Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Απεργεί η Wikipedia!

Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia ανακοίνωσε ότι θα διακόψει πρόσβαση στην Αγγλική έκδοση της για 24 ώρες από σήμερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για νομοσχέδιο προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων που εξετάζεται από το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Η Wikipedia μαζί με τα Reddit, Boing Boing και άλλους διαδικτυακούς τόπους, πρόκειται σήμερα να απεργήσουν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την πειρατεία στο ιντερνέτ, το οποίο εξετάζεται από την Βουλή των Αντιπρόσωπων και ανάλογο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Γερουσία.

Στόχος των μέτρων είναι η μείωση των πωλήσεων πειρατικών αμερικανικών προϊόντων στο εξωτερικό. Το νομοσχέδιο της Βουλής βάζει σε μαύρη λίστα ιστοσελίδες που αναρτούν πειρατικό περιεχόμενο.

Οι βιομηχανίες κινηματογράφου και μουσικής, που συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα πειρατείας, υποστηρίζουν την υπό εξέταση νομοθεσία. Και τονίζουν ότι χρειάζονται μέτρα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των θέσεων εργασίας στο τομέα.

Εταιρείες όπως η Google, η Yahoo and η Twitter ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο θα βλάψει τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και αν ψηφιστεί θα καταπατήσει τα δικαιώματα ελευθερίας του λόγου.

Όπως φαίνεται όμως σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της Wikipedia η απεργία δεν ισχύει για την έκδοση του site στα κινητά τηλέφωνα κι έτσι μέσα από την mobile έκδοσή της, κάθε χρήστης μπορεί να ενημερωθεί για οτιδήποτε θελήσει και στη συνέχεια αν ο χρήστης κάνει κάποια ανάρτηση του περιεχομένου της στο Facebook, αυτή παραμένει ενεργή και μπορούν να τη δουν και άλλοι χρήστες.

Ηδη πάντως ο Obama δήλωσε ότι δεν στηρίζει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε