Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 16 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

H NASA χαρτογραφεί τα δάση

H NASA χαρτογραφεί τα δάση
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 23.07.2010 | 14:10
Πρώτη δημοσίευση: 22.07.2010 | 15:56

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν δορυφόρους, για τη δημιουργία ενός χάρτη που θα δίνει λεπτομέρειες για το ύψος των δασών ανά τον κόσμο.

Τις πληροφορίες συνέλλεξαν οι δορυφόροι ICESat, Terra και Aqua. Οι δύο τελευταίοι χρησιμοποιούνται ευρέως για την παρακολούθηση της καταστροφικής πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού. Σκοπός της συλλογής των στοιχείων είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα δάση συλλέγουν και επεξεργάζονται το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι ερευνητές διεξάγουν μετρήσεις του ύψους των δασών χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Laser με την ονομασία LIDAR, η οποία λειτουργεί ως εξής: αποστέλλεται ακτίνα laser στην επιφάνεια του δάσους και στη συνέχεια στο υψηλότερο δέντρο. Η χρονική υστέρηση στο χρόνο επιστροφής των ακτινών επιτρέπει τη μέτρηση της απόστασης που διανύθηκε.

Ο νέος χάρτης που δημιουργείται επιβεβαιώνει πως τα υψηλότερα δάση στον κόσμο βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της Βορείου Αμερικής και σε ορισμένες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι άνθρωποι εκπέμπουν περίπου 7 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί απορροφούν περίπου 3 δισ. και 2 δισ. τόνους αντίστοιχα. Οι επιστήμονες υποπτεύονται πως το μεγαλύτερο μέρος από τους εναπομείναντες 2 δισ. τόνους απορροφάται από τα δάση μέσω της φωτοσύνθεσης.
   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook