weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Υπερψηφίστηκε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών – Απορρίφθηκε τροπολογία του ΛΑΟΣ για τον Π. Ψωμιάδη

Υπερψηφίστηκε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών – Απορρίφθηκε τροπολογία του ΛΑΟΣ για τον Π. Ψωμιάδη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποτέλεσμα πάνδημου αιτήματος και ώριμη συνέπεια της ως τώρα εμπειρίας, ενώ θεώρησε τις αλλαγές που επέρχονται συμβολικές, αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστικές:»Προφανώς πολιτικοί και ηθικοί λόγοι επέβαλαν να ανταποκριθούμε στο αίτημα του λαού να γίνει το καλύτερο υπό τις παρούσες συνθήκες και τις συνταγματικές δεσμεύσεις που υπάρχουν», ανέφερε.

Για την «καρδιά» του νομοσχεδίου, δηλαδή το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, από ανώτερους εισαγγελείς, τη συγκρότηση του οποίου με αλλαγή στο σχετικό άρθρο κατέστησε δυνητική, τόνισε ότι πέραν των άλλων, ελέγχει την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού από τη γνωμοδότησή του δεσμεύεται κατά τρόπο ηθικό να πειθαρχήσει σε αυτήν η πλειοψηφία.

Εξάλλου ο υπουργός αναφέρθηκε σε πρότασή του, η οποία θα μπορούσε να είναι μία εναλλακτική σε επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, η Βουλή να αποφασίζει μόνον την άσκηση δίωξης και το προκαταρκτικό έργο να το αναλάβουν αποκλειστικά τα αρμόδια δικαστικά όργανα.

Ο υπουργός δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου η θητεία του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου να είναι ενιαύσια και να μην κληρώνεται ad hoc, θέση που πάντως υποστήριξε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης όσον αφορά την εξαρχής της βουλευτικής θητείας εκλογή του, αλλά όχι και την παρουσία εισαγγελέων, έναντι των οποίων εξέφρασε την προτίμησή του σε τακτικούς δικαστές.

Επέμεινε για δήμευση ο Απ. Κακλαμάνης

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο σε σχέση με την αντίληψη του λαού ότι «η Βουλή είναι η φωλιά της παρανομίας και της διαφθοράς», γεγονός που οδηγεί «στην ανάγκη ιδιαίτερα τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν σαν τρίχα από το ζυμάρι οτιδήποτε αφορά διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Ο κ. Κακλαμάνης επανέλαβε την πρότασή του να υπογράφει κάθε πολιτικός δήλωση ότι παραιτείται υπέρ του ελληνικού δημοσίου για όποια περιουσιακά του στοιχεία δεν αναγράφονται στο «πόθεν έσχες» του, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση για ανάρτηση στο διαδίκτυο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλων των βουλευτών από το έτος που μπήκαν στην πολιτική μέχρι σήμερα, ή την αποχώρησή τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος τη επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου χαρακτήρισε ως ανησυχητικό το φαινόμενο της ανομίας και μη σεβασμού των νόμων από τους πολίτες, αποτέλεσμα της ατιμωρησίας και του κλίματος απαξίωσης των πολιτικών, κρίνοντας ότι είναι η ώρα αναζωογόνησης των δημοκρατικών θεσμών.

Απορρίφθηκε τροπολογία του ΛΑΟΣ για τον Π. Ψωμιάδη

Για λόγους αναρμοδιότητας, πέρα από το τυπικό κώλυμα (ότι επρόκειτο για εκπρόθεσμη τροπολογία), ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκανε δεκτή την τροπολογία των βουλευτών του ΛΑΟΣ να μην εκπέσει από το αξίωμά του ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, επειδή η ποινή που του επεβλήθη από το δικαστήριο είναι με τριετή αναστολή.

Ο υπουργός είπε ότι δεν θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία μη έχοντας εξουσιοδότηση του υπουργού Εσωτερικών, αλλά ως υπουργός Δικαιοσύνης και νομικός θεωρεί «ότι διαθέτει δυνατότητες και νομικά μέσα ο ευρισκόμενος σε ανάλογη θέση να επικαλεστεί και να προβάλει τα επιχειρήματά του σχετικά με την εφαρμογή της σχετικής αποφάσεως».

#TAGS MM