Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Έρχεται νέα απάτη στο Facebook!

Πολλές νέες απάτες αναμένεται να εμφανιστούν με αφορμή τη δυσαρέσκεια των χρηστών στο timeline.

H νέα σχεδίαση του προφίλ κάθε χρήστη στο facebook, γνωστή και ως timeline, σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας της ESET μπορεί να αποτελέσει πολύ σύντομα σημείο εκμετάλλευσης από τους επιτήδειους του διαδικτύου.

Διαθέτοντας 22 χρόνια εμπειρίας στην προστασία της ψηφιακής ζωής και προστατεύοντας περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, η ESET, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, παρέχει συμβουλές στους επισκέπτες του δημοφιλέστερου τόπου κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας πολλοί είναι οι χρήστες που δεν τους αρέσει το timeline και σύντομα θα θέλουν να βρουν τρόπους για να το αφαιρέσουν και με αφορμή αυτό αναμένεται να δημιουργηθούν διάφορες απάτες, παρέχοντας ψεύτικους συνδέσμους, οι οποίοι θα υπόσχονται την αφαίρεσή του.

Σύμφωνα με την ESET, μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλές ανάλογες περιπτώσεις απάτης. Για παράδειγμα, στη φωτογραφία εμφανίζεται ένας ψεύτικος σύνδεσμος του facebook, ο οποίος καλεί τον χρήστη να κάνει κλικ στην ένδειξη «like», προκειμένου να καταργηθεί το χρονολόγιο από το προφίλ του.

Στην πραγματικότητα, η σελίδα αυτή αποτελεί σειρά σελίδων με 45 ενδείξεις «like» που πρέπει να επιλεγούν. Μετά από αρκετά άλλα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσκλησης σε όλους τους φίλους για να κάνουν «like» στη σελίδα, ο χρήστης λαμβάνει το μήνυμα: «Περιμένετε λίγες μέρες ώστε να προωθηθεί το αίτημά σας στο γραφείο του χρονολογίου («Wait For Few Days Your Request Will be forwarded To The Timeline Office»). Ο ανυποψίαστος χρήστης μόλις έχει βρεθεί θύμα εξαπάτησης μέσω διαδικτύου, χωρίς να το αντιληφθεί. 

«Μέχρι σήμερα, το facebook δεν ήταν σε θέση να προλαμβάνει τέτοιου είδους κακόβουλες ενέργειες, καθιστώντας σαφές ότι η λειτουργία δεν μπορεί ν’ αφαιρεθεί. Μέχρι το facebook να αλλάξει την πολιτική του και να μετατρέψει το timeline σε προαιρετική επιλογή, είναι αναγκαστικό ο χρήστης να αποφεύγει κάθε πειρασμό έναντι σε συνδέσμους που υπόσχονται απενεργοποίηση ή κατάργηση του χρονολογίου», συμβουλεύει ο Michael Sigl, technical support manager της ESET Hellas.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε