weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ύμνοι για Σαμαρά: «Είναι το καλύτερο λιμάνι στην καταιγίδα»

Ύμνοι για Σαμαρά: «Είναι το καλύτερο λιμάνι στην καταιγίδα» | Newsit.gr

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός βιώνει μια από τις μεγαλύτερες μεταμορφώσεις της πολιτικής του ζωής: από φανατικός επικριτής του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης, στον άνθρωπο που τώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν σαν το μεγαλύτερο στοίχημα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», ξεκινά το άρθρο της Wall Street Journal.

«Από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο κ. Σαμαράς, 61χρονος γόνος μιας από τις πιο επιφανείς οικογένειες της Ελλάδας, έχει προσπαθήσει να επιβάλλει τα μέτρα λιτότητας ύψους 13,5 δισ. ευρώ για να ικανοποιήσει τους δανειστές της χώρας παρά τις αντιδράσεις στους δρόμους και τη Βουλή.

«Ο κ. Σαμαράς θεωρείται δύσκολος και σκληρός. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα μπορεί και να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες αλλαγές. Είναι το καλύτερο λιμάνι σε αυτή την καταιγίδα» λέει στην εφημερίδα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το αιφνιδιαστικά ισχυρό ποσοστό που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές, συμπληρώνει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal. «Οι Ευρωπαίοι είδαν τον κίνδυνο του ΣΥΡΙΖΑ και συνειδητοποίησαν ποια θα ήταν η εναλλακτική» δήλωσε σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης στην εφημερίδα και συμπλήρωσε: «Πριν υπήρχε αδιαμφισβήτητα μία ψυχρή σχέση, αλλά τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα».

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο ρόδινα. Όταν το 2010 ως αρχηγός της αντιπολίτευσης καλούσε σε καταψήφιση των μέτρων, είχε προκαλέσει την αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ κι άλλων ηγετών. «Κέρδισε τη φήμη του ταραχοποιού», γράφει ο συντάκτης και θυμίζει πως από τον νυν πρωθυπουργό έχουν ζητηθεί δυο φορές έγγραφες εγγυήσεις πως θα στηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας.

Στην αρχή της κρίσης η κ. Μέρκελ είχε κατηγορήσει τον Αντώνη Σαμαρά για υπονόμευση της πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα, προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ανέφερε πρόσφατα Γερμανός αξιωματούχος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο κ. Σαμαράς θύμωσε ακόμη περισσότερο τη Μέρκελ το 2011 όταν απάντησε αρνητικά στις εκκλήσεις της για διακομματική υποστήριξη των επώδυνων μεταρρυθμίσεων».

«Αλλά όταν ο κ. Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός τον Ιούνιο, η κ. Μέρκελ αποφάσισε να βάλει κατά μέρος τις διαφωνίες του παρελθόντος και να του δώσει την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να ανατρέψει την αρνητική πορεία της Ελλάδας, όπως ένας νέος διευθύνων σύμβουλος σε μια εταιρεία» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο κ. Σαμαράς και οι σύμβουλοί του έκαναν καλή εντύπωση, όταν επισκέφθηκαν το Βερολίνο τον Αύγουστο και έπεισαν την κα Μέρκελ ότι είναι αποφασισμένοι να επιταχύνουν το ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, κατέληξε ο ίδιος αξιωματούχος.

Καθώς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα «ο κ. Σαμαράς σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τη συμφωνία, τηλεφώνησε στην κα. Μέρκελ. Αλλά η καγκελάριος του είπε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με τους απεσταλμένους των ελεγκτών και όχι να προσπαθεί να τους παρακάμψει και να διαπραγματευτεί πολιτικά, με άλλους ηγέτες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Το Βερολίνο προειδοποιεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπερβολικά αισιόδοξη ότι θα πάρει τη δόση των 31 δισ. ευρώ, τη δόση του δανείου από ΔΝΤ και Ε.Ε., ανεξάρτητα αν θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τρόικας», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο Παρίσι ο Αντώνης Σαμαράς

#TAGS MM