Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

“Χείρα βοηθείας” του Ράιχενμπαχ στον υπ. Υγείας

“Χείρα βοηθείας” του Ράιχενμπαχ στον υπ. Υγείας

Συνάντηση είχαν το μεσημέρι ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χ. Ράιχενμπαχ και ο υπουργός Υγείας  Α. Λυκουρέντζος.

Μετά την ωριαία συνάντηση ο Χ. Ράιχενμπαχ εξέφρασε την πρόθεσή του να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στον νέο υπουργό Υγείας, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά και να οργανωθεί σωστά το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των προμηθειών στον χώρο της υγείας.

Στη σύντομη δήλωσή του, ο κ. Ράιχενμπαχ είπε ότι η ομάδα του θα στηρίξει τον υπουργό Υγείας στη νέα πρόκληση που αντιμετωπίζει παρέχοντας τεχνογνωσία και ό,τι άλλο απαιτηθεί, για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος υγείας.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε αναγκαία και χρήσιμη αυτή την υποστήριξη, η οποία- όπως είπε- θα συμβάλει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα και κατέληξε, λέγοντας: «Υπάρχει δέσμευση να υλοποιηθούν οι στόχοι και θα δουλέψουμε σκληρά γι’ αυτό».

Αρχικά, είπε ο υπουργός, ότι θα πρέπει να τελειοποιηθεί το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και να υπάρξει κάλυψη από πλευράς δικτύου σε όλη τη χώρα. Κατά δεύτερον, πρέπει να ενοποιηθούν, ηλεκτρονικά, όλα τα συστήματα που εμπλέκονται σ’ αυτήν τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΟΠΥΥ.

Ο τρίτος στόχος αφορά τη μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα, με ζητούμενο να ισχύσει η μικρότερη δυνατή τιμή για κάθε φάρμακο, κάτι που θα γίνει με δεδομένα που υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου ο αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί, όπως η Αυστρία. «Ο στόχος είναι για τη χαμηλότερη δυνατή τιμή, με στόχο να περιοριστεί η δαπάνη» είπε ο κ. Λυκουρέντζος που άφησε, έτσι, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ακόμη και ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων.

Ο τέταρτος στόχος έχει να κάνει με τη βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, αλλά και με τον περιορισμό του αριθμού των φορέων υλοποίησης προμηθειών, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος για τις τιμές των αναλώσιμων και των φαρμάκων.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, θα δημιουργηθεί άμεσα μια ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ώστε να λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις και να αναλαμβάνονται δράσεις, που σχετίζονται με τα οικονομικά της υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, προκείμενου να συζητηθούν τα οικονομικά της υγείας και τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν όσον αφορά τα χρέη προς προμηθευτές και φαρμακοβιομηχανίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ράιχενμπαχ σε υπ.Εργασίας: Ό,τι θέλεις εγώ είμαι εδώ

Ράιχενμπαχ σε Στουρνάρα: Ξεχρεώστε τους ιδιώτες

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε