότι κυκλοφορούσαν πράκτορες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας” είπε φωνάζοντας, για να του απαντήσει η συνήγορος του Δημοςίου πως για “μεςάζοντες” είπα.

Για τον πρώην υπουργό είπε πως γνωρίζονται από το 74 ωστςόσο οι σχέσεις τους δεν ήταν φιλικές αλλά μόνο σχέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ ενώ τόνισε πως εκείνη με τηνν κίνηση των τες΄ςάρων στηριξε τον Κώστα Σημίτη.

“Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ακριβά την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου” τόνισε η Βάσω Παπανδρέου.

Στο μεταξύ με γραπτή του δήλωση την οποία πρόκειται να προσκομίσει στο Δικαστήριο ο Νίκος Ζήγρας καλεί τον Ακη Τσοχατζόπουλο να κατονομάσει αυτούς που τους δωροδόκησαν στην υπόθεση με τις χρυςές μίζες. Ο συγκατηγορούμενος εξάδελφος του στην υποθεση με τις χρυσές μίζες Νίκος Ζήγρας. Στην δήλωση του ο Νίκος Ζήγρας επικαλείται το περιεχομενο των καταθεσεων του Κωστα Σημιτη και του Βαγγελη Βενιζέλο και καλεί τον πρωην Υπουργο Εθνικης Αμυνας «και ό,ποιον άλλον έχει συμμετάσχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στις δωροδοκίες αυτές να κατονομάσει σήμερα και όχι αύριο, αυτούς που δωροδόκησαν, τα ποσά των δωροδοκιών και τη ζημία που υπέστη από τις δωροδοκίες το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς της Ελληνική Κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας. Στο βωμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κυρίου Α.Α. Τσοχατζόπουλου έχει ήδη θυσιαστεί η οικογένειά του και οι φίλοι του, έχει ήδη θυσιαστεί ένα ολόκληρο κίνημα, όπως κατέθεσε ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος… ας μη θυσιαστεί και ολόκληρη η Χώρα. Γιατί, πάνω από κατηγορούμενοι, πάνω από συνήγοροι υπεράσπισης, είμαστε Έλληνες».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε