Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Κάρμεν Μιράντα: Το κορίτσι της Τσικίτα και της σάμπα

Κάρμεν Μιράντα: Το κορίτσι της Τσικίτα και της σάμπα

Την Κάρμεν Μιράντα [Carmen Miranda] τιμάει σήμερα η Google με το Doodle της. Δείτε ποιά ήταν η γυναίκα θρύλος.

Κάρμεν Μιράντα (Carmen Miranda), η γυναίκα που έμαθε στον κόσμο να χορεύει σάμπα. Η Carmen Miranda γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1909 και πέθανε στις 5 Αυγούστου 1955. Ήταν χορεύτρια, τραγουδίστρια και ηθοποιός του Broadway, μία πραγματική performer.

H Κάρμεν Μιράντα μεγαλούργησε στο καλλιτεχνικό στερέωμα με το ταλέντο της σχεδόν επί δυο δεκαετίες (1930-1950), καθιερώνοντας μάλιστα την εικόνα της περφόρμερ με το καπέλο – φρουτιέρα. Έμεινε μάλιστα στην ιστορία γι αδιάφορους ακόμη λόγους: Από το μπλε κορίτσι της Chiquita, μέχρι τα drag show και τις μεταμφιέσεις του Ντάφι Ντακ.

Η Κάρμεν Μιράντα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βραζιλία, αλλά κατάφερε να συγκινήσει όλο τον κόσμο με το αστείρευτο ταλέντο της. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, η Μιράντα κέρδισε μία θέση στην καρδιά των βραζιλιάνων ακροατών, ενώ από τις πρώτες της δισκογραφικές απόπειρες, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Η Κάρμεν κατάφερε γρήγορα να καθιερωθεί στο χώρο της showbiz, καθώς τα πρώτα της άλμπουμ σε ρυθμούς σάμπα, οι πρώτες της απόπειρες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς του Ρίο, αλλά ακι οι συμμετοχές της σε ταινίες, γρήγορα εκτόξευσαν τη δόξα της στα ύψη.

Το 1940 η Κάρμεν Μιράντα συμμετείχε στην πρώτη της ταινία του Χόλιγουντ, το Down Argentine Way. Η εξωτική της εμφάνιση και προφορά αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, η δόξα της ξεπέρασε τα όρια της Βραζιλίας, και κατάφερε το τρίτο πιο δημοφιλές πρόσωπο στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Φρανκλίνος Ρούσβελτ, προσκάλεσε την Κάρμεν και το μουσικό της γκρουπ, να τραγουδήσζει και να χορέψει στο Λευκό Οίκο.

Αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει, και την ακολούθησε μέχρι το άδοξο τέλος της, ήταν η εξωτική της εμφάνιση, με το καπέλο με τα ψεύτικα φρούτα. Συμμετείχε σε 14 ταινίες του Χόλιγουντ, από το 1940 έως το 1953, παίζοντας σχεδόν σε μία ταινία ανά χρόνο.

Ήταν η “βασίλισσα” της σάμπα, και η “βασίλισσα” των τεράστιων καπέλων. Η Κάρμεν Μιράντα ήταν η πραγματική πρώτη διδάξασα στις ογκώδεις πλατφόρμες. Αν και ήταν σχετικά κοντή, πάνω στη σκηνή φαινόταν “τεράστια” όχι μόνο χάρη στο τεράστιο ταλέντο της, αλλά και στα υπερμεγέθη καπέλα της.

Διαβάστε εδώ τα πάντα για τη ζωή της Κάρμεν Μιράντα.

Αν και δεν υπάρχει καμία σχετική επίσημη αναφορά, η Κάρμεν Μιράντα απέλεσε την έμπνευση για την γυναίκα στην μπλε ετικέτα γνωστής εταιρία που εμπορεύεται μπανάνες. Για την ακρίβεια, λέγεται ότι η Κάρμεν Μιράντα είναι η εικονιζόμενη γυναίκα – έμβήμα της γνωστής εταιρίας.

Ο θάνατός της βύθισε τη Βραζιλία σε εθνικό πένθος. Περισσότεροι από 500.000 Βραζιλιάνοι την συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία. Κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Ρίο, και το 1956, ο σύζυγός της χάρισε όλα της τα υπάρχοντα για τη δημιουργία ενός Μουσείου στη μνήμη της Κάρμεν Μιράντα. Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1976.
Για την προσφορά της στην βιομηχανία του κινηματογράφου, η Κάρμεν Μιράντα έχει το δικό της αστέρι στο Walk of Fame στο Χόλιγουντ.

Δείτε εδώ όλα τα Doodle της Google.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε