Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ασφαλείς καλοκαιρινές διαδικτυακές αγορές

Ασφαλείς καλοκαιρινές διαδικτυακές αγορές

Μπορεί το καλοκαίρι να πλησιάζει προς το τέλος του, όμως αυτό δεν εμποδίζει τους χρήστες να κάνουν τις καλοκαιρινές τους  αγορές μέσω διαδικτύου.

Όσοι λοιπόν συνεχίζουν τις διακοπές και θέλουν να κλείσουν online τα εισιτήριά τους και τη διαμονή τους ή να αγοράσουν τα απαραίτητα των διακοπών τους, καλό θα είναι να ακολουθήσουν ορισμένες συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια των αγορών τους:
 
•    HTTPS και όχι HTTP
Πριν προχωρήσετε στη συμπλήρωση φόρμας αγοράς με προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να ελέγχεται τη γραμμή διευθύνσεων στον browser που χρησιμοποιείτε και να βεβαιωθείτε ότι το URL αρχίζει με HTTPS (και όχι με HTTP). Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσετε εάν και κατά πόσο βρίσκεστε σε ασφαλή ιστοσελίδα και να κρίνετε εσείς πλέον εάν θα πρέπει να πραγματοποιήσετε την αγορά.
•    Επανέλεγχος του URL
Εάν ακολουθείτε οποιοδήποτε link που έχετε δεχθεί μέσω e-mail και σας οδηγεί σε κάποιο προϊόν για αγορά, θα πρέπει να ελέγξετε εάν το URL στη γραμμή διευθύνσεων ταιριάζει με το URL στο κάτω μέρος του browser. Εάν υπάρχει ασυμφωνία τότε οι πιθανότητες να βρίσκεστε σε ιστοσελίδα phising είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
•    Χρεωστικές Κάρτες
Κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι χρήστες είναι ότι δεν είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε χρεωστικές κάρτες για τις διαδικτυακές μας αγορές. Σε περίπτωση παραβίασης η χρεωστική κάρτα ενδέχεται να εμφανίσει στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού με τον οποίο συνδέεται. Είναι προτιμότερο επομένως να χρησιμοποιούμε την πιστωτική μας κάρτα σε ασφαλείς ιστοσελίδες.
•    Απόρρητες Πληροφορίες
Θα πρέπει σε κάθε λογαριασμό που ανοίγετε για να πραγματοποιήσετε τις διαδικτυακές σας αγορές να χρησιμοποιείτε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης και διαφορετική ερώτηση ασφάλειας. Χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδεχόμενο εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση έστω και σε έναν από τους λογαριασμούς σας, να αποκτήσει πρόσβαση και στους υπόλοιπους.
•    Κίνηση Λογαριασμών
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγχετε την κίνηση τόσο των πιστωτικών καρτών σας όσο και των τραπεζικών σας λογαριασμών ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να είστε διασφαλισμένοι.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει αμφιβολία για κάποια ύποπτη κίνηση της πιστωτικής σας κάρτας ή αγορά για την οποία δεν είστε σίγουρος ότι πραγματοποιήσατε, καλέστε την τράπεζά σας ή την υπηρεσία υποστήριξης της ιστοσελίδας από την οποία εμφανίζει ότι πραγματοποιήθηκε αγορά.

ΔΙαβάστε περισσότερα στο Secnews.gr

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε