Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

“Χλιαρή” δήλωση Σημίτη γιά τις “βόμβες” Μαντέλη

Ο κ.Τάσος Μαντέλης ΦΩΤΟ EUROKINISSI
, Ο κ.Τάσος Μαντέλης ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Εξετάζονται τρόποι για δίωξη του Μαντέλη
– Μαντέλης: “πήρα “χορηγία” τις 200.000” – δεν δικαιολόγησε άλλες 250.000
– ”Αν με χρειαστείτε ειδοποιήστε με, θα είμαι στο Αζερμπαϊτζάν” είπε στην επιτροπή

Η κυνική ομολογία Μαντέλη -πρώτη δημόσια παραδοχή πολιτικού ότι “τα έπιανε”- άνοιξε τον ασκό του Αιόλου γιά το σκάνδαλο της Siemens.
Ο ίδιος φρόντισε να στείλει και το “μήνυμα” ότι στην Ελλάδα δόθηκαν συνολικά μίζες 10 εκατομμυρίων ευρώ και πως οι υπόλοιποι δεν θα “ξεπλύνουν” αυτές τις μίζες στην πλάτη του.

Το αρχικό σοκ των μελών της εξεταστικής επιτροπής, διαδέχθηκαν οι απορίες για το ποιοι πήραν τις μίζες, αλλά και για το πως πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες.

Πριν από λίγη ώρα και μετά την δήλωση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λ.Γρηγοράκου ότι πρέπει να τοποθετηθεί ο Κ.Σημίτης γιά την ομολογία Μαντέλη, ο πρώην πρωθυπουργός εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, με την οποία λέει πως “θλίβεται και εξοργίζεται” γιά τις πράξεις αυτές, χωρίς όμως να λέει τίποτα γιά το “διά ταύτα”.
 

Η δήλωση Σημίτη έχει ως εξής:

“Η Βουλή ανταποκρίθηκε με την σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών στην αυτονόητη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για διαλεύκανση σειράς υποθέσεων που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή του τόπου, έβλαψαν την λειτουργία της δημοκρατίας, ζημίωσαν δημόσια περιουσία και σκίασαν πρόσωπα.

Η πρόοδος των εργασιών των εξεταστικών επιτροπών φέρνει στο φως παρανομίες και αθλιότητες για το επιβαλλόμενο ήθος σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004. Πράξεις που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων όσων εργάσθηκαν και προσέφεραν για μια καλύτερη Ελλάδα. Πράξεις ασυμβίβαστες με τους αγώνες μας και την ηθική μας. Συγκαλύπτουν ότι τα χρόνια αυτά έγινε ένα σημαντικό έργο τόσο για την ανόρθωση της οικονομίας, όπως το δείχνει η ένταξη στην ΟΝΕ, τα μεγάλα δημόσια έργα, οι επιδόσεις σε πολλούς άλλους τομείς και για το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Όλη η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Με θάρρος και επιμονή πρέπει να αποκαταστήσουμε την ποιότητα μιας κοινωνίας που επιδιώκει ο ελληνικός λαός και κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του.

Θέλω να πιστεύω ότι η διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών θα ενισχύσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου και δεν θα αφήσει περιθώρια για αντιπαραθέσεις εντυπώσεων και συμψηφισμούς σκοπιμοτήτων”.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, μιλώντας στον “Βήμα FM” έκανε λόγο για “διεθνές οργανωμένο έγκλημα” διαβεβαιώνοντας ότι «θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια στην εκκαθάριση του σκανδάλου που αφορά στο πολιτικό σύστημα στο σύνολό του».

Μάλιστα σήμερα το ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στα γραφεία της Siemens, μετά από αίτημα της Εξεταστικής  γιά το “ξεσκόνισμα”  των λογαριασμών που κρύβουν το “μαύρο χρήμα”, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται τρόπος γιά την ποινική δίωξη του Τ.Μαντέλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα η Εξεταστική έχει ασχοληθεί μόνον με τις προμήθειες του ΟΣΕ, ενώ έπονται οι προμήθειες γιά C4I, ΟΣΕ, Προαστιακό, Τραμ και εξοπλιστικά προγράμματα.

 

Η κατάθεση Μαντέλη

 

Με εξοργιστικό κυνισμό ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι…δεν μπορούσε να αποφύγει τη μίζα των 200. 000 μάρκων από τη Siemens που πήρε ενώ ήταν υπουργός Μεταφορών.


Ο κ. Μαντέλης ως υπουργός υπέγραψε δύο κρισιμότατες για τη Siemens συμβάσεις την 8002 και την 8004 αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων και ως φαίνεται χρηματίστηκε πλουσιοπάροχα. Παραδέχθηκε τη μίζα των 200.000 χιλιάδων μάρκων, αλλά δεν δικαιολόγησε άλλα 250.000 μάρκα που υπάρχουν στο λογαριασμό του. Είπε ότι δεν ξέρει από πού προέρχονται.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αϊβαλιώτης όταν κάποια στιγμή ρώτησε τον κ. Μαντέλη εάν είχε και άλλους χορηγούς και ποιοι είναι αυτοί εκείνος απάντησε κυνικά: “ναι, αλλά εγώ τους φίλους μου δεν τους βγάζω “στον τάκο”.

Ο πρώην υπουργός που εξαιτίας του σκανδαλώδους νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν θα αντιμετωπίσει καμία ευθύνη αφού όλα τα αδικήματα του έχουν παραγραφεί είπε ευθέως ότι γνωρίζει πως δόθηκαν εκείνη την περίοδο μίζες άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν προτίθεται να αποκαλύψει ποιοί τις πήραν!

Σαν να είναι “το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο” ο κ. Μαντέλης παραδέχθηκε ότι την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη είχε στηθεί ένας τρελός χορός μίζας, όπου πολιτικοί λάμβαναν εμβάσματα σε λογαριασμούς παρένθετων προσώπων και προωθούσαν τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών.

Παραδέχθηκε ακόμα ότι εκτός από τις μίζες της Siemens έχει πάρει “χορηγίες” και από άλλους τους οποίους δεν κατονόμασε. Αφωνα έμειναν τα μέλη της Επιτροπής επίσης με την απάντηση που έλαβαν στο ερώτημα, πως ο πρώην υπουργός ήρθε σε επαφή με τη Siemens. Ο κ. Μαντέλης δήλωσε πως του τηλεφώνησε ένας άντρας από τη Γερμανική εταιρεία, κι ούτε λίγο – ούτε πολύ του είπε πως… έχει μια χορηγία να του προσφέρει.

 

Πώς ταξίδεψε η μίζα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κ. Μαντέλης που ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από πλευράς ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με την Siemens, για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997, ζήτησε από τον φίλο και κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει ένα λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό για να τα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

Ετσι κι έγινε και η πρώτη κατάθεση ήλθε (σύμφωνα με τη δικογραφία) από τον Ηλία Γεωργίου, πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα. Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από το φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό και η κόρη του.

Ο κ. Τσουγκράνης άνοιξε το λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS τον οποίο γνωστοποίησε στον κ. Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.

Εξεταζόμενος ο μάρτυρας είπε ότι πράγματι τα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για εκλογές, ενώ δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει στην επιτροπή από πού κατατέθηκαν άλλα 250.000 μάρκα στις 8/2/2000.

Πάντως, είπε, το 2007 και ενώ είχε ξεσπάσει θόρυβος για το σκάνδαλο, με δική του πρωτοβουλία, έκλεισε το λογαριασμό και μετέφερε τα υπόλοιπα 163.800 ευρώ σε λογαριασμό του στην Αλφα Μπανκ στην Ελλάδα και στη συνέχεια τα επέστρεψε στον κ. Μαντέλη.

Τα χρήματα που έλειπαν ήσαν δύο εκροές 11.135 και 15.628 ευρώ το 2001 και το 2002 από το γιό του πρώην υπουργού και 35.000 ευρώ για να πληρωθούν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια ομολογία γίνεται για πρώτη φορά, ενώ ο κ. Τσουγκράνης, ενώ ήταν βεβαιωμένο πως ήταν ενδιάμεσος σε παράνομη πληρωμή δεν κλήθηκε ποτέ ως τώρα από τη Δικαιοσύνη.

‘Οπως επισημαίνουν στο Newsit έγκριτοι νομικοί το αδίκημα έχει παραγραφεί και η ομολογία του κ. Μαντέλη είναι εκ του ασφαλούς αφού δεν πολιτεύεται πια και δεν πρόκειται να τιμωρηθεί.

Το αδίκημα έχει παραγραφεί

Το Newsit ζήτησε από τον έγκριτο νομικό κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλο να εξηγήσει γιατί υπάρχει ήδη παραγραφή. Οπως εξηγεί : 

Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος σε συνδυασμό με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών (3126/03) η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ασκεί ποινική δίωξη σε βάρος Υπουργών και Υφυπουργών για αδικήματα, που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την ανωτέρω αρμοδιότητα της μέχρι το τέλος της δεύτερης τακτικής Συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν παραγραφεί τα τυχόν ποινικά αδικήματα του Μαντέλη, γιατί η ποινική δίωξη ηδύνατο να ασκηθεί μέχρι το 2002 (ο Μαντέλης ήταν Υπουργός 1997-1998 και οι εκλογές έγιναν το 2000). Βουλευτική περίοδος είναι χρονική διάρκεια, για την οποία εκλέγονται οι Βουλευτές (τετραετία) και Βουλευτική Σύνοδος είναι η ετήσια συνεδρίαση της Βουλής.

Ο κ. Δημητρακόπουλος

Ο κ. Τάσος Μαντέλης έχει εγκαταλείψει εδώ και χρόνια την Ελλάδα και θα επιστρέψει στο Αζερμπαϊτζάν όπου ζει και εργάζεται μόνιμα.

Σημειώνεται επίσης οτι τα δυο πολιτικά πρόσωπα που έχουν αναγκαστεί να ομολογήσουν οτι ενεπλάκησαν στο πάρε δώσε των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της Siemens, δηλαδή οι κύριοι Μαντέλης και Τσουκάτος, ήταν  από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κώστα Σημίτη.

Υπενθυμίζεται οτι εκτός από τον κ. Μαντέλη και ο κ. Θ.Τσουκάτος είχε παραδεχθεί οτι πήρε χρήματα από τη Siemens αλλά όπως είχε καταθέσει αυτά είχαν μπει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Ποιά άλλα ονόματα έχουν εμπλακεί

Πριν τον κ. Μαντέλη, άλλα δύο πρόσωπα από τα δύο μεγάλα κόμματα είχε εμπλακεί το όνομά τους στα μαύρα ταμεία της Siemens. Τον ασκό του Αιόλου είχε ανοίξει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος στις απολογίες του στην Εισαγγελία του Μονάχου είχε αναφερθεί στις συναντήσεις που είχε με τον κ. Γείτονα και τον εκλιπόντα, Βαρθολομαίο, αναφέροντας ότι οι “χορηγίες” ήταν ένα πολιτικό γρηγορόσημο για να παραλαμβάνονται έργα από τους υπηρεσιακούς για να παρακάμπτεται η γραφειοκρατία για να ανοίγουν πόρτες και για να αμυνόμαστε.

Ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία

Και δεύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη SIEMENS, υπογραμμίζει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για απλά στελέχη, αλλά για προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την συγκεκριμένη περίοδο. 

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει «Σε μια συγκυρία, που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη “Siemens”. 

Σημειώνεται ότι και οι δυο δεν είναι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προβεβλημένα και ισχυρότατα, τα οποία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από τους κορυφαίους της ηγετικής ομάδας». 

Διαβάστε επίσης:

 

Εγινε πλούσιος από την πολιτική και ήταν υπέρμαχος της διαφάνειας

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου για την παραδοχή του Τ. Μαντέλη

Ολα τα πρακτικά της κυνικής ομολογίας Μαντέλη


Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε