Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Υποκρισία: Η επιτροπή για το μαύρο χρήμα δεν έχει ελεγκτές!

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της επιτροπής ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της επιτροπής ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αδυναμία να ελέγξει την διακίνηση μαύρου χρήματος στη χώρα μας δηλώνει η Ανεξάρτητη Επιτροπή

Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.

Η αρχή υπολειτουργεί, αφού δεν διαθέτει ούτε το προσωπικό, ούτε την υλικοτεχνική υποδομή, ούτε και πληροφορίες για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα της, κάτι βεβαίως που τινάζει στον αέρα την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και να νοικοκυρέψει τα… ταλαιπωρημένα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας.

Όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Στέλιος Γκρόζος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρουσιάζοντας την Έκθεση Πεπραγμένων για το έτος 2009, ενώ εντοπίστηκε αθίγγανος με 650.000 ευρώ αλλά και χειρουργός γιατρός του ΕΣΥ με εισροή χρημάτων στον τραπεζικό του λογαριασμό 17.000 ευρώ το μήνα, η Επιτροπή δεν κατάφερε να… ξετυλίξει το κουβάρι του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από… κλοπές και φακελάκια αντίστοιχα.

«Αποδείξτε αν μπορείτε ότι είναι παράνομα» τους είπαν μάλιστα προκλητικά οι ελεγχόμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρόζο η Επιτροπή για το Ξέπλυμα του «Μαύρου Χρήματος» δεν διαθέτει καν ένα σύστημα βάσης δεδομένων που να της επιτρέπει τη διασταύρωση στοιχείων.

Το μόνο που έχει στην κατοχή της είναι ένα λογισμικό το οποίο μάλιστα της χορηγήθηκε δωρεάν από μια αμερικάνικη εταιρία.

Από την ακρόαση του προέκυψε ότι υπάρχουν… «ανοιχτά παράθυρα» για όποιον θέλει να ξεπλύνει «μαύρο χρήμα» κι ένα από αυτά είναι η…  πολυδιάσπαση των ποσών.
Κι αυτό γιατί ο νόμος υποχρεώνει τις Τράπεζες να ενημερώνουν την Επιτροπή μόνο για καταθέσεις ξεπερνούν 15.000 ευρώ και πάνω.

Μάλιστα απηύθυνε απεγνωσμένη έκκληση στη Βουλή και την Κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί στην Επιτροπή η απαραίτητη υποδομή για να κάνει τη δουλειά της. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο παρελθόν έχει τύχει να αποσπάσουν στην υπηρεσία εντελώς ακατάλληλους υπαλλήλους, ακόμη και υπαλλήλους νοσοκομείων!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε