weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Υπουργικό Συμβούλιο: Περικοπές 6 δισ. ευρώ το 2013-2014

Υπουργικό Συμβούλιο: Περικοπές 6 δισ. ευρώ το 2013-2014

Ο κ. Παπαδήμος σύμφωνα με πληροφορίες, είπε μεταξύ άλλων : «Δεν χρειάζονται θριαμβολογίες σήμερα είναι ημέρα περισυλλογής για τις θυσίες που έκανε και κάνει ο ελληνικός λαός. Πρέπει να συνεχίσουμε με επιμονή και ένταση το δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας.»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα σημαντική και ιστορική μέρα για την Ελλάδα που βρίσκεται πλέον σε πιο στέρεο έδαφος. “Δεν είναι όμως μόνο μια μέρα ικανοποίησης ούτε μια μέρα πανηγυρισμών. Είναι μια μέρα περισυλλογής για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι μικρό-επενδυτές και οι απλοί πολίτες. Είναι μια μέρα που πρέπει να σκεφτούμε τα λάθη των προηγούμενων ετών που μας οδήγησαν εδώ”.

Το υπουργικό συμβούλιο, με Πράξη του, αποφάσισε την ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Ευθύνης (CACs), ώστε να επεκταθεί το «κούρεμα» στο σύνολο των ομολόγων που εντάσσονται στη διαδικασία της ανταλλαγής, το λεγόμενο PSI.

    Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην παρέμβασή του, ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για την τηλεδιάσκεψη που είχε το Eurogroup, νωρίτερα σήμερα, έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το PSI και τόνισε ότι η μεγάλη συμμετοχή μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους το 2020, πέραν των όσων προβλέπεται. Δηλαδή μπορεί το χρέος να «πέσει» και κάτω από το περίπου 120% του ΑΕΠ που έχει υπολογισθεί.

    Ο κ. Βενιζέλος εισηγήθηκε στο υπουργικό Συμβούλιο να επεκταθεί μέχρι τις 23 Μαρτίου η καταληκτική ημερομηνία πρόσκλησης συμμετοχής στο PSI για τα ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο και η ανταλλαγή των οποίων θα γίνει μέχρι τις 12 Απριλίου.

    Στο υπουργικό Συμβούλιο επισημάνθηκε ότι δεν θα γίνει καμία εξαίρεση για τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα, ωστόσο στο επόμενο διάστημα το θέμα θα επανεξετασθεί.

 Οι «αφανείς ήρωες» και τα…χειροκροτήματα!

    Με πρόταση του υπουργού Οικονομικών, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, το υπουργικό Συμβούλιο συνεχάρη τους «αφανείς ήρωες», όπως είπε, ήτοι τους κκ, Γ. Ζαννιά, Γ. Χριστοδούλου και Τ. Μπάνο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που έφεραν εις πέρας το πολύπλοκο αυτό εγχείρημα. Μάλιστα οι υπουργοί και υφυπουργοί χειροκρότησαν τους αφανείς ήρωες…οπως είπε ο υπουργός.

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ενόψει της υποχρέωσης από το νέο Μνημόνιο για κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, για την διετία 2013-2015, ενημέρωσε το υπουργικό Συμβούλιο, ότι έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης μείωσης των δαπανών κατά 1,5% κατ’ έτος, η οποία αντιστοιχεί σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η μείωση των δαπανών αυτών αφορά την Γενική Κυβέρνηση.

Η μελέτη θα χρησιμεύσει στην επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές ως δέσμη εναλλακτικών προτάσεων για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Σε ότι αφορά τις δημόσιες δαπάνες το υπουργικό αποφάσισε περικοπές έξι δισεκατομμυρίων για το 2013 και 2014, 3 δισεκατομμύρια το χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΝΑΙ από το Eurogroup στην εκταμίευση 35,7 δις! – Γιούνκερ: Έχουμε ενημερωθεί ότι θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες – Στο κούρεμα ΟΛΑ τα ασφαλιστικά ταμεία!

Πέρα από κάθε προσδοκία το «κούρεμα» – Έφτασε το 95,7% μαζί με την ενεργοποίηση των CACs – Σε άπταιστα… αγγλικά η ανακοίνωση του υπουργείου!

«Ιστορική η συμφωνία. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία»

Γλιτώνουν το κούρεμα με το κόλπο του τρένου;

Βενιζέλος: Ευχαριστώ εκ μέρους της Ελλάδας

Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ το ελληνικό κούρεμα

Η επόμενη ημέρα της συμφωνίας

Σημαντικό βήμα για την επίλυση της ελληνικής κρίσης

Βερολίνο: «Βήμα σταθεροποίησης το ελληνικό κούρεμα»

Μπαρουέν: «Καλή είδηση το κούρεμα της Ελλάδας»

15 Μαρτίου το ΔΝΤ αποφασίζει το ποσό συμμετοχής του στο νέο πακέτο βοήθειας

Τι σημαίνει PSI, ρήτρες CACs και ο στόχος της απαρτίας

Λαγκάρντ: «Μύρισε άνοιξη!»

Πάνω από 85% η συμμετοχή – Ξεπέρασε το 95% σύμφωνα με το Reuters – Στις 08:00 οι επίσημες ανακοινώσεις

«Η Ευρώπη δε μας δημιουργεί πια κινδύνους»

Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό χρέος – Τέλος στην προθεσμία για το PSI – Reuters: Ξεπέρασε το 85% η συμμετοχή

#TAGS MM