Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Χατζηδάκης: Κονδύλια 1,44 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Χατζηδάκης: Κονδύλια 1,44 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με την φράση «για να κερδίσουμε τον πόλεμο που έχουμε μπροστά μας πρέπει να τελειώσουμε με τον εμφύλιο πετροπόλεμο στον οποίο επιδίδονται κάποιοι», ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, κάλεσε σε συμπόρευση της δυνάμεις του τόπου για το καλό της χώρας.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου του τονίζοντας πως μας συμφέρει όλους να πετύχει αυτή η κυβέρνηση διότι τυχόν αποτυχία της θα είναι αποτυχία και της αντιπολίτευσης και της Ελλάδας.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η πολιτική του υπουργείου του επικεντρώνεται στους τρεις άξονες: ενίσχυση της ρευστότητας, επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι την Δευτέρα θα παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για την απεμπλοκή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που είναι «μπλοκαρισμένα» στο ΕΤΕΑΝ και θα διοχετευθούν στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ανακοίνωσε ακόμη ότι την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών και ο ίδιος έχουν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες ώστε να απεμπλακούν 1,44 δισ. για δάνεια και ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος εκτίμησε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα αρχίσουν να πέφτουν τα πρώτα χρήματα στην αγορά.

Αναφορικά με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη τουλάχιστον έξι μέτωπα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η απορρόφηση η οποία «τρέχει» σε ρυθμούς πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ θα ξεπεράσει και τις χώρες που είναι πιο μπροστά. Προωθείται ταυτοχρόνως απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης στο ΕΣΠΑ με περιορισμό των υπογραφών και των διαδικασιών, ενώ τον Δεκέμβριο θα εξαγγελθούν μέτρα απλούστευσης στις απαλλοτριώσεις. Ακόμη, από τα 181 έργα προτεραιότητας, στα 40 προβληματικά θα διοριστούν project managers. Παράλληλα γίνεται αναθεώρηση των προγραμμάτων της τρέχουσας περιόδου 2007-2013, για να ενισχυθούν προγράμματα για την απασχόληση των νέων και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης ολοκληρώνονται ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006. Την ίδια ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι δίνεται ταυτόχρονα η μεγάλη μάχη για το νέο ΕΣΠΑ με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Σχετικά με τα Δημόσια Έργα, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι για τους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους επίκειται η συμφωνία με τους παραχωρησιούχους και να ξεκινήσει μετά η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες. Συνεχίζονται επίσης οι επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας και του Τραμ και διατηρείται ζωντανό το μετρό της Θεσσαλονίκης. Ακόμη, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και η σιδηροδρομική επέκταση στο Λιμάνι του Ικονίου στον Πειραιά. Προχωρούν επίσης παρεμβάσεις στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς. Ο διαγωνισμός για τηλεματική μπήκε στην τελική του φάση. Το ίδιο και ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Εν τω μεταξύ, μετά από πολύ καιρό, τον Οκτώβριο υπήρξε αύξηση στις εισπράξεις κατά 10% λόγω των αυξημένων ελέγχων εισιτηριοδιαφυγής. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες δημοπρατήθηκαν ή εκτελούνται ήδη 14 έργα, περιφερειακής κλίμακας, ενώ ιδιαίτερο βάρος ρίχνουμε επίσης στα έργα ΣΔΙΤ για την διαχείριση απορριμμάτων είπε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε:

-Νέο πλαίσιο για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις, που προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών, μεγαλύτερη ταχύτητα και διαφάνεια.
-Προώθηση αξιοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων από τις αρχές του 2013
-Εφαρμογή των αναγκαίων ρυθμιστικών κινήσεων για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των εποπτευόμενων οργανισμών.

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι προωθείται σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών για δημόσιες συμβάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκανδαλίδης: ΠΑΣΟΚ ήμουν, ΠΑΣΟΚ είμαι και δε το χαρίζω σε κανέναν

Θρίλερ με τη δόση που “αγνοείται” και στη Βουλή παίζεται το θέατρο του παραλόγου!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε