Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Βουλή: Πέρασαν μέτρα και αντίμετρα με 153 “ναι” – “Μήνυμα” Τσίπρα στους δανειστές: “Τώρα η σειρά σας”

Βουλή: Πέρασαν μέτρα και αντίμετρα με 153 “ναι” – “Μήνυμα” Τσίπρα στους δανειστές: “Τώρα η σειρά σας”

– Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στη Βουλή, δόθηκε το “πράσινο φως” για μέτρα και αντίμετρα με τα 153 “ναι” του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
– Μπαίνουν στη… βαλίτσα του Τσακαλώτου για το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, 22.05.2017
– Σφοδρές επιθέσεις και αλληλοκατηγορίες μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη
– “Ο λαός δεν θα ξεχάσει πως καταψηφίσατε τα αντίμετρα” είπε ο πρωθυπουργός
– “Ούτε λέξη για αφορολόγητο και περικοπές συντάξεων” απάντησε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας
– Σοβαρά επεισόδια έξω από τη Βουλή με άγριο ξύλο, φωτοβολίδες, μολότοφ και πετροπόλεμο
– Όλα όσα συνέβησαν στη Βουλή με βίντεο και φωτογραφίες

Μέτρα και αντίμετρα πέρασαν από την Βουλή, με τον κυβερνητικό συνασπισμό των 153 “ΝΑΙ” να μην σπάει, όπως αναμενόταν. Αυτό το “πράσινο φως” του ελληνικού Κοινοβουλίου θα είναι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο Eurogroup της Δευτέρας, 22.05.2017, στο οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να δει -επιτέλους- λευκό καπνό για τη συνολική συμφωνία.

Ήταν μια συνεδρίαση που τα είχε… όλα.
—> Κάποια τα περιμέναμε: Ένταση, νεύρα, αλληλοκατηγορίες, βαριές εκφράσεις και ενίοτε προσβολές (σ.σ. κυρίως από το “δίδυμο” Τσίπρα – Μητσοτάκη), αλλά και την απουσία της Χρυσής Αυγής, η οποία φρόντισε στην… εκπνοή και πριν την ψηφοφορία να δώσει το αναμενόμενο σόου.

—> Κάποια… όχι και τόσο: Τρικάκια από μέλη της Λαϊκής Ενότητας (σ.σ. τα οποία σημειωτέον έμειναν στο… κόκκινο χαλί της Βουλής μέχρι το τέλος) συνάντηση Καμμένου – Καραμανλή στο εντευκτήριο, “έκρηξη” από την Φώφη Γεννηματά για την σειρά των ομιλιών, αλλά και την πολιτική άποψη της… συζύγου του Βασίλη Λεβέντη για το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα!

—> Κάποια καθόλου: Όπως το να ακουστεί στο Κοινοβούλιο η λέξη Survivor. Η οποία βγήκε από τα χείλη του υπουργού των Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος παίρνοντας τελευταίος τον λόγο πριν την ψηφοφορία είπε αστειευόμενος: “Έτσι κι αλλιώς μόνοι μας είμαστε, οι 9 στους 10 στην Ελλάδα βλέπουν Survivor τώρα…“.

Όλα αυτά ενώ έξω από την Βουλή γινόταν την ίδια ώρα ο… κακός χαμός, με άγρια επεισόδια μεγάλης έκτασης, τα οποία μεταδόθηκαν και από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τα… κουκιά

Με 153 ψήφους «υπέρ», λοιπόν, έναντι 128 «κατά» ψηφίσθηκε επί της αρχής το τέταρτο Μνημόνιο στην ονομαστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ απόντες ήταν 19 βουλευτές.

Τα άρθρα ψηφίσθηκαν και αυτά κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εκτός από τα 70 και 71 που ψηφίστηκαν και από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και την φορολογική εξομοίωση των βουλευτών.

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» σε όλα, εκτός από την Αντιπρόεδρο της Βουλής, κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου που ψήφισε σε όλα ναι αλλά στο άρθρο 56 δήλωσε «παρών» για προσωπικούς και όχι πολιτικούς λόγους**

Δείτε στο τέλος του κειμένου πώς ψήφισαν τα κόμματα

“Μήνυμα” Τσίπρα στους Ευρωπαίους

O Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτέλεσματος της ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου και εξερχόμενος από την Βουλή δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες:

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε , από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού».

Δείτε τη δήλωση του πρωθυπουργού

 

Ολομέτωπες επιθέσεις Τσίπρα σε Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, έδειξε αποφασισμένος με το… καλημέρα να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στεκόμενος κυρίως στην καταψήφιση των αντιμέτρων από τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ο λαός δεν θα ξεχάσει ότι τα καταψηφίσατε“.

«Είστε ο ψευδοπροφήτης που δεν επιβεβαιώνεται ποτέ. Όσο περνάει ο καιρός κινδυνεύετε, κ. Μητσοτάκη, να γίνετε γραφικός» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απέκλεισε το πάγιο αίτημα της ΝΔ για εκλογές, λέγοντας πως «το 2019 που θα αναμετρηθούμε στις κάλπες θα είστε 3,5 χρόνια αρχηγός ενός κόμματος που προβλέπει και ζητά εκλογές, κόφτες και δεν γίνεται τίποτε».

«Είχατε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και αυτή την ευκαιρία την πετάτε. Λέτε σήμερα δυο πράγματα. Ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο και τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να κρατήσουν τις σημερινές δηλώσεις για τα σποτάκια των ευρωεκλογών. Γιατί το Μάιο του 2019 που είναι οι ευρωεκλογές όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο αλλά θα έχουμε βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2018 και θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα αντίμετρα που θα ανακουφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια σε μια συνολική συμφωνία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια.Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα και για την κοινωνία» είπε ακόμη από το βήμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Για να συνεχίσει απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη σχετικά με τα αντίμετρα: «Δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα ύψους 4 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και φέρνετε τροπολογία για αντίμετρα που δεν έχουν συμφωνηθεί, ενώ τον Δεκέμβριο είχατε καταψηφίσει το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Ή τα έχετε χάσει τελείως με το κλείσιμο της αξιολόγησης ή βρίσκεστε σε πανικό».

Κουτσούμπας προς ΣΥΡΙΖΑ: Είστε η μόνη κυβέρνηση που έφερε δυο μνημόνια!

«Η ιστορία σας είναι σκάνδαλα μίζες, ρεμούλες. Αυτό είναι που σας βάζει σε πανικό και φέρεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλα» προσέθεσε και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει αριστερή παρένθεση. Η μόνη παρένθεση που θα κλείσει θα είναι η κρίση των μνημονίων και της άρσης κυριαρχίας που εσείς οδηγήσατε τη χώρα αφού πρώτα τη λεηλατήσατε. Φοβάστε ότι θα έρθουν αποδείξεις και στις εξεταστικές επιτροπές και στα δικαστήρια».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία και την δευτερολογία του

Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σιγοντάρατε τους ποιο ακραίους από τους δανειστές. Πηγαίνατε στο Βερολίνο και αντί να φοράτε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας φοράγατε τη φανέλα του ΔΝΤ», ενώ κλείνοντας ανέφερε πως “θα τα καταφέρουμε”.

Η “φαρμακερή” ατάκα

Να σημειώσουμε πως αίσθηση προκάλεσε η εξής ατάκα του πρωθυπουργού: “Μου θυμίζετε ένα κουίζ που μας έβαζαν στο σχολείο “Τι είναι πιο βαρύ ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι;”. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρίσκαστε την σωστή απάντηση κύριε Μητσοτάκη.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Μητσοτάκης: “Ζούμε εφιάλτη με Τσίπρα – Καμμένο”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου η ομιλία προηγήθηκε χρονικά, είχε δώσει το στίγμα της έντονης αντιπαράθεσης. “Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο, για την καρέκλα το κάνουν όχι για το χρέος“, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ότι “κ. Τσίπρα είσαστε ικανός να πάτε και με σμόκιν στην παραλία προκειμένου να παραμείνετε στην εξουσία“.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “η πατρίδα μας μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας. Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν είχαν έλθει στην εξουσία, όπως ήλθαν, και δεν έκαναν όσα έκαναν, η Ελλάδα, σήμερα, θα είχε επανέλθει στην ανάπτυξη“.

Επικαλέστηκε μάλιστα τις προβλέψεις, που δημοσιοποίησε στο τέλος του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα έφτανε τα 207 δισ.” και αντιπαρέβαλε με τις προβλέψεις της κυβέρνησης: “Στο μεσοπρόθεσμό που καταθέτετε, το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα φτάσει τελικά τα 181 δις. Χάσαμε 26 δις εθνικού πλούτου. Τρία χαμένα χρόνια για την Ελλάδα. Και 14,2 δις πρόσθετα βάρη για τους Έλληνες. Αυτός είναι ο λογαριασμός Τσίπρα – Καμμένου”.

Εξαπολύοντας επίθεση επί προσωπικού εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε: “Ανεβήκατε στην εξουσία υποσχόμενοι ότι θα ανακτήσετε την εθνική κυριαρχία και θα υψώσετε ανάστημα στους ξένους. Κι από τo «go back madame Μέρκελ», πήγαμε στο «βοήθεια, κυρία Μέρκελ!». Επεκτείνατε την Επιτροπεία για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια με το νέο Μνημόνιο“.

Υποστήριξε δε ότι είναι μνημόνιο αλλά χωρίς να προβλέπει πρόσθετη χρηματοδότηση. “Ζητούσατε λεφτά χωρίς μέτρα και παίρνετε μέτρα χωρίς λεφτά για τη χώρα. Το Τέταρτο Μνημόνιο είναι και βαρύ και άδικο. Περιλαμβάνει 4,9 δισ. ευρώ νέα μέτρα. Μέτρα που κανείς δεν ζητούσε πριν από 1 χρόνο και φέρουν τη σφραγίδα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης. Με τα μέτρα αυτά ο συνολικός λογαριασμός Τσίπρα – Καμμένου ανέρχεται στα 14,2 δισ. ευρώ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καμμένος: Για πρώτη φορά η χώρα παίρνει δόση για μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά από δυο χρόνια, για πρώτη φορά υπάρχουν αντίμετρα

Αναφέρθηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο υπενθυμίζοντας ότι έλεγε πως θα παραιτηθεί και στον υπουργό Εθνικής Αμύνης που υποσχόταν στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. “Κι εμείς ψηφίσαμε μνημόνια αλλά δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό“, ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε επιχειρηματολογώντας ότι “Το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν βγαίνει.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία και την δευτερολογία του

Αναφορά όμως έκανε και σε “κάποιους νταβατζήδες που περνάνε καλά μαζί σας και έχουν διαχρονική αξία”. Τέλος ανέφερε: “ψηφίστε μόνοι σας τα μέτρα βυθμισμένοι στον κυνισμό, το τέταρτο μνημόνιο είναι αποκλειστική σας ευθύνη, μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μνημόνιο Τσίπρα Καμμένου”.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Έτσι ψήφισαν τα κόμματα

Στην κατ΄άρθρων ψήφιση η ΝΔ καταψήφισε όλα τα άρθρα εκτός από τα άρθρα 70 και 71, όπως άλλωστε έκανε και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ε.Κ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ εκτός από τα άρθρα 70 και 71, ψήφισε και την υπουργική τροπολογία 1032 που αφορούσε τις διατάξεις σχετικά με τους επιχορηγούμενους φορείς και τις σχετικές επιχορηγήσεις από τον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ).

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε