weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Υπερψηφίστηκαν ο νόμος για την περαίωση και η τροπολογία για τους μεταφορείς

Υπερψηφίστηκαν ο νόμος για την περαίωση και η τροπολογία για τους μεταφορείς

ΠΑΣΟΚ στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση των εκκρεμούντων φορολογικών υποθέσεων, το οποίο περιλαμβάνει και την ρύθμιση για την επίταξη των αυτοκινητιστών φορτηγών ΔΧ.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική μετά από απαίτηση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και το αποτέλεσμα ήταν 53 υπέρ και 46 κατά. 

Τη σαφή διαφοροποίησή του εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης αν και ψήφισε την τροπολογία. Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης που δεν μπορεί να συλλάβει την φορολογητέα ύλη “έχει ευθύνη η κυβέρνηση, το είχα πει στο πρώτο φορολογικό της νομοσχέδιο, αν είχε έρθει τον Νοέμβριο, μετά εκλογές, θα πιάνατε τα εισοδήματα του 2008, τώρα το 2010 πιάσ’ το αυγό και κούρεφτο…

Και για τα φορτηγά όμως ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι αυτό που χρειαζόταν να καθοριστεί η τιμή της άδειας και το ποσοστό απόσβεσης δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα που διευκολύνου αυτούς που προβοκάρουν αυτούς τους ελάχιστους που είναι στο δρόμο. Μάλιστα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να επιμείνει στο κατεπείγον, δεν χρειαζόταν η τροπολογία και κατέληξε λέγοντας ότι “ψηφίζω γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς”. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκαν ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις που επέφερε χθες ο Γ.Παπακωνσταντίνου,δίνοντας την δυνατότητα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ, να υπαχθούν στην περαίωση, αξιώνοντας την απόσυρσή τους.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε παρέμβασή του παραδέχθηκε πως «εκεί που έχει φθάσει η κατάσταση η περαίωση είναι μια διέξοδος, καθώς δεν υπάρχει μαγαζί χωρίς μισοκατεβασμένα ρολά», αλλά διέκρινε ζήτημα «ηθικής τάξης» στην μεταχείριση των συγκεκριμένων εταιρειών.

    Και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προέβλεψε πως η περαίωση που επιχειρείται, θα εξελιχθεί σε σκάνδαλο μεγαλύτερο εκείνου του Βατοπεδίου, όταν θα έρθουν στο φως οι εν λόγω υποθέσεις και «φανεί ποιες παρανομίες και ποια ποσά διαγράφηκαν».

    Ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ, υποστήριξε πως από τα 30 δισ. επιδικασθέντων προστίμων, μονάχα τα 7-10 δισ. είναι εισπράξιμα και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προβαίνει σε συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

    Τέλος ενάντια στην ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τιμωρία των επιταχθέντων που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρώντας και τον τρόπο εισαγωγής της προς συζήτηση, με διαδικασίες κατεπείγοντος, ως αντιβαίνοντα στον Κανονισμό της Βουλής.

Δεν είναι αθώες οι κινητοποιήσεις

Για πολιτικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις κάνει πλέον λόγο η κυβέρνηση καυτηριάζοντας τη στάση του ΚΚΕ και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης έναντι των πρακτικών που ακολουθούν οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε το ΚΚΕ να αναλάβει τις ευθύνες του γιατί όπως είπε, οι τελευταίες κινητοποιήσεις δεν είναι ούτε αθώες ούτε τυχαίες, και να αναλογιστεί τι κάνει αυτή τη στιγμή σε βάρος της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε συνολικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι χαϊδεύουν τα αυτιά των απεργών, την ώρα που η χώρα περνά μία δύσκολη περίοδο και η κυβέρνηση πράττει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τη νομιμοτητα.

#TAGS MM