Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Βενιζέλος: Πρώτα το πρόγραμμα και μετά ο πρωθυπουργός

Βενιζέλος: Πρώτα το πρόγραμμα και μετά ο πρωθυπουργός

Συμφωνία πρώτα στο πρόγραμμα και μετά στα πρόσωπα, δήλωσε για τον επόμενο πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε συνέντευξή του στο Mega ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρώτα θα υπάρξει η συμφωνία στο πρόγραμμα και στη συνέχεια θα συζητηθούν τα πρόσωπα, τα οποία δεν είναι και πολλά που να μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που να μπορεί να αναλάβει το κόστος και όχι ένας ουδέτερος τεχνοκράτης που δεν θα το αναλάβει. Και μιλώντας για τον κ. Σαμαρά ανέφερε ότι ο ίδιος, με όσα λέει, αυτοαποκλείεται από τη συζήτηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Τα κόμματα που θα σχηματίσουν κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώνουν, κατ΄ ελάχιστο, ποσοστό 50% και να υπάρχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οταν ρωτήθηκε πώς εννοεί την άνετη πλειοψηφία, απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να κυβερνήσει με 160 έδρες και ότι κακώς ξεκίνησε την προσπάθεια μόνο του, ενώ θα έπρεπε να ζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Και πρόσθεσε ότι αν κάποιος δεν διαθέτει στη Βουλή 180 έδρες δεν μπορεί να ψηφίσει ούτε τις σημαντικές διεθνείς συμβάσεις, χωρίς, πάντως, να αναφέρει ρητά ότι αυτός ο αριθμός των εδρών είναι απολύτως απαραίτητος.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε και πάλι να έχει εκείνος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι πρώτα θα κοιτάξει αριστερά, διότι ο τόπος για να κυβερνηθεί χρειάζεται έναν κεντροαριστερό άξονα και ότι δεν μπορεί να κυβερνηθεί με έναν κεντροδεξιό άξονα. Ωστόσο, όπως είπε, μετά τη συμφωνία με την Αριστερά θα καλέσει και τις συντηρητικές δυνάμεις να μετέχουν στο όνομα της εθνικής ευθύνης.

Για το debate είπε ότι ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αλαζονικός, αλλά στην ουσία είναι φοβικός και τον κατηγόρησε ότι την ίδια στάση κράτησε και σχετικά με την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Τον κατηγόρησε επίσης ότι δεν αναγνωρίζει καμία ευθύνη της ΝΔ, χαρακτήρισε “Φουκουσίμα” και “τσουνάμι” την κατάσταση που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ το 2009 και είπε για τον κ. Καραμανλή ότι ήταν αμέριμνος την περίοδο 2007-2009 “όταν ο κόσμος καιγόταν”.

Χαρακτήρισε “φενάκη” και “αυταπάτη” το στόχο της ΝΔ για αυτοδυναμία και μίλησε για “κατά συνθήκη προεκλογικά ψεύδη”, αναφερόμενος στις εξαγγελίες Σαμαρά, τονίζοντας ότι τέτοια ψεύδη έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Και πρόσθεσε ότι τα ισοδύναμα μέτρα της ΝΔ κοστίζουν 7 δισ. ευρώ το χρόνο, μόνο από τα φορολογικά μέτρα, άρα 21 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια κι αν συνυπολογιστούν και τα 11 δισ.ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής φθάνουμε στα 32 δις, δηλαδή “στο απόλυτο αδιέξοδο”.

Σε ερώτηση αν θεωρεί προεκλογική την τροπή που πήρε η υπόθεση του ‘Ακη Τσοχατζόπουλου, απάντησε ότι δεν θέλει να έχει αυτή την προσέγγιση και υπενθύμισε ότι ο πρώην υπουργός έχει αποκοπεί εδώ και χρόνια από το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε και τους βασικούς άξονες του συνολικού σχεδίου για την υπέρβαση του μνημονίου και την οριστική έξοδο από την κρίση, το οποίο θα παρουσιάσει αναλυτικά το μεσημέρι.
Πρώτος άξονας, η επέκταση του χρόνου προσαρμογής από τα δύο χρόνια στα τρία. Δεύτερος η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα αποσυμφορήσει την πίεση για περικοπές. Τρίτος, η μη επιβολή νέων φόρων και η σταδιακή αφαίρεσή τους, καθώς θα προχωρεί η υλοποίηση του προγράμματος.
Τέταρτος, ο αποκλεισμός τυφλών οριζόντιων περικοπών, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί κάθε περικοπή, ενώ χαρακτήρισε λαοπλάνο παλαιάς κοπής, όποιον λέει το αντίθετο.

Διαβάστε

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ο Βενιζέλος

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ NEWSIT ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε