Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Βαθιά ανάσα για το Μαξίμου – Ανακωχή με Ιερώνυμο;

Βαθιά ανάσα για το Μαξίμου – Ανακωχή με Ιερώνυμο;

Μια βαθιά ανάσα πήρε χθες το Μαξίμου, καθώς φαίνεται ότι υπήρξε ανακωχή στο μέτωπο με την Εκκλησία με αφορμή τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν σαφώς πιο κοντά στις προσδοκίες της κυβέρνησης αφού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποχώρησε από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χωρίς κάποιο ουσιαστικό όφελος για την Εκκλησία, παρά μόνο γενικές διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση επιθυμεί το διάλογο και τη συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη ουσιαστικά το Μαξίμου και το Υπουργείο Παιδείας επέβαλλαν κατά κάποιο τρόπο του όρους τους με την έννοια, ότι

– στο τραπέζι της συνάντησης ήταν παρών και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, “κόκκινο πανί” για την Ιεραρχία
– τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία παραμένουν ως έχουν σε ότι έχει να κάνει με το μάθημα των Θρησκευτικών παρά τις αρχικές έντονες αντιδράσεις της Εκκλησίας,
– τα δυο επίμαχα ΦΕΚ της 13ης Σεπτεμβρίου διατηρούνται σε ισχύ.

Από την πλευρά της η Εκκλησία φαίνεται ότι το μόνο που κέρδισε είναι να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις της για το νέο βιβλίο των Θρησκευτικών που θα διδάσκεται από την επόμενη σχολική χρονιά.

Πάντως η χθεσινή συνάντηση κυβέρνησης-ιεραρχίας φαίνεται να είναι από δω και πέρα το μοντέλο διαλόγου που επιλέγει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να κλείσει τα ουκ ολίγα μέτωπα που έχει ανοίξει και η συνάντηση που έχει ο κ. Τσίπρας με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια αυτού του μοντέλου επίλυσης κρίσεων.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε