Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

«Ανθεί» το ηλεκτρονικό έγκλημα παγκοσμίως

Η πλειοψηφία των χρηστών του internet σε όλο τον κόσμο έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Έρευνα της εταιρίας Symantec που ειδικεύεται στον τομέα της ασφάλειας στον τομέα της πληροφορικής, έδειξε ότι σχεδόν τα 2/3 των χρηστών του διαδικτύου έχουν εξαπατηθεί αλλά λίγοι από αυτούς πιστεύουν ότι οι υπεύθυνοι μπορούν να συλληφθούν και να τιμωρηθούν.

Συνολικά 7.000 πολίτες από 14 χώρες έλαβαν μέρος στην έρευνα και το 65% ανέφερε ότι έχει πέσει θύμα της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο. Η πρωτιά ανήκει στην Κίνα: το 83% των χρηστών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι έχουν γίνει στόχος ιών στο internet, κλοπής στοιχείων ταυτότητας, απάτης με πιστωτικές κάρτες ή άλλες κάρτες.

Η Βραζιλία και η Ινδία ακολουθούν με ίσο ποσοστό 76%, μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες (73%).

Τα θύματα, συχνά οργισμένα, αποφεύγουν να υποβάλλουν μηνύσεις διότι πιστεύουν ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να έχει επιτυχία το διάβημα τους, σύμφωνα με την έρευνα. Όμως, υπενθυμίζει η Symantec, είναι ζωτικής σημασίας να αναφερθεί ότι υπήρξε κάποιος θύμα εγκλήματος στο χώρο της πληροφορικής, γιατί η αστυνομία μπορεί να κάνει διασταυρώσεις και να φθάσει σε συμπεράσματα βασιζόμενη σε αναλογίες από πολλές παρόμοιες υποθέσεις οι οποίες, μεμονωμένα, φαίνονται ασήμαντες.

«Οι εγκληματίες του διαδικτύου κλέβουν σκόπιμα μικρά ποσά για να μην εντοπιστούν, αλλά όλα προστίθενται», αναφέρει στα σχόλια της μελέτης ο Ανταμ Πάλμερ, βασικός σύμβουλος για την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής της Norton, τον κλάδο ανάπτυξης λογισμικού για την καταπολέμηση των ιών της Symantec. Μη καταγγέλλοντας μια κλοπή «μπορούμε να βοηθήσουμε τους εγκληματίες να μείνουν έξω από το σύστημα εντοπισμού τους», υπογραμμίζει.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε