Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Βενιζέλος: “Κατάλληλη ευκαιρία η απόφαση της Συνόδου Κορυφής”

Βενιζέλος: “Κατάλληλη ευκαιρία η απόφαση της Συνόδου Κορυφής”

«Οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών δημιουργούν την κατάλληλη ευκαιρία για να δούμε τι πρέπει, επιτέλους, να κάνουμε ως έθνος, αλλά και για να δούμε τι έλεγε το κάθε κόμμα προεκλογικά», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και επισημαίνει δύο «κρίσιμες πτυχές» της απόφασης.

Η πρώτη είναι η δυνατότητα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η δεύτερη η «φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή». Ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει ότι το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης το είχε θέσει ο ίδιος στην επιστολή του που έστειλε προεκλογικά στους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων, τονίζοντας ότι η πρόταση μπορεί να γίνει δεκτή, εφόσον αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί, όπως έχει γίνει σήμερα.

Το κρίσιμο, όπως αναφέρει, είναι να μπορέσει η Ελλάδα να εντάξει το συγκεκριμένο αίτημα σε ένα «Συνολικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», ανάλογο με εκείνο που πρότεινε ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά. Ένα ακόμα θέμα που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι η τεκμηρίωση του τρόπου χρηματοδότησης του επιπλέον χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Η νέα πρόταση του κ. Βενιζέλου είναι αυτό να γίνει χωρίς να χρειαστεί νέος κύκλος εγκρίσεων από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει σημαντικά τα νέα από τις Βρυξέλλες και συμπεραίνει ότι και η Ελλάδα έχει σημαντικά νέα επιχειρήματα «για την ίδια τη βάση της αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος».

Ιδιαίτερη μνεία κάνει και στην «επίσημη παραδοχή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να είναι φιλική προς την ανάπτυξη», κάτι που είχε επισημάνει στην επιστολή που είχε στείλει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο, πριν τις εκλογές της 6ης Μαϊου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε