Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Βρήκε η κυβέρνηση τα 5,7 δισ και λείπουν άλλα 6 δισ. ευρώ – Θρίλερ με το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις

Βρήκε η κυβέρνηση τα 5,7 δισ και λείπουν άλλα 6 δισ. ευρώ – Θρίλερ με το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις

– Πέρα από τα 11,6 δισ μέχρι το 2014, ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για νέα μέτρα για την τρύπα 2δισ στον προϋπολογισμό
– Η κυβέρνηση ψάχνει δάνειο-γέφυρα για να καλυφθούν οι ανάγκες του Σεπτεμβρίου
– Παρέμβαση του πρωθυπουργού: Παίρνει πάνω του τις περικοπές και ξεκινά με τα ενοίκια του δημοσίου
– Την Πέμπτη 26 Ιουλίου το νέο ραντεβού της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών

Δαπάνες ύψους μόνον 5,7 δισ. ευρώ έχουν εξευρεθεί έως τώρα από τα υπουργεία, για να περικοπούν την επόμενη διετία 2013- 2014. Αυτό δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ύστερα από τη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Συνεχίζεται η προσπάθεια για να “κλείσουμε” τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα έχουμε “κλείσει” τους αριθμούς έως αύριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δεν θα επιδώσει αναλυτικά κωδικό προς κωδικό τις έως τότε προτεινόμενες περικοπές.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να λάβουν ένα «draft» με την ποσοτικοποίηση και τις βασικές κατευθύνσεις για τις προς περικοπή δαπάνες. «Θα λέμε τόσα θα εξοικονομήσουμε από τις συντάξεις, τόσα από τα εφάπαξ, κ.λπ.» ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
 
Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν, εξάλλου, ότι είναι πιθανόν η συζήτηση για τις δαπάνες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, να συνεχισθεί έως και στο «παρά πέντε» της έλευσης της τρόικας, την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ(ΕΚΤ), την Πέμπτη 26 Ιουλίου.
 
Σημειώνεται ότι για την περικοπή των δαπανών, το υπουργείο Οικονομικών έχει ως «οδηγό» εκτός από τις προτάσεις των υπουργείων και τη σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ, την οποία είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτή η συζήτηση για το υπόλοιπο των έξι δισεκατομμυρίων που χρειάζεται να βρει η κυβέρνηση για τη διετία 2013-2014 έρχεται την ώρα που σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ απαιτούν από την Ελλάδα επιπλέον μέτρα προκειμένου να “κλείσει” η μαύρη τρύπα των δύο δισεκατομμυρίων στον φετινό προϋπολογισμό.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πέρυσι με το ΔΝΤ να βρίσκει τότε μαύρη τρύπα ενός δισ. ευρώ και τότε προκειμένου να το καλύψει η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή του γνωστού χαρατσίου για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.  Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην συμβεί κάτι ανάλογο και φέτος το καλοκαίρι και το βασικό τους επιχείρημα είναι πως η μαύρη τρύπα δημιουργείται λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ύφεσης.

Επιπλέον στόχος της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσουν σε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση των φόρων,αν και υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών δεν το αποκλείει σε καμία περίπτωση.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

Σε όλο αυτό το σκηνικό και με τα χρηματικά διαθέσιμα του κράτους να φτάνουν μετά βίας έως τον Αύγουστο, η κυβέρνηση ζητά ένα δάνειο γέφυρα μέχρι τον Σεπτέμβριο και να καλυφθούν και οι ανάγκες αυτού του μήνα, οπότε και θα υπάρξει η νέα δόση από τους ευρωπαίους εταίρους. Σκόπελος σε αυτό το εγχείρημα είναι και το γεγονός πως στις 20 Αυγούστου λήγει ομόλογο αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ.

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς είναι έτοιμος να πάρει την υπόθεση των περικοπών πάνω του και ενδεικτικό των προθέσεών του είναι πως ζήτησε μέχρι τις 24 Ιουλίου να έχουν καταγραφεί τα ακίνητα του δημοσίου, προκειμένου να αλλάξουν τα πράγματα και να γίνει εξοικονόμηση των 170 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά το κράτος σε ενοίκια.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Να καταγραφούν όλα τα δημόσια κτίρια ζητά ο πρωθυπουργός – Πληρώνουμε 170 εκατ. ευρώ σε ενοίκια!

Έξαλλοι στο οικονομικό επιτελείο για τους “αδιάβαστους” υπουργούς – Υπουργός έπρεπε να κάνει περικοπές 2,1 δισ και έκανε πρόταση μόλις για 100 εκατ

Ποιό υπουργείο είναι ο “αρσιβαρίστας” των νέων μέτρων – Περικοπές έως και 4 δισ. ευρώ

Διαρρέουν βόμβες: “Δεν αποκλείονται οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και νέοι φόροι”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε