Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Βουλή: Ο πρωθυπουργός απάντησε στον Σταύρο Θεοδωράκη για τα F16

Βουλή: Ο πρωθυπουργός απάντησε στον Σταύρο Θεοδωράκη για τα F16

Σε επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου θεοδωράκη για τα F16 και όσα συμφωνήθηκαν στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενημερώνεστε μονόπλευρα από τα μέσα της διαπλοκής και των fake news, είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη. Τα θέματα, αυτά, είπε που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο πρωθυπουργός είπε αναφερόμενος σε όσα αποκομίσαμε από την επίσκεψη στις ΗΠΑ. Θα αναφερθώ στα facts και όχι στα fake news.

Απτό αποτέλεσμα είναι ότι για πρώτη φορά ακούσαμε το νεο πρόεδρο των ΗΠΑ που ορισμένοι διέδιδαν ότι δεν θα ασχοληθεί με το χρέος να μιλάει δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Απτό αποτέλεσμα ήταν ότι για πρώτη φορά δημόσια η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της και ενθράρρυνε τους αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Επίσης, αναγνωρίστηκαν οι δυνατότητες της χώρας να καταστεί κομβος ενέργειας και επικοινωνιών, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι στην εξωτερική πολιτική έχουμε καταφέρει να ανατρέψουμε πλήρως την εικόνα της χώρας. Την εικόνα που επέβαλλαν οι κυβερνήσεις της κρίσης. Η χώρα χτίζει συμμαχίες και αξιοποιεί τα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα.

Για τα F16

Η χώρα μπορεί να βρίσκεται σε ενα περιοριστικό πλαίσιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε κόστος στην ετοιμότητα των ενοπλων δυνάμεων. Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας και ειρήνης. Εμείς εργαζόμαστε με συνέπεια για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του στρατεύματος. Από την άποψη εξοπλισμού επιδίωξη είναι πως θα συντηρούμε και θα αναβαθμίζουμε το υπάρχον υλικό. Επίσης ποιες αγορές πρέπει να κάνουμε. Οι προκλήσεις είναι πολλές και η εγρήγορση πρέπει να είναι διαρκής.

Δεν μιλάμε για αγορά νέων αλλά για την αναβάθμιση των υπαρχόντων, είπε ο πρωθυπουργός. Για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα.

«Αναφέρθηκα πριν στο επιτακτικό αίτημα της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων το 2009. Ο λόγος είνα προφανής. Εχει να κάνει με την παλιότητα του στόλου και των αεροσκαφών. Αν δεν δράσουμε τώρα, η πολεμική μας αεροπορία θα χάσει μεγάλο ρόλο της αποτρεπτικής της ισχύος. Είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου τώρα! Χθες! Ενσωματώνοντας στα αεροσκάφη νέες τεχνολογίες για να είναι διαλειτουργικά με τα αεροσκάφη νεας γενιάς».

Και συνέχισε: «Το κόστος της αναβάθμισης θα ενταχθεί στη προϋπλιγισμένη δαπανη που έχει ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο για τους εξοπλισμούς του υπουργείου Αμυνας. Δεν υπάρχει νεα δαπάνη. Είναι σαφής η θέση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων ότι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας στον εξοπλισμό των αεροσκαφών καθίσταται αδύνατη η αναβάθμιση στο μέλλον. Στάλθηκε από την ηγεσία των Ε.Δ. ενα αίτημα που απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και ζητήθηκε προσφορά για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου και των F16. Η απάντηση, είναι ότι η επίσημη επιστολή αναμένεται τις επόμενες ημέρες και με το που θα έρθει θα τεθεί υπόψιν της επιτροπής εξοπλισμών. Για τις τιμές και την ακριβή περιγραφή της αναβάθμισης των F16».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «Για τα 123 αεροσκάφη θα γίνει διαπραγμάτευση και έγινε αίτημα προς το Κογκρέσο. Ανέρχεται στα 2,4 δις δολάρια και εδώ στήθηκε σπέκουλα επικοινωνιακή. Πρωτα απ’ όλα δεν υπάρχει συμφωνία. Το αμερικανικό Κογκρέσο παντα σε τέτοιες περιπτώσεις εγκρίνει το ανώτατο ποσό. Το ανώτατο ποσό είναι 2 δις ευρώ. Το ποσό που μπορεί να διαθέσει η Ελλάδα, είναι τα 1,1 δις ευρώ. Μάλιστα η συζήτηση που διεξάγεται είναι για μια δαπάνη σε βάθος δεκαετίας. Δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια το χρόνο. Αυτή είναι η αγορά του αιώνα. Να σας επισημάνω ότι αυτή δεν είναι μια καινούρια πρακτική. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά. Είμαστε ακόμα υπο διαπραγμάτευση. Θα λάβουμε την προσφορά θα ενημερωθεί η Βουλή και μετά θα διαπραγματευθούμε το τελικό ποσό της συμφωνίας».

Τέλος στα αντισταθμιστικά ωφελήματα

Αναφερόμενος στα λεγομενα αντισταθμιστικά οφέλη, μόνο κατ΄ελάχιστον έχουν δικαιολογήσει τον τίτλο του. Σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν υλοποιήθηκαν. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στήθηκαν μιζες, γιγαντώθηκαν κυκλώματα διαπλοκής. Είναι η κερκόπορτα της διαπλοκής. Δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην συμφωνία και σε κάθε συμφωνία που εμείς να προβούμε στο μέλλον αντισταθμιστικά οφέλη. Τα λάθη του παρελθόντος εμείς δεν θα τα κάνουμε. Αφήνω μια πιθανότητα εξαίρεσης στην ΕΑΒ αλλά εκεί συγκεκριμένα και κοστολογημένα ωφελήματα. Αλλά ωφελήματα για να παίρνουν κάποιοι μίζες και να κάνουν μπίζνες εμείς δεν θα κάνουμε.

Αντί ωφελημάτων θα διεκδικήσουμε μείωση του κόστους γιατί τιμούμε και το τελευταίο ευρώ του κάθε ελληνα φορολογούμενου.

Ενημερώθηκε η Βουλή;

«Στις 20 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Αμυνας και οι επικεφαλής των Ε.Δ. ήρθαν στην Βουλή. Και ενημέρωσαν αναλυτικά την επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων. Αναλυτικότητα. Εχω τα πρακτικά. Το θέτω εν γνώσει σας διότι είναι μεγάλη υποκρισία και άδικο και φαιδρό και αναφέρομαοι στη ΝΔ ότι πρόκειται για παράκαμψη των διαδικασιών. Όχι μόνο φαιδρότητα γιατί υπήρξε σαφής ενημέρωση και τοποθέτηση αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλου είδους εσωτερικά ζητήματα στη ΝΔ και αλλάζουν οι υπέυθυνοι και κάποιοι να έχουν κόψει και την καλημέρα μεταξύ τους».

Για την Σούδα

«Εχω την αίσθηση ότι στήθηκε ενας μύθος μιας δήθεν μαμούθ συμφωνίας που περιλαμβάνει την Σούδα. Επι μέρες ήταν κεντρικό θέμα η Σούδα. Και τώρα μας ζητάτε να απολογηθούμε γιατί δεν υλοποιήσαμε τον μύθο που εσείς στήσατε». Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό που σήκωσε κουρνιαχτό και στην συνέχεια σιγή ιχθύος. «Μάλλον κατάλαβε το λάθος γιατί δεν θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι τους τράβηξαν τ’ αυτί. Κάποιοι φωτογραφίζονται με κάποιους που εκπροσωπούν συμφέροντα. Η υπόθεση της αναβάθμισης των f16  είναι ένα χρόνια αίτημα. Δεν προέκυψε τώρα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει διαφορετική θέση και στάση μέσα στην Βουλή να διασφαλίσουμε την αποτρεπτική ικανότητα της Πολεμικής μας Αεροπορίας».

Θεοδωράκης: Τα fake news είναι δημιούργημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην δευτερολογία του, θύμισε στον πρωθυπουργό ότι ο όρος fake news πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην χώρα για να περιγράψει τα ψέμματα που χρησιμοποιούσατε για τους αντιπάλους σας. «Το θέμα των fake news έχει ξεκινήσει από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που τα είχατε χρησιμοποιήσει για να χτυπήσετε τους αντιπάλους σας».

«Λίγο ακόμα και θα μας λέγατε ότι η επίσκεψή σας στην Αμερική κινητοποίησε τους αμερικανούς τουρίστες να έρθουν στην χώρα μας. Είπατε ότι ξεκίνησαν οι επενδύσεις στην χώρα. Σε ποια χώρα; Επενδύσεις δεν είναι οι αποφάσεις της Βουλής αλλά τα μηχανήματα που θα δουλεύουν. Οι επενδύσεις είναι ακόμα στα χαρτιά», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Τσίπρας: Τα fake news υπήρχαν το 2014 για να στηρίζουν τις τότε κυβερνήσεις

«Τα fake news υπήρχαν το 2014 για να στηρίζουν τις κυβερνήσεις τότε. Σήμερα όταν δεν έχουν τι να πουν ανακαλύπτουν πανούκλα και χολέρα στα νοσοκομεία. Αυτά είναι τα fake news. Εχουμε σχέδιο κ. Θεοδωράκη. Με σχέδιο αναβαθμίστηκε ο διεθνής ρόλος της χώρας. Όλοι οι σημαντικοί ηγέτες έχουν περάσει από την Ελλάδα και εγώ έχω συναντήσει πολλούς από αυτούς», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πήγα ως αρχηγός παράταξης αλλά ως πρωθυπουργός της χώρας. Πριν από ένα χρόνο πήγα στην Αβάνα και εκφώνησα τον επικήδειο του Φιντέλ Κάστρο. Δεν το ξέχασαν αυτό. Κάποιοι φαντασιώνονταν ότι θα ζήσουμε νύχτες 2015 ξανά. Και στην πρώτη και στην δεύτερη αξιολόγηση. Όλοι οι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Κάποιοι άλλοι πριν είχαν οδηγήσει από το 8% στο 27% την ανεργία. Εμείς την μειώσαμε 6%. Η χώρα ανακτά τον ρόλο της ως μια δύναμη σταθερότητας και μια χώρα που παίζει διεθνή ρόλο μέσα από τριγωνικές συμμαχίες με την Αιγυπτο και το ισραήλ. Δεν είμαστε του πεταματού και της καρπαζιάς πια. Όταν εξελέγη ο Πρόεδρος Τραμπ τα μηνύματα που εξέπεμπε ήταν ότι το χρέος είναι ευρωπαική υποθεση. Σήμερα έχουμε την εικόνα όχι απλά να επιμένει στην πάγια γραμμή του Ομπαμα αλλά να θέλει να παίξει ρόλο. Αυτό είναι σημαντικό. Αν ξεκίνησαν η δεν ξεκίνησαν οι δουλειές και αν ξεκινησαν οι επενδύσεις θα σας πω ότι από την μια ημέρα στην άλλη δεν αλλάζουν τα πάντα. Του χρόνου θα μπορέσουμε να διαψεύσουμε θετικά τις φήμες και να έχουμε ανάπτυξη κοντά στο 3%. Βεβαίως υπάρχει η γραφειοκρατία. Αλλά η μετάβαση δεν γίνεται από μόνη της. Θα πρέπει να μην ταυτίζεστε κι εσείς με το μπλοκ εκείνων που καθοδηγείται από τα συγκροτήματα των fake news. Κλείνω λέγοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει όχι μόνο η δυνατότητα εξόδου αλλά και ενίσχυσης της χώρας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις