Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βενιζέλος: “Δεν θα μας συγχωρέσει η ιστορία”

Με αυτήν τη δραματική φράση έκλεισε την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών προσπαθώντας να κάμψει τις αμφιβολίες όσων σκέφτονται να καταψηφίσουν το νέο Μνημόνιο.

Νωρίτερα προσπάθησε να περιγράψει τι θα σημάνει το ΝΑΙ και τι το ΟΧΙ.

ΝΑΙ :

– Διαγραφή χρέους 100 δις

– Θα πάρουμε νέο δάνειο 130 δις για χρηματοδοτικές ανάγκες εως 2015 (τα μισα PSI και τράπεζες και τα υπολοιπα ρευστότητα)

– Μείωση μέσου επιτοκίου κατά 1,5 μονάδα και άρα μείωση ετήσιων τόκων κατά 3,5 δις.

– Μετακίνηση λήξεως ομολόγων κατά 40 χρόνια

– Διάσωση καταθέσεων τραπεζικών

– Περιορισμό απωλειών ασφαλιστικών ταμείων

– Εγγύηση ενδιάμεσης ρευστότητας

– Εστίαση κοινοτικών κονδυλίων στην πραγματική οικονομία

– Προγραμμα διαρθρωτικών αλλαγων ανοιγμα επαγγελμάτων

– Μηχανισμό επιτήρησης και συμπίεσης τιμών κυρίως για το καλάθι νοικοκυράς

– Προσθετα δημοσιονομικά μετρα 3 δις για το 2012

– Πρόσθετα μέτρα και για το 2013 και 2014

– Μείωση κατωτάτου μισθού και περιορισμό συλλογικών συμβάσεων

– Περικοπές επικουρικές συντάξεις και κύριες μόνο σε ταμεία με υψηλό μέσο όρο

– Παραμονή στο ευρω

ΟΧΙ:

– Επαναδιαπραγμάτευση ; Όσοι μιλούσαν έπαψαν να το κάνουν

– Μήπως οι εταίροι μπλοφάρουν; Αυτά μπορεί να τα λένε μονο όσοι έχουν άγνοια κινδύνου και τις κατάστασης στην Ευρώπη και τι λένε όχι μόνο η Γερμανία αλλά και οι άλλες χώρες

– Μήπως υπάρχει λύση παραμονής στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα; Αδύνατο

– Μηπως μπορούμε να πάμε σε βολική συντεταγμένη χρεοκοπία και να διαγράψουμε 200 δις; Αυτό προδιαθέτει ακόμα σκληρότερο πρόγραμμα και αυστηρότατες περικοπές

– Ασύντακτη χρεοκοπία; κατι τέτοιο σημαίνει αδυναμία επανακεφαλαιοποιησης τραπεζικού συτηματος περαιτέρω μείωση ρευστότητας ανεργίας, αδυναμία εμπορίου μεσω γραμμών του τραπεζικού συστήματος αδυναμία εισαγωγών, αναγκαστική έξοδο από ευρώ για να επιβιώσουμε και επάνοδο σε δραχμή η με δραματικές πληθωριστικές συνέπειες»

Νωρίτερα, σε ακόμα μια παρέμβασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «η ερμηνεία του Συντάγματος είναι νομικό ζήτημα, αλλά πρωτίστως ζήτημα ερμηνείας της ιστορίας».

Αναφέρθηκε και στο βρετανικό δίκαιο και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να κατασχεθεί δημόσια περιουσία. Είπε: «Μην τολμήσει κανείς να πει για την Ακρόπολη ή την Δήλο ή τον ορυκτό πλούτο στο Αιγαίο, το Ιόνιο και όπου αλλού».

Kαι συνέχισε: «Κρίνεται η μοίρα του τόπου για την επόμενη δεκαετία ας μην χάσουμε την ευκαιρία» και απευθυνόμενος στην αριστερά πτέρυγα πρόσθεσε ότι «μας ρωτούν οι εταίροι αν θέλουμε αυτά που μας δίνουν. Αν δεν τα θέλουμε έχουμε το κυριαρχικό δικαίωμα να κάνουμε μια άλλη επιλογή . Γι αυτό και σας ζητώ να πείτε έντιμα την άλλη επιλογή. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά μπορείς να επιλέξεις το απόλυτο αδιέξοδο. Τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει τον λαό στο αδιέξοδο; Η κούραση η ταλαιπωρία και κυρίως ο λαϊκισμός και η συσκότιση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέες απώλειες στο ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία – Πέντε βουλευτές και ο Καστανίδης δεν θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία – Δεν θα ψηφίσει τα μέτρα η Λ. Κατσέλη


Άρχισε η “μάχη” του “ΝΑΙ” και του “ΟΧΙ” – Τα μεσάνυχτα η κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία – ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετρούν τις απώλειες τους

Διαβάστε τα μέτρα που ψηφίζονται με το νέο μνημόνιο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε