Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 12 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

'Ερχεται το αυτοφωτιζόμενο έλατο! - Λαμπάκια τέλος

'Ερχεται το αυτοφωτιζόμενο έλατο! - Λαμπάκια τέλος
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 23.12.2010 | 09:55
Πρώτη δημοσίευση: 23.12.2010 | 09:49

Τα ενοχλητικά καλώδια θα είναι σε λίγο καιρό παρελθόν αφού οι επιστήμονες έφτιαξαν ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα ανάβει από μόνο του.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη στη διάθεσή τους έναν συνδυασμό κλωνοποίησης και γενετικής τροποποίησης που μπορεί να δημιουργήσει έλατα τα οποία θα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, και θα είναι πολύ πιο ανθεκτικά στα έντομα και στον παγετό.

Το επόμενο βήμα είναι σαφές: έλατα που θα φωτίζονται από μόνα τους, και μάλιστα σε μια ποικιλία χρωμάτων.

Ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αναπτύσσει ήδη μια τεχνική που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε δέντρα. Οι εννέα επιστήμονες έχουν απομονώσει γονίδια τα οποία μπορούν να εισαχθούν με τη βοήθεια ενός εντελώς άκακου βακτηρίου στα κύτταρα ενός φυτού. Αρχισαν με ένα γονίδιο από το θαλάσσιο βακτήριο που ονομάζεται Vibrio fischeri. Τέτοια βακτήρια, που εκπέμπουν μια μπλε λάμψη, υπάρχουν σε αφθονία σε καλαμάρια που ζουν στον βυθό της Χαβάης, του είδους Εuprymna scolopes.

Γνωρίζοντας τον συνδυασμό των γονιδίων που παράγει φως με φυσικό τρόπο, εισήγαγαν τον ίδιο μηχανισμό σε κάποια βακτήρια Ε. coli.

Ενα δοκιμαστικός σωλήνας γεμάτος από αυτά δημιούργησε αρκετό φως ώστε να μπορεί κανείς να διαβάζει άνετα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να δημιουργήσουν και άλλα χρώματα, εισάγοντας φωσφορίζουσες πρωτεΐνες στο φυσικό μπλε φως. Εχουν ήδη αλλάξει την αλληλουχία του DΝΑ σε πυγολαμπίδες, ώστε να εκπέμπουν φως σε ένα φάσμα χρωμάτων, όπως σε κόκκινο και πράσινο.

Αν αυτά τα βακτήρια εισαχθούν σε δέντρα, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μόλις το 0,02% της ενέργειας που χρειάζεται για τη φωτοσύνθεση θα είναι αρκετό για την παραγωγή τόσου φωτός ώστε να λάμπουν τα έλατα όσο ένας προβολέας.   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook