Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Λογισμικό προβλέπει καλύτερα από γιατρούς τον θάνατο ασθενών

φωτό αρχείου Reuters
φωτό αρχείου Reuters

Ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει αν θα πεθάνουν οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση. Το ποσοστό ακρίβειας στις προβλέψεις του λογισμικού σε βάθος ενός έτους είναι της τάξης του 80%, έναντι μόνο 60% για τους γιατρούς.

Οι ερευνητές του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ακτινολογικό περιοδικό “Radiology”, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η τεχνολογία μπορεί μελλοντικά να σώσει ζωές, εντοπίζοντας εκείνους τους ασθενείς που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου και έτσι χρειάζονται έγκαιρα μια πιο επιθετική θεραπεία.

Το «έξυπνο» πρόγραμμα μαθαίνει να αναλύει εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές καρδιολογικές εξετάσεις, εντοπίζοντας τους εκείνους ανθρώπους των οποίων η καρδιά θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι προβλέψεις του μπορούν να φθάσουν μέχρι σε βάθος πενταετίας.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες προκαλεί βλάβες στην καρδιά των ασθενών με πνευμονική υπέρταση. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε μια πενταετία από τη διάγνωση της πάθησής τους. Αν και υπάρχουν διάφορες θεραπείες, είναι σημαντικό οι γιατροί να κάνουν μια πρόβλεψη για την εξέλιξη κάθε ασθενούς, προκειμένου να διαλέξουν την κατάλληλη για την κάθε περίπτωση θεραπεία.

Το νέο λογισμικό βοηθά ακριβώς σε αυτό, αξιολογώντας το ιατρικό ιστορικό κάθε ασθενούς. Θα ακολουθήσουν δοκιμές του σε διάφορα βρετανικά νοσοκομεία, προτού καταστεί ευρέως διαθέσιμο στους γιατρούς.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται επίσης να δοκιμάσουν τις προγνωστικές δυνατότητες του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης και σε άλλες νόσους, όπως η καρδιομυοπάθεια.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε