Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Βοηθάμε με δισεκατομμύρια-Ανταποδίδουν με βρισιές και προσβολές”

Βοηθάμε με δισεκατομμύρια-Ανταποδίδουν με βρισιές και προσβολές”

– Πρώτο θέμα στα γερμανικά μέσα η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα
– Το γνωστό, από την χειρονομία της Αφροδίτης της Μήλου, Focus δημοσιεύει άρθρο στα γερμανικά και στα ελληνικά με τίτλο «Αγαπητοί Έλληνες η Άγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας»
– Süddeutsche Zeitung:«Η Μέρκελ δίνει θάρρος στους Έλληνες»
– Frankfurter Allgemeine Zeitung:Τέτοια υποδοχή δεν έχει ξαναγίνει στην καγκελάριο Μέρκελ: με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τη σβάστικα

Πολλές γερμανικές εφημερίδες κυκλοφορούν σήμερα με πρωτοσέλιδα για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, ενώ στην κεντρική φωτογραφία τους απεικονίζονται η Άγκελα Μέρκελ και ο Αντώνης Σαμαράς.

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της ότι «Η Μέρκελ δίνει θάρρος στους Έλληνες» και σημειώνει: «Η καγκελάριος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας λέγοντας ότι οι θυσίες που ζητάμε από τη χώρα είναι μεγάλες, αλλά ο δύσκολος δρόμος αξίζει τον κόπο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους».
Σε άρθρο της ίδιας εφημερίδας διαβάζουμε ότι «κανείς δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Οι πιστωτές είναι εκβιάσιμοι».

«Τέτοια υποδοχή δεν έχει ξαναγίνει με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τη σβάστικα…»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κυκλοφορεί με τίτλο «Η Μέρκελ ενθαρρύνει τους Έλληνες», σημειώνοντας στον υπότιτλό της: «Διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Το Eurogroup αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα».

Στο πρωτοσέλιδο σχόλιο της FAZ σημειώνεται: «Τέτοια υποδοχή δεν έχει ξαναγίνει στην καγκελάριο Μέρκελ: με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τη σβάστικα.Από τη στιγμή που η έκθεση της τρόικας δεν είναι ακόμα έτοιμη, η συνάντηση περιορίστηκε σε ευγενικές χειρονομίες, αναγνώριση και προθέσεις.Οι διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης θα πρέπει να κάνουν τους Ευρωπαίους να σκεφθούν. Δείχνουν πόσο εύκολα η Ευρώπη μπορεί να επιστρέψει σε προκαταλήψεις, στερεότυπα και παλιά ανακλαστικά αν απουσιάσει το λιπαντικό που κρατά τη μηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε λειτουργία: η ευημερία για όλους. Οι Έλληνες ζουν χειρότερα από ό,τι οι πολίτες στις περισσότερες πιστώτριες χώρες. Και εκεί όμως ακούγεται όλο και δυνατότερα το ερώτημα για ποιο λόγο επιδεικνύεται αλληλεγγύη δισεκατομμυρίων όταν αυτή ανταποδίδεται με βρισιές και προσβολές».

«Η συνάντηση ήταν περισσότερο συμβολική»

Το Spiegel Online γράφει: «Επίσκεψη Μέρκελ: Ευγενικές χειρονομίες στο Μαξίμου» και σημειώνει: «Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους, διαδηλωτές πέταγαν μολότωφ και κεκλεισμένων των θυρών Μέρκελ και Σαμαράς αντάλλαζαν ευγένειες. Η επίσκεψη είχε ως στόχο να υπογραμμιστούν οι δεσμοί των δύο χωρών. Η συνάντηση ήταν περισσότερο συμβολική».

Το περιοδικό Focus μάλιστα, το οποίο θυμίζουμε ότι είχε γνωστό στην Ελλάδα όταν δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδο την Αφροδίτη της Μήλου να χειρονομεί, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του άρθρο με τίτλο «Αγαπητοί Έλληνες η Άγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας» όχι μόνο στα γερμανικά, αλλά και στα ελληνικά. Σε ένα απόσπασμα παρατηρεί: «Το ζητούμενο δεν είναι να δίνει ο ισχυρός στον αδύναμο εντολές. Δεν πρόκειται για υπαγορεύσεις. Το ζήτημα είναι να εξασφαλιστεί η επιβίωση της πανέμορφης χώρας σας. Να ενισχυθεί και πάλι η Ευρώπη και να μπορεί να σταθεί η ήπειρός μας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Ελλάδα, οι περισσότεροι γερμανοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια επίσκεψη με συμβολικό χαρακτήρα, που όμως έστειλε πολλά και σημαντικά μηνύματα.

Εάν υπάρχει κερδισμένος από την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συμφωνούν οι περισσότεροι σχολιαστές στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Και αυτό διότι απέσπασε δύο σημαντικές δεσμεύσεις από την Άγκελα Μέρκελ: Πρώτον, ότι η Γερμανία θέλει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και δεύτερον, ότι η Γερμανία θα στηρίξει την χώρα στις προσπάθειές της.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν πρωτοφανές ενδιαφέρον για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το ειδησεογραφικό NTV και το δημόσιο Phoenix την κάλυψαν ζωντανά σχεδόν λεπτό προς λεπτό, ενώ πλήθος ήταν οι ανταποκριτές, οι οποίοι μετέδιδαν χθες από το πρωί ό,τι συνέβαινε στην Αθήνα. Την άφιξη της Α. Μέρκελ, τις επαφές της, τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Focus.

Αγαπητοί Έλληνες …… η Άνγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας

Οι έντονες αντιδράσεις στην επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα είναι λανθασμένη αντίδραση. Οι Έλληνες πρέπει να επαναδιοργανώσουν το κράτος τους – ταχύτατα μάλιστα.
Αγαπητοί Έλληνες, πολλοί από εμάς τους Γερμανούς αγαπούν την χώρα σας, τα αρχαία μνημεία, τα νησιά, την θάλασσα, το κλίμα, τη κουζίνα σας και το κρασί σας. Ταξιδεύουμε συχνά και με μεγάλη χαρά στη χώρα σας, ένας λόγος είναι ότι είσαστε τόσο διαφορετικοί από εμάς, πιο άνετοι και με πιο μεγάλη χαρά ζωής. Ως τώρα υπήρχε η εντύπωση ότι και ομογενείς σας που μένουν στη Γερμανία αισθάνονται καλά. Δεν εμφανίζονται ως ξένοι αλλά ως μέρος της κοινωνίας στην οποία προσμετρούνται εδώ και χρόνια οι νότιοι Ευρωπαίοι. Όλα αυτά δε θα έπρεπε να τα ξεχάσετε καθώς το τελευταίο καιρό ακούγονται από εσάς υβριστικά σχόλια για την Γερμανία. Με τον ίδιο τρόπο οφείλουν οι Γερμανοί να αντιληφθούν ότι και για εμάς τους Γερμανούς η Ευρώπη σημαίνει πολλά παραπάνω από ένα σταθερό Ευρώ. Μέσα στη κρίση δε πρέπει να χαθούν αυτά που μας ενώνουν.

Για αυτό απαιτείται και οι δυο πλευρές να διατηρούν μια ρεαλιστική ματιά στα δρώμενα. Ακόμη και αν πρόκειται για μερικές δεκάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν στην Αθήνα και εκφωνούν προσβλητικά συνθήματα: είσαστε ένα έθνος έντεκα εκατομμυρίων. Δε μπορώ να φανταστώ, ότι στη πλειοψηφία σας πιστεύεται ότι για την τωρινή κατάντια της χώρας σας ευθύνεται η γερμανίδα ομοσπονδιακή Καγκελάριος. Δεν έχει κανένα νόημα να ξεσπάτε στην πρόεδρο κυβέρνησης της χώρας η οποία σαν καμιά άλλη μπορεί (και πρέπει) να φέρει προσπάθειες για βοήθεια στην Ελλάδα και μ’ αυτό να συγκρατήσει την Ενωμένη Ευρώπη.

Δεν έχει νόημα να ξεσπάτε στους λάθος αποδέκτες

Επιπροσθέτως: Η λιτότητα σας επιβάλλεται και χωρίς τα νέα δρακώντια μέτρα, τα οποία δε προέρχονται από τη Γερμανία αλλά από όλη την Ευρώπη ως σύνολο. Πέραν τούτου και χωρίς εμάς πρέπει να δημιουργήσετε ένα λειτουργικό κράτος και ένα αποδοτικό σύστημα φορολόγησης. Και δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι προαπαιτείται μια ανταγωνιστική οικονομία που πρέπει να χτιστεί με επενδύσεις από το εξωτερικό και η οποία μπορεί πρωτίστως να δώσει προοπτικές στην άνεργη νεολαία. Όλα αυτά κοστίζουν δυνάμεις και όλα αυτά είναι επίπονα. Αυτό είναι σαφές για μας. Και είναι δίλημμα ότι οι εύποροι σας υπήκοοι αποφεύγουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους και έτσι ρίχνουν το βάρος της επανεκκίνησης του κράτους πάνω στις πλάτες των μικρομεσαίων και φτωχών. Παρόλα αυτά: Ξεκινήστε επιτέλους. Δεν έχει νόημα να σπαταλάτε την ενέργεια ξεσπώντας σε λάθος αποδέκτες.

Διότι η διαμαρτυρία ενάντια στην Άνγκελα Μέρκελ, όλοι οι λοιδορίες και προσβολές δεν διευκολύνουν την Καγκελάριο να εξασφαλίζει πλειοψηφίες για την υποστήριξη της Ελλάδας. Το αντίθετο συμβαίνει. Μειώνεται η προθυμία να βοηθήσουν. Γίνεται δυσκολότερο να εξηγηθεί στη Γερμανία πόσο σπουδαία είναι μια κοινή Ευρώπη, πόσο άξια είναι η πρόταση, ότι είναι τύχη μια ενωμένη Ευρώπη.

Οι διαμαρτυρίες δεν δίνουν εναλλακτική λύση

Ήδη για αυτό είναι αντιπαραγωγικές οι έντονες διαμαρτυρίες. Ας μην κρύψουμε ότι οι ακραίοι Αριστεροί και Δεξιοί που διασπείρονται στους δρόμους δε προσφέρουν καμία ρεαλιστική εναλλακτική λύση στη πορεία σταθεροποίησης. Δε μπορώ να φανταστώ ότι εσείς οι Έλληνες πιστεύετε πραγματικά ότι όλα μπορούν να ρέουν όπως μέχρι πρόσφατα αν απλά σταματήσουν οι ενοχλητικοί Γερμανοί να προειδοποιούν. Δε μπορώ να πιστέψω το γεγονός ότι νομίζεται ότι χωρίς την Ευρώπη θα έχει η Ελλάδα καλύτερο μέλλον.

Για αυτό ελπίζω ότι η σύντομη επίσκεψη της Καγκελαρίου αποδεικνύει:
Δεν είναι το ζητούμενο να δίνει ο μεγάλος στον μικρό εντολές. Δεν πρόκειται για υπαγόρευση κακίας. Το θέμα είναι να εξασφαλιστεί η επιβίωση της πανέμορφης σας χώρας. Να δυναμώσει πάλι η Ευρώπη και να συνεχίζει να ακούγεται η κοινή ήπειρος μας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Αγαπητοί Έλληνες …: … η Άνγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε