Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Χρονιά συνεδρίων το 2013…

Χρονιά συνεδρίων το 2013…

ΠΑΣΟΚ: «αποπανδρεοποίηση» εδώ και τώρα…
ΣΥΡΙΖΑ: προβάρει κυβερνητικό κοστούμι
– ΚΚΕ αυτοκριτική και νέα ηγεσία
ΔΗΜΑΡ: εμείς είμαστε η κεντροαριστερά
– ΑΝΕΛ: για να μην «καεί» ο Καμμένος…

Το χορό ανοίγει το ΠΑΣΟΚ καθώς έχει προγραμματίσει το συντακτικό του Συνέδριο μέσα στο Φεβρουάριο χωρίς να αποκλείεται και μια μικρή καθυστέρηση για καθαρά οργανωτικούς λόγους, εκτός αν υπάρξουν και σοβαρές πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις.

Τον Απρίλιο είναι προγραμματισμένα τα συνέδρια του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ τον Μάιο αναμένεται και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στη χρονιά αναμένεται να προγραμματιστεί και η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Τα μεγάλα ζητήματα που θα απασχολήσουν τα κόμματα αυτά είναι:
– η διαμόρφωση του νέου ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος με βάση τα νέα δεδομένα για τη χώρα
– η επιβεβαίωση της εσωκομματικής κυριαρχίας των σημερινών ηγεσιών ιδίως στο ΠΑΣΟΚ (Ε. Βενιζέλος), στο ΣΥΡΙΖΑ (Α. Τσίπρας) και στους ΑΝΕΛ (Π. Καμμένος)
– η διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου εξόδου από την κρίση με έμφαση στην Ανάπτυξη, κείμενα τα οποία θα αποτελέσουν ουσιαστικά τα προεκλογικά προγράμματα τω κομμάτων.

Ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ πρωταρχικός στόχος του κ. Βενιζέλου μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η «αποπαπανδρεοποίηση» αλλά και ο «εξοστρακισμός» των πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι είναι χρυσή ευκαιρία για τον ίδιο να εδραιώσει όχι μόνο τη κυριαρχία του στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και την παρουσία του στο ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό και τις μελλοντικές εξελίξεις, ανεξάρτητα από τις εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του o πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αισιοδοξεί ότι το 2013 θα είναι «έτος ανατροπής» και ανόδου ενδεχομένως του «εναίου ΣΥΡΙΖΑ» στην εξουσία, πρέπει πρώτα όμως να πείσει και τους «αριστερούς» εσωκομματικούς αντιπάλους (Π. Λαφαζάνης) όχι μόνο για τη κυριαρχία του αλλά και για το αν έχει πειστική αξιόπιστη αριστερή εναλλακτική πρόταση.

Στο Περισσό ήρθε εποχή της αυτοκριτικής και της αντεπίθεσης στους οπορτουνιστές», καθώς πιστεύουν ότι ιδεολογικοπολιτικά οι εξελίξεις τους έχουν δικαιώσει άσχετα από τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος, ωστόσο το μείζον θέμα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι η εκλογή νέας ηγεσίας, μετά από 21 χρόνια με την Αλέκα Παπαρήγα στο τιμόνι του κόμματος.

Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου εξακολουθεί και είναι έντονη, όμως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θεωρεί ότι το κόμμα του ήρθε για να μένει ποντάροντας στο δεξιό αντιμνημονιακό κοινό, αλλά και γιατί πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα της Δεξιάς σε διαρροές προς τη αντιμνημονιακή αλλά ναζιστική-φασιστική Χρυσή Αυγή.

Τέλος η ΔΗΜΑΡ στοχεύει μέσα από την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη, Συνέδριο είχε κάνει τον Ιούλιο του 2012, θα καταφέρει να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό κεντροααριστερό κυβερνητικό πρόγραμμα που θα είναι διακριτό από εκείνο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ικανοποιώντας εκείνο το κομμάτι τη κοινωνίας που κινείται μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Αριστεράς και πείθοντας ότι μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί η βασική συνιστώσα μιας «κυβερνώσας αριστεράς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταπέλτης για Γ. Παπακωνσταντίνου η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την λίστα Λαγκάρντ

Ανασκόπηση 2012! Το δίσεκτο έτος που στιγμάτισε την Ελλάδα

Θα βάλουμε το άγαλμα του Μεταξά στην θέση της καρικατούρας για το Πολυτεχνείο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε