Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Ferdinand Monoyer σήμερα στο Doodle της Google [pic]

Ο Ferdinand Monoyer σήμερα στο Doodle της Google [pic]

Ferdinand Monoyer – Ειδήσεις. Η Google τιμάει με ένα Doodle σήμερα 9 Μαϊου τον Ferdinand Monoyer. Πρόκειται για τον Γάλλο οφθαλμολόγο που έφερε την όραση στο επίκεντρο της ιατρικής επιστήμης.

Την τιμητική του έχει σήμερα ο οφθαλμολόγος Ferdinand Monoyer, που γεννήθηκε στις 9 Μαϊου 1836 στη Λυών της Γαλλίας και πέθανε στις 11 Ιουλίου 1912. Η Google τιμάει σήμερα τον Ferdinand Monoyer και την προσφορά του στην επιστήμη. Ο Ferdinand Monoyer είναι ο άνθρωπος που μας… έδειξε τον τρόπο για να “αξιολογούμε” την όρασή μας. Ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε την οξύτητα της όρασης δεν έχει αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων.

Ο τρόπος είναι απλός: Ο εξεταζόμενος καλείται να διαβάσει γράμματα και νούμερα, με συνεχώς μικρότερο μέγεθος, από έναν πίνακα μερικά μέτρα μακριά. Ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες οπτικής οξύτητας είναι ο πίνακας Snellen, που δεν διαφέρει πολύ από τον πίνακα του Ferdinand Monoyer. Ο Ferdinand Monoyer, μάλιστα, “έκρυψε” το όνομά του στον πίνακα οπτικής οξύτητας Monoyer, καθώς αν κοιτάξει κανείς στις άκρες, από κάτω προς τα πάνμω, θα διαβάσει το όνομά του.

Οι διόπτρες και ο Ferdinand Monoyer.

Τα γυαλιά οράσεως χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να βοηθήσουν σε διάφορες παθήσεις του ματιού, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους διορθωτικούς φακούς. Οι διορθωτικοί φακοί χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν το σφάλμα διάθλασης του ματιού τροποποιώντας το μήκος εστίασης του φακού έτσι ώστε να αμβλύνουν τα αποτελέσματα διαφόρων παθήσεων όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.

Μια άλλη συχνή πάθηση των ματιών σε μεγαλύτερη όμως ηλικία είναι η πρεσβυωπία, η οποία δημιουργείτε επειδή οι φακοί του ματιού χάνουν την ελαστικότητα τους και προοδευτικά μειώνουν την ικανότητα του φακού να εστιάσει σε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στο μάτι.

Η δύναμη του φακού συνήθως μετράται σε διόπτρες. Τα γυαλιά οράσεως που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της μυωπίας έχουν αρνητικό βαθμό διόπτρας, ενώ τα γυαλιά οράσεως που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας έχουν θετικό βαθμό διόπτρας. Ουσιαστικά η διόπτρα είναι μονάδα μέτρησης της δύναμης του φακού. Τα γυαλιά που χρησιμοποιούνται για την διόρθωση του αστιγματισμού απαιτούν δύο διαφορετικής δύναμης διόπτρες τοποθετημένες σε κατάλληλες γωνίες στον ίδιο φακό.

Πίνακας οπτικής οξύτητας Ferdinand Monoyer.

Ο πίνακας οπτικής οξύτητας Monoyer πήρε την ονομασία του από τον μεγάλο οφθαλμίατρο Ferdinand Monoyer, πριν σχεδόν 100 χρόνια. Ο Ferdinand Monoyer γεννήθηκε στη Γαλλία το έτος 1836, μεγάλωσε στη Λυών, και το 1871 βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα στη Λυών, και πέθασε εκεί σε ηλικία 76 ετών, το έτος 1912. Είναι περισσότερο γνωστός για τον πίνακα οπτικής οξύτητας Monoyer.

Ο Ferdinand Monoyer έδειξε τον δρόμο στην επιστήμη, και έβαλε την όραση και την οπτική οξύτητα στο επίκεντρο της ιατρικής επιστήμης. Δείτε 9 σημαντικές πληροφορίες που αφοορούν την όραση, και σίγουρα δεν γνωρίζετε.

Το ανθρώπινο μάτι ζυγίζει περίπου 28 γραμμάρια, και διαθέτει έξι μύες. Τα μάτια δεν μεγαλώνουν σχεδόν καθόλου, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος. Τα μάτια μπορούν να δουν μόνο τρία χρώματα: Κόκκινο, μπλε και πράσινο. Όλα τα άλλα χρώματα “γεννιούνται” από αυτά τα τρία!

Τα μάτια μπορούν να ξεχωρίσουν περίπου 50.000 αποχρώσεις του γκρι! Όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, είναι μία κίνμηση που διαρκεί ένα δέκατο του δευτερολέπτου, και αυτό το κάνει 12 – 17 φορές το λεπτό ο μέσος άνθρωπος. Χρειάζονται περίπου 48 ώρες για να επουλωθοεί μια γρατζουνιά στο μάτι.

Στο μάτι συγκεντρώνονται μερικά εκατομμύρια κύτταρα, και ο μυς που “ελέγχει” την όραση, είναι ο πιο δραστήριος του ανθρώπινου σώματος. Οι εικόνες φτάνουν στο μάτι αντεστραμμένες, “χωρισμένες” στη μέση, και όλη την υπόλοιπη δουλειά την κάνει ο εγκέφαλος. Η “περιφερειακή” όραση είναι περιορισμένη και κατά βάση ασπρόμαυρη.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε