Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η ρύθμιση για τη Siemens – Aπείχε ο Απ. Κακλαμάνης

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η ρύθμιση για τη Siemens – Aπείχε ο Απ. Κακλαμάνης

Με πλειοψηφία 164 βουλευτών πέρασε τελικά από την Ολομέλεια της Βουλής η ρύθμιση για τη Siemens.

Τη ρύθμιση υπερψήφισαν 164 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο σημειώθηκαν και διαρροές στο ΠΑΣΟΚ αφού καταψήφισε ο  Φραγκίσκος Παρασύρης, και η Άννας Νταλάρα που ψήφισε “παρούσα” ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης συνειδητά απείχε από την ψηφοφορία. Καταψήφισαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥ, Κοινωνική Συμφωνία και Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση η  γερμανική εταιρεία καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο 80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, επένδυση 100 εκατ. ευρώ στη Siemens Hellas και ενδεχόμενη κατασκευή εργοστασίου προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, «που θα οδηγήσει σε απασχόληση 700 ατόμων».

Σε αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση απαλλάσσει τη Siemens από κάθε αστική ή διεκδικητική αξίωση σε σχέση με το σκάνδαλο, ενώ η συμφωνία δεν απαλλάσσει τη Siemens από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Υπενθυμίζεται πως η ζημία για το ελληνικό δημόσιο, είχε υπολογιστεί από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σε 2 δισ. ευρώ.

Εκτός της ρύθμισης για τη Siemens, για την οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία εκ μέρους του ΛΑΟΣ, σε ψηφοφορία τέθηκε η ρύθμιση για τη διάθεση κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων, και πάλι από τον ΛΑΟΣ, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ προκάλεσε ονομαστικές ψηφοφορίες για άλλα 11 άρθρα. Τα αποτελέσματα αναλυτικά, έχουν ως εξής:

    – Άρθρο 207 (Τροποποίηση διατάξεων που αφορούν την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων): 195 θετικές ψήφοι και 45 αρνητικές.

    – Άρθρο 208 (Συμπλήρωση διατάξεων για έργα ΟΛΠ): 196 θετικές ψήφοι και 44 αρνητικές.

    – Άρθρο 209 (Συμπλήρωση διατάξεων για έργα ΟΛΘ): 196 θετικές ψήφοι και 44 αρνητικές.

    – Άρθρο 210 (Συμπλήρωση διατάξεων για λιμενικά έργα): 195 θετικές ψήφοι και 45 ενάντιες.

    – Άρθρο 213 (Θέματα ΝΑΤ): 172 θετικές ψήφοι και 68 αρνητικές.

    – Άρθρο 220 (Συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας σε ακτοπλοϊκές εταιρείες): 172 θετικές ψήφοι, έναντι 68 αρνητικών.

    – Άρθρο 221 (Διετής παράταση στην προθεσμία αντικατάστασης πλοίου με άλλο ανώτερης κατηγορίας): 173 θετικές ψήφοι, έναντι 67 αρνητικών.

    – Άρθρο 222 (Πλήρης απελευθέρωση καμποτάζ στην κρουαζιέρα): 195 θετικές ψήφοι, έναντι 45 αρνητικών.

    – Άρθρο 225 (Εκπαίδευση σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και σε πλοία με μη ελληνική σημαία, υπό την προϋπόθεση της εργασίας, εκεί, ενός τουλάχιστον Έλληνα αξιωματικού): 202 θετικές ψήφοι, έναντι 38 αρνητικών.

    – Άρθρο 227 (Έργα αποκατάστασης βυθού λιμένων): 195 θετικές ψήφοι, έναντι 45 αρνητικών.

    – Άρθρο 327 (Τροποποίηση σύμβασης παραχώρησης προβλητών του Λιμένα Πειραιώς στην κινεζική εταιρεία Cosco): 172 θετικές ψήφοι έναντι 52 αρνητικών και 16 «παρόντων».

    – Άρθρο 324 (Σύμβαση Siemens): 164 ψήφοι υπέρ, έναντι 75 κατά και μίας «παρών».

    – Άρθρο 231 (παραγωγή κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων): 171 ψήφοι υπέρ, έναντι 69 κατά.

    – Τροπολογία υπ. αρ. 981/89 (Παράταση τεσσάρων μηνών για την ολοκλήρωση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, των κριτηρίων αξιολόγησης των εκπαιδευτικών): 170 ψήφοι υπέρ, έναντι 70 κατά.

    Διευκρινίζεται ότι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, καταψήφισαν τα άρθρα 213, 220, 221, 231, 324 και την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, ενώ δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 327. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς υπερψήφισαν τα άρθρα 222 και 225 ενώ καταψήφισαν τα υπόλοιπα, οι βουλευτές της Κοινωνικής Συμφωνίας καταψήφισαν τα άρθρα 213, 220, 221, 222, 231, 324, 327 και την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, ενώ οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας καταψήφισαν μόνον το άρθρο για τη Siemens. Οι βουλευτές του ΚΚΕ καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τα επίμαχα άρθρα, ενώ οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» καταψήφισαν τη ρύθμιση για τη Siemens και ψήφισαν ενάντια και στα υπόλοιπα άρθρα, διαμαρτυρόμενοι- όπως τόνισαν- για την υπερψήφιση του ογκωδέστατου νομοσχεδίου με συνοπτικές διαδικασίες.

    Στο μεταξύ, έντονες υπήρξαν οι διαμαρτυρίες του Κομμουνιστικού Κόμματος, για το γεγονός ότι, ενώ είχε εξ αρχής υιοθετηθεί από τον Παντελή Οικονόμου τροπολογία του ΚΚΕ για τακτοποίηση του προσωπικού των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών τραπεζών (των οποίων τα υγιή χαρτοφυλάκια υπάγονται πλέον σε ιδιωτικές τράπεζες), αργότερα η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε πως η τροπολογία δεν γίνεται δεκτή κατόπιν άρνησης του πρωθυπουργού.

    «Πρόκειται για κοροϊδία απέναντι στον κόσμο» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. «Ποιον κοροϊδεύετε; Σας διατάζει ο πρωθυπουργός ή τον στηρίζετε; Βγείτε και πείτε πως δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση και διατάζει ο Παπαδήμος! Βγείτε κύριοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι να πείτε στους εργαζόμενους πως σας πετάμε στο δρόμο επειδή έτσι θέλουμε! Ή στηρίζετε την κυβέρνηση τα δύο κόμματα, ή όχι!» διαμαρτυρήθηκε ο κ. Παφίλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πολιτικοί εκτός πραγματικότητας, δε σεβάστηκαν το χαμό ενός ανθρώπου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε