Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

“Ζεσταίνουν” τον επίτροπο με αποφάσεις για δημοσιονομική πειθαρχία

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Η αλλαγή συνθηκών ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να επέλθει ανάπτυξη (τουλάχιστον στα βορειοευρωπαϊκά πρότυπα) είναι το μενού σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου κατά τα άλλα δεν είναι αντικείμενο η Ελλάδα.

Είναι όμως εμμέσως πλην σαφώς και δεν είναι και τυχαίες οι διαρροές όπως του διαβόητου εγγράφου με το γερμανικό σχέδιο για επίτροπο (ή κυβερνήτη) στην Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίες και οι δηλώσεις του Φ. Ρέσλερ ότι έχει χάσει την υπομονή του με την Ελλάδα και πως θα πρέπει αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί να τη συμμορφώσουν οι εταίροι.
Δεν είναι νέο σχέδιο, ούτε νέα επιδίωξη.
Ουσιαστικά στο έγγραφο γίνεται ευθέως λόγος για άσκηση βέτο στον προϋπολογισμό ώστε προτεραιότητα να δίδεται στην αποπληρωμή των χρεών, των δανείων των χωρών.
Στην περίπτωση της Ελλάδας των δανείων (πρωτίστως) που έχει λάβει από τους εταίρους.
Η πρόταση δεν είναι νέα, ούτε εξέπληξε κανέναν. Την αλλαγή των συνθηκών άλλωστε την είχαν προαναγγείλει οι Μερκοζί σε μια από τις συναντήσεις τους.
Η πρόταση μάλιστα για επίτροπο δεν είναι μόνο δική τους. Ολλανδία, Αυστρία και Φιλανδία, οι γνωστοί δορυφόροι της Γερμανίας δηλαδή, καλοβλέπουν την πρόταση.
Αντίθετα, εκτός της Ελλάδας, υπάρχουν χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θέλουν καν να ακουν για τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο διαχωρισμός είναι σαφής. Από τη μια οι αδύναμες οικονομίες της περιφέρειας και του Νότου της Ευρώπης και από την άλλη ο κεντροβόρειος άξονας.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι στη Μασσαλία όπου συνεδρίασαν τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης έπεσε και η πρόταση για υποχρεωτική βοήθεια στις χώρες με πρόβλημα, δηλαδή για υποχρεωτική “συνδρομή¨τύπου τρόικα, επιτρόπου ή ό,τι άλλο.
Παρόμοια είναι η πρόταση που θα καταθέσει σήμερα η Γερμανία στη Σύνοδο, να υποχρεώνονται τα κράτη με πρόβλημα να μπαίνουν σε μνημονιακή κατάσταση χωρίς να είναι απαραίτητη η ομοφωνία για μια τέτοια απόφαση, αλλά κατά πλειοψηφία.

Διαβάστε επίσης:
Στις Βρυξέλλες με τριπλό “όχι” στα τελεσίγραφα – Απειλούν με “κούρεμα” και νέο δάνειο οι εταίροι-δανειστές

Απειλούν οι Γερμανοί: δεν θα πάρει χρήματα η Ελλάδα αν…

Νέα Γερμανική πρόκληση: ”Η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει την δημοσιονομική της πολιτική”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε