Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Βενιζέλος: “Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την Κύπρο για φτηνό αντιπολιτευτικό παιχνίδι”

Βενιζέλος: “Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την Κύπρο για φτηνό αντιπολιτευτικό παιχνίδι”

“Μεγάλο ιστορικό σφάλμα”, χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος με παρέμβασή του στη Βουλή εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας “κουρφαία εθνική ανευθυνότητα” τη στάση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η απόφαση του Eurogroup αποτελεί «τεράστιο ιστορικό σφάλμα», που αποσκοπούσε «στο χτύπημα ενός χρηματοοικονομικού μοντέλου που βασίζεται στις υπηρεσίες και τον υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα, που στην Κύπρο υπερβαίνει έξι φορές τον δημόσιο. Είναι, όμως, άδικο να πιστεύει κανείς πως συμβαίνει πρωτίστως και μόνο στην Κύπρο. Συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο».

Βεβαίως, «υπάρχει πρόβλημα άνομων συμπεριφορών και ξεπλύματος χρήματος- αλλά θα μπορούσαν διεθνώς να επιβληθούν τέτοιοι όροι και μηχανισμοί ελέγχου». H αντίδραση, λοιπόν, των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων, υπήρξε επιβεβλημένη, είπε. Από κει και πέρα, ωστόσο, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιήσει κανείς αναγωγές από το κυπριακό πρόβλημα στο ελληνικό, παραγνωρίζοντας τη διαφορά των απολύτων μεγεθών των δύο οικονομιών:
«Είναι άλλο να ζητάς 240 δισ. και άλλο 6 ή 17. Το ΑΕΠ της Κύπρου είναι το 1/12 του ελληνικού και το φετινό της έλλειμμα, λιγότερο από το 1/3 εκείνου που είχαμε εμείς το 2009. Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας ήταν όσο και το ΑΕΠ, ενώ στην Κύπρο ήταν τεράστιος- και γι’ αυτό κανείς δεν τολμά να πει πως φταίει η διαχείριση του χρέους και η συμμετοχή των ιδιωτών στο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως οι κυπριακές τράπεζες προέβησαν και «σε επαναγορά ελληνικών ομολόγων που “ξεφόρτωναν” ξένες τράπεζες στη δευτερογενή αγορά, κυρίως γερμανικές».

Άλλο τόσο, «η Κυπριακή Βουλή, με συντριπτική πλειοψηφία έχει υπερψηφίσει 35 μνημονιακούς νόμους που ισχύουν με περικοπές, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η διαρθρωτική προσαρμογή της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπενθύμισε ο κ. Βενιζέλος.

Στο πλαίσιο αυτό, «είναι προκλητική και αστεία η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, να καταγγέλλει την απόφαση για “κούρεμα” των τραπζικών καταθέσεων στην Κύπρο, όταν επιφανή στελέχη του είχαν αναπτύξει διάφορες ιδέες για αναγκαστικό δάνειο και αξιοποίηση των καταθέσεων με σκοπούς δημόσιους. Είναι ανεύθυνο και αφελές να ζητήσει η Ελλάδα έκτακτη σύνοδο κορυφής, χωρίς να έχει αποφασίσει η κυπριακή Βουλή και να έχει οριστικοποιηθεί το κυπριακό σχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την Κύπρο ως μοχλό για φθηνό αντιπολιτευτικό παιχνίδι στην Ελλάδα- και αυτό είναι κορυφαία εθνική ανευθυνότητα και κορυφαία προσβολή στον κυπριακό λαό» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, εκτιμώντας πως το κορυφαίο κεκτημένο της Κύπρου είναι η αυτονομία της.

«Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την Κύπρο τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων και είναι σημαντικό ότι ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και στην Ελλάδα, όμως, θεωρούμε ενεργά και ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας- και αρχίζουμε μετά από 25 χρόνια, πραγματικές έρευνες στον θαλάσσιο χώρο, που δεν ανακόπτονται και δεν τίθενται υπό διακινδύνευση (…). Η Ρωσία ενδιαφέρεται και μπορεί να παίξει ρόλο, αλλά ενδιαφέρεται για μία Κύπρο μέσα στο ευρώ, γιατί και τα ρωσικά αποθεματικά, σε πολύ υψηλό ποσοστό είναι εκφρασμένα σε ευρώ. Όποιος, λοιπόν, σκέπτεται λύσεις που οδηγούν εκτός ευρώ, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια βλάβη, γιατί το ουσιαστικό “κούρεμα” όλων των καταθετών, θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που απειλήθηκε τώρα, με την ανιστόρητη και εσφαλμένη απόφαση του Γιούρογκρουπ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Financial Times: Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για την Κύπρο μετά το όχι στο κούρεμα

SPD: Η Μέρκελ οδήγησε την ευρωζώνη στο απόλυτο χάος

Σκληρό παζάρι στην Μόσχα! Τι ζητούν οι Ρώσοι – Μέρκελ: “Λυπάμαι αλλά σέβομαι την απόφαση της Κύπρου – Οι τραπεζες σας πάντως δεν την βγάζουν”

Ποια ανταλλάγματα ζητάει η Ρωσία για να σώσει την Κύπρο

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε