Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Γιατί οι χρήστες επιλέγουν λάθος password;

Γιατί οι χρήστες επιλέγουν λάθος password;

Έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι οι άνθρωποι θέτουν τη διαδικτυακή τους ασφάλειά σε κίνδυνο, λαμβάνοντας λάθος αποφάσεις σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης και κάνοντας απλά λάθη που μπορεί να έχουν εκτεταμένες συνέπειες.

 
Οι χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως συνεχίζουν να μην ελέγχουν το πώς πρέπει να χρησιμοποιούν τους κωδικούς πρόσβασης αποτελεσματικά για να προστατεύσουν τον εαυτό τους όταν βρίσκονται συνδεδεμένοι. 
Η έρευνα έφερε στην επιφάνεια τρία κοινά λάθη για τους κωδικούς πρόσβασης που θέτουν ένα μεγάλο αριθμό χρηστών του Διαδικτύου σε κίνδυνο:
  1. Χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλαπλούς λογαριασμούς, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος κωδικός πρόσβασης διαρρεύσει, παραπάνω του ενός λογαριασμοί είναι ευκολότερο να παραβιαστούν.
  2. Χρησιμοποιούν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, τους οποίους είναι εύκολο να «σπάσει» κάποιος
  3. Αποθηκεύουν τους κωδικούς πρόσβασης χωρίς ασφάλεια, μειώνοντας γενικότερα τη σημασία τους.

Σύμφωνα με την ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων (περίπου ένας στους πέντε – 18%) έχει αντιμετωπίσει μια προσπάθεια παραβίασης του λογαριασμού του, αλλά παρόλα αυτά λίγοι χρησιμοποιούν αποτελεσματικούς και τεχνολογικά ενημερωμένους κωδικούς πρόσβασης. Για παράδειγμα, μόνο το ένα τρίτο (30%) των χρηστών του Διαδικτύου δημιουργεί νέους κωδικούς πρόσβασης για διαφορετικούς online λογαριασμούς και ένα ανησυχητικό νούμερο – 1 στους 10 – χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς του στο Διαδίκτυο. Επομένως, αν διαρρεύσει ένας δικός τους κωδικός πρόσβασης, κάθε λογαριασμός αυτών των ανθρώπων κινδυνεύει να παραβιαστεί και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Οι χρήστες, επίσης, δε δημιουργούν κωδικούς πρόσβασης που να είναι αρκετά ισχυροί για να τους προστατεύσουν από την παραβίαση και τον εκβιασμό. Μόνο οι μισοί (47%) χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων στους κωδικούς πρόσβασής τους και δύο στους τρεις (64%) χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών. Το αξιοπερίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι χρήστες πιστεύουν ότι οι online τραπεζικές συναλλαγές (51%), το email (39%) και οι online λογαριασμοί για αγορές (37%) χρειάζονται ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης.
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι κακομεταχειρίζονται τους κωδικούς πρόσβασής τους – μοιράζοντάς τους με άλλους και χρησιμοποιώντας ανασφαλείς μεθόδους απομνημόνευσής τους. Σχεδόν το ένα τρίτο (28%) έχει μοιραστεί έναν κωδικό πρόσβασης με ένα στενό μέλος της οικογένειας, και ένας στους δέκα (11%) έχει μοιραστεί έναν κωδικό πρόσβασης με τους φίλους του, δημιουργώντας μεγάλες πιθανότητες οι κωδικοί πρόσβασης να διαρρεύσουν ακούσια. Πάνω από ένας στους πέντε (22%), επίσης, παραδέχτηκε ότι σημειώνει τους κωδικούς πρόσβασής τους σε ένα σημειωματάριο για να μπορεί να τους θυμάται πιο εύκολα. Αυτό, ακόμα και αν ένας κωδικός πρόσβασης είναι ισχυρός, αφήνει το χρήστη ευάλωτο, αφού άλλοι άνθρωποι μπορούν να τον δουν και να τον χρησιμοποιήσουν.
 
Καλό θα είναι λοιπόν οι χρήστες να χρησιμοποιούν μία εφαρμογή η οποία θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται τους κωδικούς πρόσβασης, όπως είναι το Kaspersky Password Manager το οποίο εκτός από αυτά τα στοιχεία μπορεί και αποθηκεύει με ασφάλεια στοιχεία όπως οι διευθύνσεις και τα στοιχεία πιστωτικών καρτών τα οποία στη συνέχεια τα συγχρονίζει σε όλες τις συσκευές, έτσι ώστε οι χρήστες να μην χρειάζεται να θυμούνται πολλούς κωδικούς…

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε