Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Υπογραφές ως την Τρίτη αλλιώς δεν έχει 6η δόση” – Τελεσίγραφο Γιούγκερ σε Σαμαρά

ΦΩΤΟ REUTERS

– Καθολική απαίτηση για την υπογραφή του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης
– Είναι το κύριο θέμα συζήτησης σε όλες τις επαφές του έλληνα πρωθυπουργού
– Παπαδήμος: Δεν έχει υπάρξει ακόμη συμβιβασμός στην Ελλάδα για το θέμα των γραπτών εγγυήσεων
– Γιούνκερ: Αν δεν υπάρξει στήριξη από όλα τα κόμματα δεν θα εκταμιευθεί η 6η δόση
– Βενιζέλος: “Δε νομίζω ότι υπάρχει έλληνας πολιτικός που να μην θέλει την 6η δόση”
– Πάνε για μετά τις 19/02 οι εκλογές;

Η Ευρώπη πλέον έχει “στυλώσει τα πόδια.” Και με κάθε τρόπο απαντά στον Αντώνη Σαμαρά ότι αν δεν βάλει τη υπογραφή του, 6η δόση η Ελλάδα δεν θα δεί.

Το τελευταίο 48ωρο σε όλες τις επαφές του έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου η συζήτηση περιστρέφεται και γύρω από το αν θα υπογράψει ή όχι ο κ. Σαμαράς.
Και εδώ δεν πρόκεται για διαπραγματεύσεις, αλλά για εντολή. Οι εταίροι μας είναι ξεκάθαροι: “Αν δεν υπογράψει ο Σαμαράς δεν θα πάρετε την δόση”.

Ο κ. Παπαδήμος μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ. Ζαν Κλωντ Γιουνκερ, δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμβιβασμός στην Ελλάδα για το θέμα των γραπτών εγγυήσεων. Είπε όμως και κάτι ακόμα που προκάλεσε εντύπωση. “Δεν υπάρχει”, είπε, “συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διενέργεια των εκλογών.”
Ανάλογη δήλωση έγινε και στην Αθήνα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομικών είπε ότι “Η 19η Φεβρουαρίου είναι μια συμβατική ημερομηνία, καθώς οι διαπραγματεύσεις, ειδικά για την δανειακή σύμβαση και το PSI πιθανώς να μην έχουν ολοκληρωθεί.”

Ο κ. Βενιζέλος, έριξε κι εκείνος μια μπηχτή στον κ.Σαμαρά όταν αναρωτήθηκε: “Υπάρχει άραγε έλληνας πολιτικός που να μην θέλει την 6η δόση;”

Γιούνκερ: Αν δεν στηρίξουν όλα τα κόμματα δόση δεν έχει!

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ήταν σαφής μετά την συνάντησή του με τον κ. Παπαδήμο. Αν την Τρίτη 29/11 η Ελλάδα δεν στείλει το πακέτο με την υπογραφή του κ. Σαμαρά μέσα, τότε 6η δόση δεν έχει!

“Αν δεν υπάρξει στήριξη από όλα τα κόμματα στην Ελλάδα δεν θα εκταμιευθεί η 6η δόση. Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλαδας έχει εκφράσει την πλήρη δέσμευσή του στην υλοποίηση των αποφάσεων,” είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, η ανάγκη της υπογραφής Σαμαρά δεν τονίστηκε από τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, ο οποίος του το υπενθυμίζει κάθε μέρα, αλλά από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει δέσμευση από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στην εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Τα λόγια δεν αρκούν. Έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Θέλουμε μια υπογραφή από αυτόν τον κύριο Σαμαρά», είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager, στον τηλεοπτικό σταθμό RTL 7.
«Αλλιώς, δεν θα πάρουν τα χρήματα. Σίγουρα όχι», κατέληξε.

Το μήνυμα ήρθε και από το Βερολίνο: Κυβερνητικός παράγων, δήλωσε σε έλληνες δημοσιογράφους ότι θεωρεί απαραίτητη την υπογραφή του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Ψάχνουν να βρουν διέξοδο στη ΝΔ

Κάποιοι λένε ότι ο κ.Σαμαράς εγκλωβίστηκε μόνος του βάζοντας αστερίσκους στην ενδεχόμενη υπογραφή του. Και τώρα η Ελλάδα μπαίνει σε νέες περιπέτειες. 

“Δεν έχω να προσθέσω κάτι πάνω στο θέμα της υπογραφής που ζητείται από τον κ. Σαμαρά”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

Και ως να μην έχει γίνει καμία δήλωση, καμία παρέμβαση από τους ευρωπαίους ο κ.Μιχελάκης πρόσθεσε ότι δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικό με υπογραφή του κ. Σαμαρά.

Αναφορικά με τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Μιχελάκης είπε ότι ισχύει το πλαίσιο αρχών που συμφωνήθηκε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα ειδικότερα που συμφωνήθηκαν μεταξύ των εκπροσώπων της ΝΔ με την ομάδα Βενιζέλου.

Απαντώντας επι της ουσίας στον κ. Βενιζέλο ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν αργόετρα οι εκλογές, ο κ. Μιχελάκης πρόσθεσε ότι η ομάδα Βενιζέλου που γνώριζε τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση του PSI συμφώνησε σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.

“Αν η διαδικασία καθυστερήσει, τότε θα το δούμε”, είπε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος, όμως, ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλά για μεγάλη παράταση του βίου της, όπως, π.χ., προτείνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Η επιστολή στο ΕΛΚ έριξε λάδι στην φωτιά

Αυτό που εξόργισε ακόμα περισσότερο τους ευρωπαίους ήταν η επιστολή Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Νομίζοντας ότι έτσι έκανε ντρίπλα στους εταίρους, ο κ. Σαμαράς απέστειλε την επιστολή. Όμως μια παράγραφος ήταν που έριξε λάδι στην φωτιά και έκανε τους εταίρους να θέλουν ακόμα πιο πολλές δεσμεύσεις από τη ΝΔ και κατ’ επέκτασιν από την Ελλάδα.

“…βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!”

Έτσι, η Ευρώπη θέλει εγγυήσεις και αν δεν τις δει και εγγράφως, τότε η 6η δόση δεν θα μπει στα ταμεία.

Και δεν αποκλειεται κάποια στιγμή ο κ. Παπαδήμος την ώρα που θα είναι έτοιμος για να εκταμιεύσει την δόση να πει δημοσίως ότι “όλα είναι εδώ κύριε Σαμαρά, εκτός από την υπογραφή σας”. Και το ερώτημα θα είναι: τι θα κάνει τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεσμεύσεις Σαμαρά αλλά με άλλη επιστολή στο ΕΛΚ

Α.Σαμαράς:” Εκτός ΝΔ όποιος ξαναμιλήσει για εσωκομματικά!”

Τελικά θα υπογράψει και ο Αντώνης Σαμαράς;

Λ.Παπαδήμος : ”Απαραίτητη η επιστολή από τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση”

Βρυξέλλες προς Ελλάδα: “Βρείτε λύση ΤΩΡΑ”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε