Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο μανδύας που σας κάνει αόρατους είναι πραγματικότητα!

Ο μανδύας που σας κάνει αόρατους είναι πραγματικότητα!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Texas στο Austin φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει έναν εύκαμπτο και εξαιρετικά λεπτό (μόλις 0,15 χιλιοστά) μανδύα που μπορεί υπό προϋποθέσεις να κάνει τρισδιάστατα αντικείμενα αόρατα.

Μέχρι σήμερα, το πρόβλημα με τους περισσότερους μανδύες αορατότητας ήταν ότι αποτελούνταν από μεγάλες δυσκίνητες κατασκευές από μεταϋλικά – υλικά, δηλαδή, με ιδιότητες που δε συναντώνται στη φύση (συνήθως χρησιμοποιούνταν αυτά που έχουν αρνητικό δείκτη διάθλασης). 
 
Αυτή τη φορά, ο μανδύας δημιουργήθηκε από συμβατικά υλικά όπως είναι μία ταινία χαλκού πάχους 66 μικρομέτρων (δηλαδή εκατομμυριοστών του μέτρου) και μία εύκαμπτη ταινία από πολυανθρακικό υλικό πάχους 100 μικρομέτρων, η οποία έχει τη δυνατότητα να διαχέει και να “ακυρώνει” τα εισερχόμενα κύματα.
 
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το μανδύα για να προστατεύσουν μία κυλινδρική ράβδο 18 εκατοστών από τα μικροκύματα και τα κατάφεραν. Μπορεί, να μην φαίνεται και τόσο ενδιαφέρον, γίνεται όμως περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα ραντάρ χρησιμοποιούν μικροκύματα…
 
Ο μανδύας λειτουργεί ιδανικά στα 3.6GHz, ενώ μπορεί να αποκρύψει αντικείμενα ασύμμετρα και με περίεργο σχήμα, θα μπορούσε όμως να εφαρμοστεί και σε ορατές συχνότητες. 
 
Οι ερευνητές φιλοδοξούν ότι σύντομα θα μπορούν να αποκρύπτουν αντικείμενα πέρα από τα μικροκύματα και από το ανθρώπινο μάτι. 
 
Η τεχνική που χρησιμοποιούν μπορεί να αξιοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση προς το παρόν μόνο σε μικρά αντικείμενα κάτι που δεν πτοεί τους επιστήμονες που βρίσκουν σ’ αυτήν ποικιλία εφαρμογών.
 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε