Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Υπερψηφίστηκε η επαναφορά της λίστας φαρμάκων

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στο περιθώριο της συζήτησης η υπουργός Υγείας ανακοίνωςσε οτι τα χρέη των νοσοκομείων σε προμηθευτές είναι 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων. 

Μιλώντας για το θέμα της επαναφοράς της λίστας φαρμάκων, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για ρύθμιση που αποπνέει αίσθημα ευθύνης και συνέπειας, ενώ προανήγγειλε επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων το Φεβρουάριο, με σκοπό τη συγκράτηση ή και τη μείωση των τιμών κάποιων από αυτά.

Η ίδια είπε ότι η «μαύρη τρύπα», δηλαδή το συνολικό χρέος των νοσοκομείων στους προμηθευτές φαρμάκων είναι 6,3 δισ., από τα οποία οφείλονται στα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,5 δισ.

Η υπουργός παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της λίστας πριν την κατάργησή της είχε πολλά προβλήματα και κυρίως «παράθυρα» καταστρατήγησης κυρίως «με την άναρχη συνταγογράφηση και την παλινωδία στην τιμολόγηση», αλλά την καταστρατήγηση με την αθρόα συνταγογράφηση «αναντικατάστατων» δήθεν φαρμάκων, προβλήματα που δεν θα ανακύψουν πλέον με τις ασφαλιστικές δικλείδες που τίθενται.

Κατά την υπουργό Υγείας, η κατάργηση της λίστας το 2004 με τη δραματική αύξηση των εξόδων επιβάρυνε τα ταμεία κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αύξησε κατά 20% το κόστος για τα νοσοκομεία, χωρίς να υπολογιστούν οι απώλειες από την απόδοση του 4% από το τζίρο των φαρμακοβιομηχανιών ετησίως.

Στην ίδια διαδικασία έγιναν δεκτές κατά πλειοψηφία με σύμφωνη γνώμη και της ΝΔ και οι τροπολογίες για την εθελουσία έξοδο προσωπικού του ΟΛΠ και τη χρονική μετάθεση εφαρμογής – ένα χρόνο αργότερα – της ρύθμισης του νόμου Πετραλιά για τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανήλικων παιδιών.

Ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για καθημερινό αγώνα του ΟΑΕΔ να εξασφαλίσει τα επιδόματα των ανέργων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με τη φαρμακευτική δαπάνη.

Ο κ. Λοβέρδος υπολόγισε ότι μόνον από την έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης από τον ερχόμενο Μάιο θα εξοικονομήσει μόνο για το ΙΚΑ 250 εκ. ετησίως. Γνωστοποίησε επίσης ότι αποδέχεται την πρόταση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη για οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10%.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε