Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Βερολίνο: «Να δούμε τι θα πει κι η Κομισιόν»

Αφού διαβάσει καλά την επιστολή και ανάλογα με τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αντιδράσει το Βερολίνο στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ!

Κυβερνητικοί παράγοντες της Γερμανίας δήλωσαν σε Έλληνες δημοσιογράφους ότι η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου είναι θετική αλλά η οριστική αποτίμηση θα γίνει μετά από μια καλύτερη μελέτη της επιστολής και θα συμβαδίζει με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ίδιοι παράγοντες δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και για το αν θα είναι τελικά αρκετό το 50%. Και παραδέχτηκαν ότι από την αρχή της κρίσης έγιναν πολλά λάθη στη διαχείρισή της.

«Το πρώτο πακέτο δεν ήταν αρκετό» είπαν, «έπρεπε το 2010 να είχαμε συμφωνήσει σε ένα μεγαλύτερο. Θα έπρεπε επίσης να εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα –που έτσι κι αλλιώς είχε δηλώσει τη διαθεσιμότητά του–, ήταν ακόμη υπερβολικά αισιόδοξη η πρόβλεψη για τον χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε σταματήσει την κρίση πολύ νωρίς, αν είχαμε κάνει τέσσερα βήματα μπροστά κι όχι αυτό που κάναμε: ένα τη φορά και βολιδοσκόπηση των αντιδράσεων. Κάναμε λάθη, όμως δεν είχαμε τη σχετική εμπειρία και επίσης δεν είχαμε αντιληφθεί την πολυπλοκότητα της κρίσης και την ικανότητά της να μολύνει και να διαχέεται».

Υπογράμμισαν επίσης, ότι για τη Γερμανία «η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι υπέρτατη αξία», σημειώνοντας ότι το Βερολίνο θα αποδεχθεί ακόμη και την πρωτοβουλία της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους. Αρκεί, αυτό να είναι μέτρο προσωρινού χαρακτήρα.

Χαρακτήρισαν κρίσιμες για το μέλλον της ευρωζώνης τις επόμενες εβδομάδες και ζήτησαν από την Ελλάδα να ολοκληρώσει άμεσα τη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και αμέσως μετά να ξεκινήσει την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι λέξεις που έλειπαν στην επιστολή Σαμαρά και φαίνεται πως ξεμπλοκάρουν την 6η δόση

Πληροφορίες Newsit: Το σχέδιο Σαμαρά για να βγεί απ’ το αδιέξοδο – Μέρκελ: Μόνο με την υπογραφή σου η 6η δόση

“Θέλουν υπογραφή Σαμαρά, ως εγγύηση αγοράς όπλων”;

«Σαμαράς: Το πρόσωπο-κλειδί στο δράμα του χρέους»

“Υπογραφές ως την Τρίτη αλλιώς δεν έχει 6η δόση” – Τελεσίγραφο Γιούγκερ σε Σαμαρά

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε